Кабинетът решава дали да наложи частичен локдаун

НС изненадващо ще гледа проекта за нова конституция на ГЕРБ
25 ное 2020 07:00, Анисия Иванова
117
Кабинетът решава дали да наложи частичен локдаун
Снимка: БГНЕС

На днешното си редовно заседание правителството трябва да вземе решение по предложението на Националния оперативен щаб за налагане на частичен локдаун срещу епидемията от коронавирус. А в парламента депутатите изненадващо ще гласуват проекта за нова конституция на ГЕРБ и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание.

Искането за по-строги мерки за справяне с коронавируса, които да влязат от петък, представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В тях се предлага университетите, училищата и детските градини да затворят, като учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа.

Предлага се затваряне на ресторантите и баровете, като ресторантите ще работят само с доставки по домовете. Прекратяват се и екскурзиите в страната и чужбина, да се забрани провеждането на спортни мероприятия. За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато се очаква да има намаляване на броя на заразените.

Предлага се всички нехранителни търговски обекти, включително и молове, да затворят, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, както и удължава на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. 

Вчера бизнесът възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда а детските ясли да затворят.

А за да разгледат проекта за нова конституция, депутатите ще прекъснат временно обсъждането на бюджета за следващата година. Точката е предвидена като първа в дневния ред, а под проекторешението стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, "Воля" и нечленуващи в парламентарни групи, съобщи БГНЕС.

За да бъде прието решението обаче, то трябва да бъде подкрепено в зала със 160 гласа, което е две трети от всички народни представители. След заявената твърда позиция от страна на „БСП за България“ и ДПС, които имат общо 95 народни представители, че няма да подкрепят мнозинството в идеята му да промени основния закон на страната, парламентарната математика показва, че тези гласове няма как да бъдат събрани.

Предложението за нова Конституция дойде от премиера Бойко Борисов през август, когато в страната се провеждаха  антиправителствени протести. По думите на премиера е необходим „рестарт на политическия живот“ в страната. Управляващите от ГЕРБ изготвиха проект, в чието писане стана ясно, че е участвал и правосъдния министър Данаил Кирилов, който малко след това подаде оставка. След редица критики той беше променен, а подкрепен с подписите на депутати от "Воля" и входиран в деловодството на парламента.

Мнозинството създаде и специална комисия, оглавявана от един от юристите на ГЕРБ – Десислава Атанасова. В състави ѝ обаче влязоха единствено депутати от нейната група, от „Обединени патриоти“, от партията на Веселин Марешки и един независим – Спас Панчев.  Временна комисия трябваше да даде становище по проекта, консултирайки се с именити юристи от академичните среди, но за двумесечния си срок на работа проведе едно единствено заседание, в което прие само правилата си за работа.

Преди дни пък бе оповестено и становището на Венецианската комисия за проекта на нова Конституция, в частта за Съдебната власт. В него комисията към Съвета на Европа изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, както и че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сега не се затвори по Коледа ще е страшно. Доста семейство се почерниха вече
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сега не се затвори по Коледа ще е страшно. Доста семейство се почерниха вече
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не затварят фитнесите и баровете само.Да затварят Кауфланд Б68ила Лидъл.68082
33
24
 
6
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
И с какво е виновен парламента бе ? По-скоро са виновни Радев,БСП,триото и разни нечувани "епидемиолози" и адвокати,конспиратори и ***,които открито се съмняваха в сериозността на пандемията и вмениха у обшеството съмнения,които пък им дадоха криле за фриволности!Да,вероятно нямаше да изчистим вируса,но ако политиците на опозицията не търсеха ефект в своя полза и не заяваяваха огромния скептицизъм,а бяха дали кредит на доверие на НОЩ и Мутафчийски,общ3ството би било много по-стрикрно !
32
4
 
21
 
! Отговори
Кръчмар Алибегов преди 3 години
Хайде, холан! Няма ся заради някаква кашлица да съсипвами кръчмарския бизнес! Отваряй веднага всички наргиле барове, кръчми и чалгаджийници! А на списващата таз пyмия мисирка ще и кажа едно:
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27,3 починали от COVID-19 на 1 млн. население направиха България световен шампион по смъртност за 23 ноември те щели да решават. Още вчера трябваше да се наложат по-строги мерки или изчакват да видят постъпленията им от определени лобита по банковите сметки и въз основа на това да решеават.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40 Неее как. Парламента не е виновен. Народа е виновен.... Айййй сиктир
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе щом лекар казва, че 9 дена никой не го е карантинирал и не е проследил контактните - смятай. Пък после затваряй, че не спазват мерките
28
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е изтървано!Не е по вина на държавата.Просто ние сме ориентало-балкански м е л е з и и не може да ни се угоди,нито пък да ни се вмени чувство на отговорност.Смятам,че единственият начин за позитивно развитие на казуса е целият човешки и финансов ресурс да бъде внедрен в здравеопазването.Да се специализират к19 болници във всеки обл.град и персонал,на който да се плаща стабилно,отколкото да се дават помощи ,60/40 неплатени,болнични и т.н.Помощите не стигат до реално нуждаещите,а до мошени
27
4
 
17
 
! Отговори
Кръчмар Алибегов преди 3 години
Хайде, холан! Няма ся заради някаква кашлица да съсипвами кръчмарския бизнес! Отваряй веднага всички наргиле барове, кръчми и чалгаджийници!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пролетта като затвориха магазините в кауфленд магазина за обувки си бачкаше. Това не е ли нелоялна конкуренция?
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обективно, децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. И после се чудят за бройките. Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак ще е под въпрос, заради финансовата страна на въпроса.
24
3
 
8
 
! Отговори
Затваряне преди 3 години
Спортисти,артисти и сиДа им се осигури работа в почистването,обслужване на инвалиди,въобще дейност в природата!3седмици ще издържат!Минимално заплащане,да видим колко ще намалеят депозитите!
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да намалят заплатите на държавните служители. Да са солидарни с тези, които им ги изкарват
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй ве, ко ще решаваш.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живуркахте масовката на макс и се натъртихте на финансовия чекор посредством кредити, без да мислите, че нещо може да се обърка, сега ревете, ама това е, щото нямате акъл за 5 стотинки.
20
2
 
16
 
! Отговори
До Обективно преди 3 години
То в момента има образователен процес, та дрънка ( замествания от родители, психолози, ресурсни учители до откат). Училищата от месец насам са по-скоро занимални. Явно предпочитате накъсан образователен процес - тоест, учениците да не учат материала си, а просто да са на училище, на занималня. Ама нали всички са компетентни.... Нарушеното общуване с връстниците и дългите часове пред компютъра са малкото зло, повярвайте ми.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си пролетта как ни баламосваха - изтрийте 20тина дни и край. Мина цяла година. Подозирам, че сега ефектът ще е никакъв или символичен. И после ще си кажем - защо ги ручахме жабетата. Несигурността ни е.... вас майката. Защото знаем, че държавата няма да си мръдне пръста за нас.
18
1
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
"Доброто ченге" няма да остави алибеговци. Ще затвори училищата и детските градини, но ще остави заведенията. Там се въртят парите, знаете за какво.
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй кръчми, заведения, барове, пицарии, клубове, салони за красота(бардаци)!!! Че нещо неквалифицираните парапитеци са се взели на свръх сериозно, а реално нито имат принос към БВП, тъй като укриват данъци, нито обществото ще загуби нещо отнлипсата на тези безполезници.