Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!

Епидемичната обстановка се удължава до края на януари
Обновена: 25 ное 2020 10:36 | 25 ное 2020 10:26, Веселина Йорданова
242
Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!
Снимка: Правителствена пресслужба

Удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2021 г. гласува правителството.

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици.

Още по темата
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави-членки в обща доставка на ваксини за ЕС. "Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна Борисов.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици - на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме", каза още премиерът на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. "Вече сме го правили", каза още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

"Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен беше Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н премиер, ако предложените от министъра на МЗ мерки покажат някаква ефективност, тя ще се види към 15-20 декември, а към 5-10 декември ще бъде пикът на болните и починалите от коронавирус. Как се осмелявате да предвиждате силно спадане на болестта след 20 декември при положение, че не знаете болниците в състояние ли са да поемат токова болни, заболяли поради своето безгрижие и манталитет и отпускането на строгите мерки по ваше нареждане? Та вие не сте лекар, а пожарникар!
110
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят". А така - от 21. декември детските градини, яслите и училищата почват да работят отново. Няма Коледа, няма Нова година - бачка се здраво. Ако искате, може да работят и в събота и неделя. Тъпоумници!!!
109
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ!!!!!!ИГРАЕТЕ СИ С ХОРАТА !
108
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на септември премиерът в страха си да не изпусне ГЕРБ (разбирай ББ) властта отказа да се вземат през топлото време тежки ограничителни мерки и резултатът от два пропуснати месеци го виждаме сега - към 4 хил. новозаразен хора дневно и над 200 починали. Това няма да е границата: скоро ще прехвърлим 5 хил. новозаразени от КВ и 300 умрели дневно от тая болест. Досега 300-340 бяха починалите от всички болести... А премиерът ни успокоява, че на 20 декември отново ще отпусне юздите!
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман с тоя ковид. Инфо за алкайда, ал файда и ал майда никакво не получаваме. Толкова бяхме в час преди със Сирия. Сега нищо. Само ковид. Затъпяхме бе.
106
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за оставка и разследване и затвор за правителството и всички зад него организатори. Голяма част бяха на погребението на Гоцев.Грипа се лекува и от него не се умира.Умира се ако има усложнение. За да няма усложнения трябва разяснения за хората а не затваряне.Пийте витамини, цинк, селен, ако имате неразположение взимайте мерки веднага , това е.
105
4
 
17
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Браво Бокич, но защо закри толкова много болници по време на царуването ти?Това затваряне сега е заради твоята "умна" мисъл и алчност.
104
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварянето показва безпомощност, глупост, некадърност и желание за манипулация.Отдавна можеше с елементарни препоръки да се стабилизира всичко, но първо няма желание и умения, второ не е изгодно за някои
103
4
 
11
 
! Отговори
Чакащ затворник преди 3 години
Да ви се разхлабят задните отверстия под надзора на строгия Бай Ставри!
102
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун до дyпка за да стане ясно на всички, какво означават понятията дисциплина и отговорност.Докато има абсолютни егоисти иДебили... никакви компромиси с мерките.
101
2
 
12
 
! Отговори
БеСеПерастия преди 3 години
Коментарите във форума категорично доказват , че : ---> Няма закон който да регулира шашкънията на червената клика и клакьори те и !!!
100
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урааа, Коледата е възможна. Благодаря ви пресветли умове, които сте наши водачи и работите неуморно за народното благо!А иначе, животът си е мой и се чувствам свободен човек. Майнната ви на всички заповеди, мерки и лудости!
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да стане. След 3 седмици ще е точно бум-а, когато ще измират най много. Тея, които сега се разболяват, тогава ще са в критично състояние, а сега има изключително много неофициално болни.тези ~4 000 нови случая на ден са капацитета на лабораториите в БГ при 40% откриваемост, а не реални цифри. Реално никой не знае колко на ден се заразявт, но са в пъти повече.
98
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викате оставка, ама протестирате в коментарите на новинарски сайт. И ако това е протест...
97
5
 
5
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ЗА НАЙ ХУБАВИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ГОДИНАТА. НИЕ ЗАТВОРЕНИ. ГАДОСТ. НЕ КОМПИТЕНТНИ, НЕ ОБРАЗОВАНИ, НЕ ПРАВИЛНО МИСЛЯТ. НЕ РАЗБРАХ ЛИ, ЧЕ ИЗТЪРВАХА ПОЛУЖЕНИЕТО. ИЛИ ЗАТВАРЯЙТЕ ИЛИ КАТО ШВЕДИТЕ ОТВОРЕНО. И ВИНАГИ НЯКОЙ ИМ Е ВИНОВЕН. СПАСЕНИЕТО Е ВАКСИНАТА(РАЗБИРА СЕ КОЙТО ЖЕЛАЕ). ВИДЯХ НАПИСАНО БОЙКО *** ТАКА МОЖЕ БИ ЩЕ ГО ЗАПОМНЯТ МНОЗЕНА....
96
13
 
16
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
В момента Румен Радев и Корнелия Нинова са изкарали тълпа протестиращи БЕЗ МАСКИ в центъра на София!Няма никаква дистанция в тълпата, крещят, блъскат се и плюят по полицаите!И ВСИЧКИ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, СА БЕЗ МАСКИ!
95
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите проспаха 8 месеца, и инспектираха тръби, дупки и маркировки по пътищата, вместо да укрепят здравната система Крадци с гладки мозъци и мокри памперси не трябва да се допускат повече в управлението
94
2
 
11
 
! Отговори
Мама миа преди 3 години
"Премиерът припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса..."Вследствие на това ръстът на заразените все така си расте.Разхлабвате мерките точно преди Коледа? Май пак ще става манджа с грозде по молове и заведения...
93
4
 
12
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
Башбакан Бойко Борисов пак изгъга раята, и я окраде. Какви 3 седмици Борисооглу , пускай щорите за 3 месеца .Истински патриот на Туркия .
92
12
 
23
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 3 години
Гласувам с две ръце за пълното затваряне на МОЛ-овете, механите , заведенията и чалготеките !!! Най - големите развъдници на заразата !!! И не за нещо друго - а защото всички от този бранш са ултра нагли тарикати , стил "БАЙ ***" ... Нито раздалечаване на масите. Нито качествена дезинфекция. Правят си най - нагло вечерни партита с над 100 човека ... И го обявяват , че е "частно" и те "жалните" нищо не могат да направят ?!?! Точно така с тези ! Това бива бива НЕспазване ... Но тия са мега нагли