Кабинетът решава дали да наложи частичен локдаун

НС изненадващо ще гледа проекта за нова конституция на ГЕРБ
25 ное 2020 07:00, Анисия Иванова
117
Кабинетът решава дали да наложи частичен локдаун
Снимка: БГНЕС

На днешното си редовно заседание правителството трябва да вземе решение по предложението на Националния оперативен щаб за налагане на частичен локдаун срещу епидемията от коронавирус. А в парламента депутатите изненадващо ще гласуват проекта за нова конституция на ГЕРБ и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание.

Искането за по-строги мерки за справяне с коронавируса, които да влязат от петък, представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В тях се предлага университетите, училищата и детските градини да затворят, като учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа.

Предлага се затваряне на ресторантите и баровете, като ресторантите ще работят само с доставки по домовете. Прекратяват се и екскурзиите в страната и чужбина, да се забрани провеждането на спортни мероприятия. За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато се очаква да има намаляване на броя на заразените.

Предлага се всички нехранителни търговски обекти, включително и молове, да затворят, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, както и удължава на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. 

Вчера бизнесът възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда а детските ясли да затворят.

А за да разгледат проекта за нова конституция, депутатите ще прекъснат временно обсъждането на бюджета за следващата година. Точката е предвидена като първа в дневния ред, а под проекторешението стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, "Воля" и нечленуващи в парламентарни групи, съобщи БГНЕС.

За да бъде прието решението обаче, то трябва да бъде подкрепено в зала със 160 гласа, което е две трети от всички народни представители. След заявената твърда позиция от страна на „БСП за България“ и ДПС, които имат общо 95 народни представители, че няма да подкрепят мнозинството в идеята му да промени основния закон на страната, парламентарната математика показва, че тези гласове няма как да бъдат събрани.

Предложението за нова Конституция дойде от премиера Бойко Борисов през август, когато в страната се провеждаха  антиправителствени протести. По думите на премиера е необходим „рестарт на политическия живот“ в страната. Управляващите от ГЕРБ изготвиха проект, в чието писане стана ясно, че е участвал и правосъдния министър Данаил Кирилов, който малко след това подаде оставка. След редица критики той беше променен, а подкрепен с подписите на депутати от "Воля" и входиран в деловодството на парламента.

Мнозинството създаде и специална комисия, оглавявана от един от юристите на ГЕРБ – Десислава Атанасова. В състави ѝ обаче влязоха единствено депутати от нейната група, от „Обединени патриоти“, от партията на Веселин Марешки и един независим – Спас Панчев.  Временна комисия трябваше да даде становище по проекта, консултирайки се с именити юристи от академичните среди, но за двумесечния си срок на работа проведе едно единствено заседание, в което прие само правилата си за работа.

Преди дни пък бе оповестено и становището на Венецианската комисия за проекта на нова Конституция, в частта за Съдебната власт. В него комисията към Съвета на Европа изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, както и че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно как до онзи ден, масово се пишеше, че няма мерки, цяла Европа била затворена, трябвало да се затвори и тук. Сега, когато има такава вероятност, "ама защо ще се затваря, как може такова нещо, ама учениците, ама не знам си какво". Няма угодия
15
1
 
25
 
! Отговори
Грип преди 3 години
Има и грип. Смесват се двата вируса. В началото на следващата година ще има пак грип, пак ще ни затворят. А помощите сигурно ще ги отпуснат, когато вече бше късно. От миналия път видяхме как се действа, избирателно - н нашите хора, а се на нуждаещите се. Обикновеният българие е оставен сам да се справя, както със здравословните проблеми, така и със свото физическо и психечуско оцеляване. Државата я няма никакво, а иска да бъдем коректи. Пиша за обикновени българин, които в 80%е наемник
14
0
 
15
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Сънувал Бокича нова конституция...........ама нЕмааааа.......
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не решава "кабинетът", а Тулупа, нека бъдем точни. Освен това той е имал 2 дни и вече е решил, днес просто ще го каже, като всичко ще бъде гарнирано с поредното самохвалство и оплюване на тези, които му искат оставка. Мисля че нови мерки почти няма да има, така Боко ще се представи за спасител на кръчмари, хотелиери и футболисти, той е особено загрижен за тях
12
2
 
16
 
! Отговори
Цонката преди 3 години
Този нелегитимен кабинет, нищо не може да решава.
11
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е при тоя рекорд ... голяма смъртност в момента от този вирус, няма как трябва да има локдаун!
10
1
 
28
 
! Отговори
Вярвам преди 3 години
Че пенсионерите са ужасени и възмутени от налагането на локдаун видя се какво се случи със зелените коридори- в тях жив пенсионер няма по магазините но в момента в който пората се прибират от работа онези подло се втурват в хипермаркета и започват блъскане по опашките. Ако няма такива лично ги създават умувайте и опипвайки стоката.
9
5
 
18
 
! Отговори
Нали чухте? преди 3 години
МЗ са купили 5000 трупни чувала и Ангелов има за задача да ги напълни ако го стори Боко ще го повози у жипката к ще го погали по главата. Още мааалко к ще успее. Следваща цел - 10000 трупа. По лесно се копаят гробове отколкото да се плащат пенсии.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 9послушай 1
7
23
 
35
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Осакатяването на най-малките деца и ученици в емоционален и образователен план е непростим грях и твърде висока цена. Оставете поне първокласниците в училище!
6
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за простотия е това ,който иска мерки и го е страх от вируса да си стой вкъщи елементарно е .Който му трябват пари да ходи да работи не да краде!!! Такова стадо тези хора все чакат някой да им казва как да живеят
5
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно хора '' доброто'' ченге пак ще ви спаси и ще ви остави за подарък 70% дълг през 2023.
4
7
 
3
 
! Отговори
Ангелов е икона преди 3 години
Коефициента на интелшгентност му е по-висок от този на Айнщаеин!!!
3
6
 
33
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
Пълен Локдаун и Фалит на Всички.!!!Рестарт на Икономиката.Аман от "Работодатели".Алчни Мутрички и всякаква ***.Това е Капитализма..Всеки 7 -8 години има криза.За наместване на Пластовете.
2
18
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Слава на ГЕРБ!!! Слава на Борисов! Слава на Ангелов! Вечна слава!
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, покрай локдауна пробутват новата Конституция и Великото народно събрание. Ясна работата!