Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села

Млади и образовани българи търсят имоти, в които да се заселят трайно
26 ное 2020 11:12,
279
Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията огромен брой българи се завръщат от чужбина, за да живеят по селата у нас. Това са млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад.

Това разказа пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Той изтъкна, че става дума за трайно заселване, като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола от града.

"Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов.

Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност", обясни Борисов.

Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата", каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията", каза още Борислав Борисов. От асоциацията от години провеждат менторска програма за завръщане на хората по селата. Борисов обясни, че когато някой иска да закупи имот, му разясняват плюсовете и минусите в региона.

"Това лято правихме турове по заселвания на различни семейства в региона на Велико Търново. Всички си купиха къщи с дворове между 2-5 декара. Някои пък, които имат добри финансови възможности, правят комбинирани варианти. По този начин живеят на село, но вземат апартамент под наем в близкия град при нужда за работата им. Затова казах, че това са активни хора, които търсят промяна в стила на живот. Няма нищо общо с миналото, когато кръчмите по селата бяха пълни с пенсионери", заяви Борисов.

Според него вече има разцвет на българските села и тенденцията е осезаема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
7
 
! Отговори
Баварец преди 3 години
Да бе, сега паля колата и тръгвам за Балкана.
214
3
 
8
 
! Отговори
??? преди 3 години
Нормално ли е , един АТ специалист , да взема по-висока заплата от лекар ???
213
1
 
2
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 3 години
''Казал Премиерът''...еНТЕРЕСНО , УТРЕ КАКВО ЩЕ КАЖЕ , ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА В ДРУГИ ДЕН !
212
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов.E, щом доктор Борисов е коментирал, няма какво повече да се каже....
211
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да,да.....затуй 4 приятел вече идва във Виена..... беше шеф на ИТ на ена от най-големите банки. каза, че децата му са му по-мили:) *** пропаганда. И след пенсия няма да се върна. Нямате пари да ми я плащате!
210
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията"..............................А-ХА-ХААлоУУу, в Бг всичко е толкова замърсено че няма повече накъде.Изпозлва се ДДТ което е забранено в Европа от 50 години.А това което вкарват като *** от Западна Европа Бобокови, Ковачки и т.н.всичко отива в почвите и водите.Отделно го горят което отива и във въздуха.Пишете откровенни лъжи и глупости.В Бг няма никакъв контрол върху каквото и да е.Тиння !!
209
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНякой май не чете статията. Търсят се села на 30 мин от големите градове, където има и лекари, и училища и детски градини.А двор/градина от 1 декар се поддържа лесно, особено ако живееш там, а не ходиш веднъж месечно като на вила.
208
13
 
7
 
! Отговори
Стефчо преди 3 години
Това е много добра тенденция,явно нашенеца разбра че рая не е в светите места Америка и Англия. Браво!
207
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приказки от шипковия храст.
206
1
 
3
 
! Отговори
ресто преди 3 години
Докато емигрирахме - сега се завръщаме!!! Вируса е виновен!
205
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бихте ли дали конкретни примери, с имена????тия съчинения си ги заврете...
204
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
забележете -Монитор!!Тия задминаха по небивалици и Работническо дело!
203
0
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
чети внимателноВ градчето (от доста години) командва Доган - най-хитрия български политик.Ето Жокер:Съпругата на подсъдимия несебърски кмет, каква роднина се пада на Доган?А пък вие си говорете ...бла-бла-бла ... не пречите.
202
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търся ваканцонни селища, това търсят. Някой ги отдават под наем на приятелите си в чужбина. То винага я има и калинката, дето е пестила 11 години и е живялва в мкша дупка, а сега ще го кара 2-3 години на помощи и сега плна е да "живее ефтинку на селу, дорде са извъртят годинките за социална пенсия". Ама са огромна рядкост. Те и първата група. Не вярвам, да са повече от 1% от напусналите и то през последните 10 години.
201
1
 
6
 
! Отговори
до174 преди 3 години
Какво Токио бре, това е толкова пренаселена столица, че няма накъде!
200
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетът ми до Лондон беше буквално препълнен с българи!
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 202Социална среда за децата е хубаво нещо, но много хора го приемат като: - Да *** пуснЪ да си ираиии сас друг'ти.И общо взето, това е до 18 годишна възраст. После има "Защо децата ми са ***?".И не е толкова проблемно. Да, има райони в които училището е на 1 час, но повечето са на по 15-20 минтуи с колата. Ако нямаш време за да кара деацта, защо имаш деца?
198
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМЕРИКАНЕЦАко "трoловете" са официалните статистики от НСИ, НАП и НОИ, както и борят на пътуващите за чужбина, то да, "отдаван е на минус със населението" нашата странта. И ако не вярваш, че е празна, покарай с колата малко извън София до Бургас и ще видиш реалността за 80% от хората. Не е като на война, ама е като след война, без да е имало война. Ха ся дЕ!
197
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е чудесно ... докато не решат да имат деца. И тогава нещата се вече не са толкова розови. Няма училища, няма цоциална среда.
196
11
 
3
 
! Отговори
АМЕРИКАНЕЦ преди 3 години
Ако вярваме на троловете, то България отдавна е на минус със населението и е празна откъм хора. Да, ама не. Не се напъвайте толкова а си пийте текилата редовно и наздраве. :-)