Зденка Тодорова: За 101 години българите от Западните покрайнини намаляха със 100 000

Днес нашите сънародници там са едва около 15 000
29 ное 2020 16:28, Красимир Ангелов
41

От 1919 година, когато се подписва Ньойския договор, който откъсва Западните покрайнини (Босилеград и Цариброд, както и селата около тях и някои села в Трънско) от България, българското малцинство в Сърбия намаля до неузнаваемост, казва Зденка Тодорова, журналист и писател от Цариброд в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"От 120 хиляди души тогава сега сме се свили до около 15 хиляди души," разказва тя.

На 27 ноември 1919 година - точно преди 101 години, тогавашният български министър-председател Александър Стамболийски подписва Ньойския договор, който освен че задължава България с репарации след Първата световна война, откъсва от страната ни Босилеград и Цариброд - две общини със 100% българско население.

И до днес между тези две най-бедни в Сърбия общини няма нито път, нито железница, разказва Зденка Тодорова. За разлика от Цароброд, който има късмет да се намира на международния коридор 10, Босилеград е напълно икономически и комуникационно откъснат.

"А едно малцинство, като е разбито, не може да функционира нормално. През 1950 териториално-административна реформа в Сърбия придаде част от селата, населени с българи, към общини с предимно сръбско население. От 1980 година започнаха и асимилационни процеси в образованието и от обучение изцяло на български в училищата в Босилеград и Цариброд се стигна до обучение на сръбски език с два часа седмично български," казва тя. В два часа седмично е невъзможно да се учи и история, и литература, и език, и всичко, което учеха предишните поколения, казва Зденка Тодорова и припомня, че българското малцинство е конституционно признато малцинство в Сърбия.

Според нея в европреговорите на Сърбия, а и извън тях, България трябва да постави въпроса за връщане образованието на български език в Босилеград и Цариброд. "Само с международен натиск може да си отстоим образователните права, а учебниците на български за тези две общини трябва да се пишат не от учени в Белгард, а с помощта на консултанти от Западните покрайнини," казва Зденка Тодорова и дава пример как Сърбия отстоява правата на своите малцинства зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зденка е права.България забрави децата си в Западните покрайнини.Срамно е за нас.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парижкия договор от Ной 1919 г. даде права на сърбите да направят геноцит и това е което остана от бг.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
затова е въпрос на време кога ердоган ще рещи да вдигне "шлюзовете"на свиленград и елхово и да "наводни" българия с азиатци и африканци.а пък тая зденка дошла тука да ни занимава с глупости.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите сърби до анексирането на южното Поморавие описват Ниш, Пирот и Враня като български градове.Цялата територия която придобиват след Берлинският конгрес -11 000 кв. км.е била част от Българската екзархия с преобладаващо българско население.Сърбите предлагат на българският митрополит да се обяви за сърбин като му обещават патриаршески Сан, но то той не се съгласява.Българската православна църква все още има ритуална Нишка епархия.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова са кефихмееее, га ги бомардираха сърбитееееее!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До за българитеда но за сметка на това българия за 30 години демокрация не можа да интегрира ромите и затова бавно,но сигурно се превръща в ромския резерват на ес!след време българи няма да има и в самата българия а камо ли в близката чужбина...
8
0
 
19
 
! Отговори
за българите преди 3 години
Много българи(може би над 2 милиона) са асимилирани във всички съседни държави...................Западни покрайнини(сега Сърбия), Македония, Беломорска Тракия(сега част от Гърция и Турция) ..........но официално БГ-политици мълчат, заради добросъседските отношения!!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свиреп живот -авторът е Никола Гигов, сам той беглец от Западните покрайнини на осем години, заедно с огромното си семейство.Трябва да се изучава в училище!Но жив и корав е българският ген и дух!Ще пребъдем!
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Белград и Москва се диктува езика на омразата срещу България и македонизма. Затова,вето да рускитекочини РСМ и Сърбия.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбе на върбе!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравените български, Западни покрайнити, поради наивността и безхаберието на всички бгарски правителства, повярвали на лъжите и обещанията на Белград. От Сърбия помощта за българите там е само на думи, но това не е всичко, преследването на българи, асимилоцията и безправието продължават. Ултрасът и сръбски президент Николич, чийто премиер бе сегашния ултрас и президент на Сърбия Вучич, отрича изобщо, съществуването на Западните покрайнини. Вучич нарече неотдавна българите"окупатори".
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Te и предо 200 години са били толкова, и преди 40 години пак са били 120 хил, и преди 30 години са били 120 хиляди, но днес след 30 години демокрация са 15 хиляди, и това е навсякъде, не само в Родопите.
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
я тая жива ли е?много време не я бяхме виждали да се появява на екрана...да ясно разбрахме,парите свършиха и идваме за малко кеш в софия!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една книга за живота на българите в Западните покрайнини -"Свиреп живот."Не е за хора със слаби сърца и нерви!