Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!

Той предизвиква Близкоизточния респираторен синдром
26 ное 2020 13:05, Петя Славова
130
Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!
Снимка: БГНЕС

"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", предупреди водещият вирусолог на берлинската болница "Шарите" - д-р Кристиян Дростен.

Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Още по темата

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора.

Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година. Оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия, предава "Дойче веле".

През 2015 г. за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС, бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт.

По данни на института "Роберт Кох", досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той е починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември 2020 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
вервайте си преди 1 месец
вервайте на из, мис, лен, комар.той ходи къде немат а къл и
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исценираните филми продължават без спиране стъпка по стъпка
110
0
 
6
 
! Отговори
Али Камиларя преди 1 месец
Всички знаят, че вирусът се прифваща само от женски камили. Аз един съм спокоен за себе си и семейството си, по стар арабски обичай, ние се сношаваме само с мъжки камили!
109
0
 
6
 
! Отговори
Рашко преди 1 месец
До анонимен 105

Така е, много сте анонимните. А, ако наистина си бакалавър по философия и се интересуваш от индийска философия, махленският форум на днес.бг е едно от най-неподходящите места, от които да черпиш информация по темата.
108
0
 
4
 
! Отговори
Ибн Ебн Ал Камил преди 1 месец
**ах неговата мама Хабиби! Сега как ще се забавлявам след тежките преходи в пустинята? Вече да те е страх да се усамотиш с камила!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е*ахти, взехте да ми вдигате самочувствието, мислех че бу гарите сме най гадните хора в света :)))
106
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е прав този вирусолог. Няма как да вярваме на топ учените, след като още зимата Мангарофф каза как виросАТ е безобиден, напролет каза, че до юни, ако не изчезне, къса дипломата. И всичко това без дори да го е виждал с очи на живо в лаборатория. Няма как топ учените да знаят нещо повече от великия, най-великия Мангарофф. Който, между другото, в момента е по-нисък от тревата. По една или друга причина ми е далечен познат(срам ме е) и знам как се е oaкaл във КОВИД отделението.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашко, много сме анонимните, не знам дали не се обърка. Личи си, че си много начетен, радвам ти се. Първият ти коментар за Индия е изчерпателен и ми хареса. :))) Не съм ходила в Индия, всичко, което е свързано с нея, ми е интересно. Най-вече философията, бакалавър по Философия съм от СУ. :)))
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който си направи труда да прочете малко по въпроса, още преди 10 месеца научи, че короните, които са предизвикали епидемии у човека досега са 3. И трите са с източник прилепи и са преминали към животни. Първият в Китай е подтиснат и ликвидиран почти веднага чрез тоталното избиване на междинния приносител. Втория, особено заразен, беше локализиран в ОАЕ чрез противоепидемични мерки по отношение на работата с едногърбите камили. Но никой от двата не е така прилепчив и с дълга инкубация.
103
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
дойче веле и роберт кох институт - двете вувузели на диктатора меркел.
102
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е Меркел нали пусна камилари и те са дошли с камилите
101
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили." НО ОТ КЪДЕ СЕ ВЗЕХА КАМИЛИТЕ В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА В ЧАСТНОСТ В БЕРЛИН
100
5
 
12
 
! Отговори
Рашко преди 1 месец
До Анонимен 98

Не е необходимо да се повтаряш, схванаш дебелашкия намек още първия път :) Както би могъл (но едва ли си) да се сетиш, Рашко е псевдоним, който използвам основно за да ловя и дерзая шовинисти и соцносталгисти :) Много неща мога да разкажа, благодарение на времето в което живеем и образованието си съм обиколил доста свят, но в днешно време всеки има какво да разкаже, няма кой да слуша :)
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези наистина си го търсят!!
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашко, благодаря ти, ако можеш още нещичко да разкажеш за Индия...:)))
97
2
 
4
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 месец
До Анонимен 95
А бе, нали пернатите драскачи трябва да плашат хората!Поосле идва ред на дигането на цените и т.н....Важното да се клика на глупостите дето драскат!
96
3
 
1
 
! Отговори
ilia преди 1 месец
kakvo se motiat oshte da proizvedat vaksina i za nego dokato ne se e razprostranil po celia sviat
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има милиарди вируси с потенциал, както и хора с потенциал
дали ще се развие този потенциал зависи от много фактори,
Хайде да не навлизаме в теорията на вероятностите.
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
арабски Гомна.
Рожби на кръвосмешение и мъжеложство. Измeт, която трябва да бъде изтрита от лицето на Земята, защото освен вреди и смърт нищо не са донесли на света.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Bay Ivan

Тия опорки и за ковид ги слушахме. И за съжаление управляващите твърде дълго се водиха по тях.