Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села

Млади и образовани българи търсят имоти, в които да се заселят трайно
26 ное 2020 11:12,
279
Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията огромен брой българи се завръщат от чужбина, за да живеят по селата у нас. Това са млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад.

Това разказа пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Той изтъкна, че става дума за трайно заселване, като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола от града.

"Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов.

Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност", обясни Борисов.

Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата", каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията", каза още Борислав Борисов. От асоциацията от години провеждат менторска програма за завръщане на хората по селата. Борисов обясни, че когато някой иска да закупи имот, му разясняват плюсовете и минусите в региона.

"Това лято правихме турове по заселвания на различни семейства в региона на Велико Търново. Всички си купиха къщи с дворове между 2-5 декара. Някои пък, които имат добри финансови възможности, правят комбинирани варианти. По този начин живеят на село, но вземат апартамент под наем в близкия град при нужда за работата им. Затова казах, че това са активни хора, които търсят промяна в стила на живот. Няма нищо общо с миналото, когато кръчмите по селата бяха пълни с пенсионери", заяви Борисов.

Според него вече има разцвет на българските села и тенденцията е осезаема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
20
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Същият отлив го има и от софия в посока малките градове. Очаквайте следващите няколко месеца рев от наемодателите с по 5-6 апартамента, които им се "самоизплащат" от наеми. Има огромен ръст на празни апартаменти и офиси, които никога повече няма да се напълнят. Който не продаде сега ще продава на половин цена след година.
34
9
 
12
 
! Отговори
Айде , без наивници преди 3 години
Дедо ми преди години е бил адвокат с кантора в малък град, и е печелил добре , щом е изучил две деца за доктори, ама си е имал и имот на село , за да се храни и почива ,защото на една заплата винаги е трудно , даже и при нормален живот!САМО НЕКОИ ХОРА ПРИ КОМУНИЗъМА, МОЖЕХА С ЕДНА ЗАПЛАТА ДА СИ ХРАНЯТ ЦЕЛАТА РОДА И ДА ГИ ПРАЩАТ ДА УЧАТ У ЧУЖБИНА....АМА НА ТАЯ МАНДРА И ДОЙДЕ КРАЯ!Ами , ще се учите да работите /на по 2-места/ и да строите живота нов, ....ЗАЩОТО ТОВА ПРАВЯТ ПО ЦЯЛ СВЯТ !
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинПредсказанието е едно, сбъдването му съвсем друго.
32
3
 
9
 
! Отговори
Alex преди 3 години
До АнонименБро, визират хора с професии, които бачкат "remote" :)
31
5
 
17
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Аз съм един от тях - Малта - с. Сива река :)
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е да видя еднопосочен билет по направление Париж-Конаре.
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха голям смях тичат кьм бьлгария няма време да преброим желаещите - умират си да живеят щастливо в бг - сьс - 650 лв бруто
28
3
 
25
 
! Отговори
До25 преди 3 години
Да де ама на това се вика временно пребиваване а не "еднопосочен билет"
27
0
 
35
 
! Отговори
Приказки за наивници преди 3 години
Връщане в БГ .Звучи страшно ,дори и да си помисля. Около София,Варна,Пловдив трябва да се избират села с най-малко *** . Защото тия сини венци,опоскват всичко ди което се докопат. А и не всички млади в странство са IT,журналисти,мениджъри и пр. Аз спадам към работническата класа,машинен оператор в завод,в БГ какво и къде ще работя,като се очаква да затворят кепенците доста народ. Е само на едно копане с мотиката, ли да разчитам. Ами ток,вода,Храна,лекарства,трябва и нещо да се работи.
26
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май някои хора са си надценили възможностите и са си купили имоти по селата и сега в пандемията го закъсаха, ама няма на кого да продават, та се търсят балами с някой лев.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пчелата от снимката силно се вълнува от новината.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 0-0 21Глупости! Не е лансиране на Севера. Просто там е по- евтино в сравнение с Южна Бг. Или хората, които се върнали, са от тоя край. Ти лично май имаш интерес да се продават имоти из Родопите...
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи от лъжица? Защо?
22
2
 
32
 
! Отговори
Не искаш да се върне преди 3 години
Пребират се България тея дето тук на запад са без договори или временни договори и бяха изхвърлени . Иначе казано неквалифицирани работни
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е под 7 млн души, а смъртността ни последните седмици е 2 пъти по-голяма спрямо миналата година. Тенденцията е да се увеличи още. Малките градове вече се обезлюдиха, да не говорим за селата. Бизнесмените и те ще го усетят скоро. Просто няма кой да купува нищо. Няма хора. С такава евтина пропаганда хора няма да се появат!
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Заради К19 може би са останали без работа. Имат малко спестени пари и с тях ще си купят евтин имот на село за 10-15 хил. лв.(или по- малко), колкото да има къде да пребивават за няколко месеца. Като свърши пандемията, пак ще заминат.В градовете имотите са скъпи и не си струва да инвестират големи суми за няколко месеца престой в Бг.
19
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе! Трябва да си луд, за да отидеш да живееш в което и да е българско село.....
18
0
 
23
 
! Отговори
Къде е уловката ? преди 3 години
Западняци пък продадоха апартаментите по морето, на наивни руснаци.Сега руснаците няма на кой да ги продадат, а са в чудо от честите ремонти, на некачественото строено.
17
2
 
11
 
! Отговори
Учителя преди 3 години
Петър Дънов е икона на слугинчетата от 30-те години.
16
8
 
10
 
! Отговори
0-0 преди 3 години
"като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян"Забелязвате ли как от 5 посочени града 4 са в северна Бг, опитват се да лансират тамошния западнал пазар, а за Родопите, примерно, дума не обелват ;)