Питайте тези, които палиха маски, защо смъртността е такава

По-строги мерки са нужни, защото тези сега не се спазват
25 ное 2020 12:30, Нели Христова
154
Питайте тези, които палиха маски, защо смъртността е такава
Снимка: БГНЕС

„Според мен въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези които палиха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен. Трябва и да се взимат едни не чак толкова сложни правила“. Това заяви пред NOVA зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

Проф. Габровски изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

„Струва ми се, че всички изказвания отсносно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри“, каза той.

Специалистът изказа категорична подкрепа към предложението за по-сериозни мерки в страната.

„Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че въведените сега не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се въведе в контрол ходът на това заболяване“, обясни проф. Габровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато вярвате на глупостите, че вирусът се хвърчи като муха, а маските ви пазят, тоест, че ближния ви заразява с дишане от метри разстояние, ще ви го набиват както си искат. Това е фобия, изкуствено и нарочно подхранвана, за да се избиете помежду си в един момент. В един момент вече няма да можете да седите на една маса с приятели или да се доближавате до партньора си. Няма въобще да можете да търпите хора около вас.
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние те питаме тебе ако маските и миенето на ръце са 100% защита защо тогава отчаяно се търси ваксина А италианците като спазваха стриктно мерки и имаха локдаун какво стана що умираха хората по пързалките ?
48
4
 
4
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
за да се облекчи здравната система... тези, които не вярват, че вирусът е опасен да плачат във фоайетата на болниците, а да си седят в къщи на чайче и аспиринче, както предписа мангъра
47
5
 
11
 
! Отговори
.. преди 3 години
И на тоя професор му натикаха герберска дъвка в устата...
46
3
 
7
 
! Отговори
до програмист преди 3 години
"Аз ли съм ти виновен че си спестил левче за презерватив?"Като ти гледам начина на мислене, по-скоро баща ти е виновен че не те е хвърлил на килима вместо да ти дава живот.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще отнемете правата на д-р Менгеле? Не е ли той част от вашата гилдия?
44
1
 
5
 
! Отговори
Биби до САТА НАТА преди 3 години
Ако още не си разбрал - вирусът се предава най- много още в инкубационния период, 4 -5 дни, когато все още няма никакви симптоми дори и чрез дишането , чрез по- силно говорене, чрез пеене и пр. ТОЧНО ТОВА Е РАЗЛИЧНАТА " СТРАТЕГИЯ" НА ТОЗИ ВИРУС . Той не се интересува дали ще умреш, предава се и тича нататък.
43
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да ги питаме- файда няма. С платени жрици на протестите - диалог трудна работа. Платено им е да носят плакати, да хвърлят храна, да псуват, щото акъл нямат за 5 Ст.. Нормалните хора си дават сметка, че това е ужас. А тия са марионетки на Радев- колкото акъл има той- толкова и те.
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които палиха маски го правиха за да покажат че не са роби.От тях не зависи нищо в здравната система
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък според мен това че сме в топ три по смъртност в Европа за последните 14 дни означава само Едно,имаме "здравна"система само на книга,отделно управлението и организацията за справянето със самата криза е крайно популистко и неадекватно,пък вие пак обвинявайте хората дано се почувствате по добре!
40
4
 
5
 
! Отговори
гръцки митничари преди 3 години
Откриваме пряка зависимост - колкото по-яростно си отричал #короната , толкова по- активно искаш да те приемат в болница , като се разсополивилш........ Поне у нас е така , в България вие ще кажете как е ??!
39
2
 
2
 
! Отговори
Сато НАТО преди 3 години
Аз съм клинично здрав и психически *** и смотан
38
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вирусът НЕ СЕ разнася от клинично здрави хора. Тоест ако хората не кашлят и не кихат, няма въздушно-капково пренасяне. Никой, абсолютно никой не кашля и не киха, дистанция се спазва и маски се носят (макар че смисълът от тях е никакъв).
37
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да уйдисва на банкянския еднокнижник и на оня с мокета, вместо коса. Маскирайте се тупани психясали.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусни евреи, навсякъде сте. Така е било и преди ВСВ и после газ. И сега ще стане така, сами сте си виновни. Не се спряхте да плюете срещу българите, но и нашето търпение ще свърши!!!
35
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Фигуранта, който цяло лято разнасяше заразата сред "народа", защо смъртността сега е висока !?
34
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ги спазвате тия мерки, бе?Само в магазина, където иначе ви изхвърлят като мръсни котки.Иначе си носите лигавници или лакътници.Мерки спазвали, дето казарма не сте виждали и на картинка.Ама сами си го направихте. До казана на Българина няма дяволи. Той сам си скача и се смее
33
8
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Смачканият си ти. Докато този човек спасява животи ти акаш по форуми.
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всяка лекарска некадърност в момента се оправдава с коронавируса, тая година нема настинки, хрема, грип.......... има само ковид болни.ЦИРАКДЖИИ, 6 млрд на година харчите от нашите данъци и после ми ревете при 200-300 интензивно болни че не издържате, за тия пари можеше малкйо повече да се постараете
31
10
 
15
 
! Отговори
до програмист преди 3 години
"Правилата са за това да се спазват а не да се коментират. Като не ти харесва хващай куфарите и отивай в Швеция."Момченце, някои от нас имат деца, които няма кой да гледа след затварянето на градините и училищата защото всички сме на работа. Вместо да се правиш на интересен се скрий някъде и не давай акъл там където не ти го искат. Клоун.