Затворените бизнеси ще понесат удар, ще расте ли безработицата?

Сегашните мерки били по-адекватни, но помощта ще се бави
61
Затворените бизнеси ще понесат удар, ще расте ли безработицата?
Снимка: БГНЕС

Затварянето този път ще удари по-фокусирано определени сектори, които няма да работят със заповедта на здравния министър.

Там проблемът ще бъде доста по-дълбок, каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Още по темата
Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма причина индустрията да отнесе моментален удар. Заводите работят, камионите се движат. Много по-осезаем според Ганев ще е ударът върху заведения, фитнес зали и други, които отново затвориха врати.

Икономистът нарече това "сериозно изпитание" и прогнозира, че най-вероятно ще наблюдаваме ръст на фалитите.

Безработицата още не е тръгнала нагоре с мащабите от март и април, но напливът в бюрата по труда би започнал още тази седмица, ако някой от директно засегнатите бизнеси е решил да освобождава работници заради втория локдаун, поясни Петър Ганев.

Относно мярката в подкрепа на бизнеса, изразяваща се в компенсация на част от оборота, той заяви: "Не мисля, че там е скрита голямата помощ за бизнеса".

Написахме бюджет, сякаш не идва нова вълна от ограничения, а бюджетът даде това, което беше обещано през последните четири години - вдигането на минималната заплата, на пенсиите, на заплатите на учителите, коментира още икономистът.

Той е категоричен, че голямата част от по-сериозния ръст на разходите не беше обвързана със самата пандемия и опасността от нов частичен локдаун. Именно затова според него правителството вече няма много гъвкавост, защото е използвало оръжията си.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" определи сегашните мерки като по-адекватни от мартенските. Ще има дни, за които помощта от 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск от затворени сектори няма да се изплаща, предупреди Григорова.

Сумите ще бъдат изплащани след одобрението и няма да важат за дните преди това, а одобренията ще се забавят, поясни тя. "Сумите по тези компенсации ще бъдат изплащани от момента на вземане на решението, тоест одобрение на тези заявления. Агенцията по заетостта работи с изключително нисък брой служители, поради което това одобрение ще се забави. /…/ Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени", каза Григорова.

Тя вижда риск в това, че работникът няма как да знае дали ще бъдат одобрени заявленията до Агенцията по заетостта, както и че няма гаранции дали работодателят ще придвижи документацията, след като работникът му предостави декларацията си за неплатения отпуск и посочи банковата си сметка.

Нормално е човек да не може да се ползва от няколко мерки, които покриват един и същи риск, допълни Григорова относно комбинацията от мерки, които работодателите могат да прилагат.

По-малко се коментира другата възможност за подкрепа, а тя е по-достъпна - месечната целева помощ за хората с деца до 14 години, които не могат да ходят на детска градина и училище, отбеляза Ваня Григорова. Тя апелира родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск или нямат право на обезщетение за безработица, да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви пука за народа,за втори път ме оставяте без работа и никакъв доход.Точно в най трудните месеци, господ да ни е на помощ.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26 Имам интерес! Кжи ми, че са родни компании. Малко "out of the loop" съм от години, защто имах "лоши изживявания с "бг софтуерни компании".
30
0
 
12
 
! Отговори
36 преди 3 години
До АнонименНе, честно? Това ли е широкото живеене в България? Да си поръчваш евтина храна за вечера и да има една леля, да ти чисти апартаметнчето, което едва ли и цапаш много, чащот кибичиш на компа 24/7?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Научих приятел да пише базов JS и React за 3 дена. За още две седмици, по час на ден, го научих да прави много лелемнтарни апликации, да вика API-та и да ползва логика. После за месец научихме повече за CSS, как се движи и такива работи. Моят човек си си пада по дизйана и сам си зичете книгите и взе да си прави проекти. Не топ кадър, ама за 3 месеца вече обикаля по обяви и скоро ще го вземем в моята фирма. Да не ми се хвалят останалите. 36 годишен без стаж ги стига за 3 месеца!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До съсед програмистАбе, не зе нещо, ама такова голямо достижение ли е, да си поръзащ пица за 11 лева? Ако не е пицата, ами си притопляш, пак ще са ти 4-5 лева, за замразени глупости. Ако това е широко живеене ... вай вай!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но на запад е криза, и те вече не дават проекти в България,"На запад не е никаква криза, не и в нивата които се оптива боко да те кара да вярваш, че да се стреснеш и да не гласуваш за друг месия. Проектите не са замръзени, нито спрели. Трябва да продължи сегашната ситуация поне още година, че да усетиш толкова силен трус. Затова имаме огромни финансови резерви, все пак.
26
0
 
2
 
! Отговори
Z преди 3 години
До V80% от разработчиците правят каквото им палтят да правят. Едно 10-15% допринасят за Open Source на моменти, като 5-10 са доста по рериозни, но може иб са 1 на 100 човека, който "прави" каквото и да е, било то личен проект, FOSS, бизнес и то често страничен, а не някакво голямао начинание.
25
1
 
4
 
! Отговори
Яяя кажи до 12 преди 3 години
Кажи кои са тия фирми само, да ги отърва от програмистите им. Ще им намеря веднага по добра работа.
24
2
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
До АнонименГледа ли клипчеро (ролик) за руското кибер село ? Това нещо са го правили руснаците без да вземат пари като ползват професионален актьор който също го е направил безплатно .А кво са направили наще айтита ? И кво ще им плати някой като не могат да си направят реклама квато руснаците са си направили ? Аз бих наел тях ;)
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще расте безработицата, защото помощите за кризата ги отнасят близки до властта безхаберници, които идея си нямат как да накарат въпросните пари да циркулират вътре в страната. В най-добрия случай ги държат на депозит и после статистиката отчита, че спестяванията на населението растяли. В най-лошия случай виждаме поредния клип на който синът на олигарха отваря шампанско в Швейцария за ?200к на фона на чалга.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Но 90% са"уууу PHP!! UUUU React и Node!"Нищо против тея умения. Дори се кефя на факта, че можеш да дереш дебеликорпорации с CRUD апликации, но да смекчат малко тона, като вземат да се изкарват в доминантният хищник на интелектуалната и сексуална верига!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не, бе!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Нямало програмисти в България? Как пък не.Има няколко фирми които са си български и се занимават с продукти с доста сложна алгоритмика.Онтотекст - евристично търсене на текст, Хаосгруп - спечифични 3д рендирания, Хайпърсайънс - изкуствен итнелект и т.н.Всякакви проекти със вскяква сложност има в България. Хора не стигат , заплатите са добри.
19
0
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А нье бе, те всички са мазни толуnu с претъпкани чекмеджета
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това Русия и Китай наричат ЕС и САЩ хом-сексуалисти а ценностите им еврог-йски,заради една настинка си фалираха без туй вмирисаните кочини
17
0
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
До Анонимен 21 Това може и да излезе до някъде вярно. Гледам някой инвестиции на Путин и думите му за ,,продоволствена независимост от запада,, Забележете че на края е само от запада . И си мисля че Русия и Китай се наговарят в наш вреда.Според мен ЕС ще бъде притиснат и не вярвам да изкара дълго.На наще политици им се иска да е колкото може по дълго за да лапат и хич не им пука за народа ;) Но в крайна сметка винаги идва видов ден
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмненията в жизнеността на западната система нарастват.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел предрече "тежки месеци" за Германия.