Домашният оксиметър с огромен ръст в продажбите

С него се измерва нивото на кислород в кръвта в домашни условия
1 дек 2020 19:23, Ния Христова
12
Домашният оксиметър с огромен ръст в продажбите
Снимка: БГНЕС

Оксиметърът придоби голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора, които имат белодробни заболявания. Малкото устройство се използва за измерване на кислорода в кръвта и позволява показателят да се следи и в домашни условия.

Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания, пояснява пулмологът д-р Александър Симидчиев. "Тогава той много добре мониторира основния проблем, който се получава в резултат на това заболяване – засягане на белия дроб.", цитиран от БНР
 
Хора, които нямат белодробни заболяванияу е нормално да имат сатурация над 95%. Когато стойността е под 95%, вече трябва да се обърне внимание, а ако спадне под 90, е редно човек да бъде в болница, пояснява още пулмологът. При COVID-19 сатурацията трябва да е над 95%, за да сме спокойни, че няма тежко засягане на белия дроб.
 
"Когато сатурацията е под 90%, повечето вътрешни органи и системи започват да усещат недостига на въздух", подчертава специалистът. 
 
Измерването на пулса пък служи за контрол на адекватно измереното наличие на кислород в кръвта, защото "това е пулсовата вълна, която докарва прясна кръв до върха на пръста, където се измерва с едно светодиодче", допълва д-р Симидчиев.
 
Масово в аптеките отчитат повишено търсене на домашни оксиметри. Временният дефицит обаче постепенно се преодолява.
 
"Досега имаше доста сериозен недостиг, защото има огромно търсене на този уред. Преди нямаше никакво търсене, не беше популярен", казва Николяй Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
Цената на оксиметъра варира между 30 и 300 лева. При някои от по-евтините модели се стига до абсурдни ситуации да бъдат отчетени стойности и за неодушевени предмети, споделят в интернет потребители. 
 
"Търсенето е огромно. Буквално това, което сме продавали за последното тримесечие на миналата година, в момента го продаваме за един ден", потвърждава Пламен Манев от фирма за респираторно оборудване. При първата и втората вълна на вируса там са били подготвени с достатъчно пулсоксиметри и кислородни концентратори.
 
"Хората са много изплашени, до огромна степен като резултат от информацията, която ни залива от медиите отвсякъде", гласи обяснението на Манев за активното търсене на уредите за измерване на кислорода в кръвта.
 
Румен Христов от Масачузетския технологичен университет увеличава ползите от диагностиката чрез наблюдение на жизнени показатели с безжичен сензор. В домашни условия следят между 10 и 20 пациента с коронавирус.
 
"Можем безконтактно да следим дишането на тези хора, виждаме как се променя честотата на дишане на един пациент в най-тежките дни от болестта. Нашата бизнес идея е да събираме колкото се може повече информация."
 
Христов е снабдил баба си в България с подобно устройство и това му позволява да следи здравето й от хиляди километри разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
пръдномер преди 3 години
Зомбитата трябва да си купят и пръдномер, да не се задушат в землянката :)))
10
0
 
2
 
! Отговори
Крив и квадратен преди 3 години
Сатурация 99%, пулс 55 и то след яко клатене с комшийката.
9
0
 
4
 
! Отговори
ЧАЯТ ОТ ГЛОГ ... преди 3 години
..Е АДСКИ ПОЛЕЗЕН ЗА СЪРЦЕТО И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полезно уредче,лошото е че когато устави сатурация под 90%spo2 нещата стават още по страшни!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера докато бях на екскурзия , един познат ми твърдеше че кръвта му е 95 % кислород. Стига с това пестене на думи ,обърквате хората.Уреда измерва кислорода в кръвните газове а не в кръвта.Защото се получават уникални научни твърдения.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашия цифрите варират, примерно пулс 73,после 75,76 и т.н,непрекъснато стойността се мени, незнам така ли трябва да е
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам го отдавна. Ето поставих си оксиметъра на пръста - показва 97% SpO2 /сатурация/ и 73 пулс.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме си купили, без да сме болни, но е хубаво да си имаш у дома, има по 30,40лв,сега колко са верни е друг въпрос, но ориентировъчно дава яснота
3
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОЗИ УРЕД Е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ ЩОТО ПОКАЖЕ ЛИ ВИ , ЧЕ СТЕ ЗА БОЛНИЦА ЗНАЧИ ВИЕ СТЕ ОПУСНАЛИ ПОЛОЖЕНИЕТО ПО ДОБРЕ СЕ СЕКУВАЙТЕ ЗА ДА НЕ СТИГАТЕ ДО БОЛНИЦА!!ПРОПОЛИС ТИНКТУРА, ЧАЙ ОТ ГЛОГ ЛИСТА И ЦВЯТ КОЙТО Е АНТИТРОМБОТИЧЕН И ЧАЙ ОТ ЕХИНАЦЕЯ ИЛИ КОТЕШКА СТЪПКАСИРОП ОТ БРЪШЛЯН ИЛИ ПО СЛАБИТЕ С МАЩЕРКА ИЛИ ЖИВОВЛЯК-----------------ИЗВОДА Е НЕ СЕ ДОКАРВАЙТЕ ДО БОЛНИЦА!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този шаман дразни вече, не може да се докаже ковид само кислород в кръвтаЗащо хора които не могат да разберат прочетеното, ако изобщо са успели да прочетат текста, напират да пишат коментари под статиите?!?
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този шаман дразни вече, не може да се докаже ковид само кислород в кръвта, вместо да каже, че безсмилено да се харчат пари, защото трябва да имаш и други симптоми, освен намален кислород в кръвта