Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70

Обсъжда се страната ни да участва и в поръчка за осма ваксина
Обновена: 3 дек 2020 18:02 | 3 дек 2020 18:00, Веселина Йорданова
235
Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70
Снимка: Правителствена пресслужба

Ваксини срещу коронавирус ще бъдат поставяни първо на лекарите, сестрите, санитарите, служителите на МВР на първа линия, както и хората над 70-годишна възраст. Това са таргетните групи, определени в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Още по темата
На работно съвещание в Министерския съвет днес здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха плана, а утре на правителствено заседание той ще бъде одобрен. Ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Веднага щом дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно, коментира премиерът Бойко Борисов.

Министър Ангелов информира, че продължава и работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. "В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион", отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева.

"Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни", категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дайте да се изясним.Те са първи при разпределяне на пари.Като трябвят опитни зайчета-не ги търси.Обещани са едни пари на фармацевтиката.
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха на бас, че който умре от ваксината, ще го пишат умрял от Ковид поради факта, че не достатъчно голям % от населението е ваксинирано. Също така няма как да се докаже, че ако заболееш от някакво автоимунно заболяване като МС, то е породено от ваксината. Ето как ще се замаскират всички негативни резултати. Няма какво да говорим за факта, че е подписано споразумение производителя на ваксини да не носи отговорност
99
3
 
18
 
! Отговори
Дайте да се изясним. преди 3 години
Първи в списъка трябва да са:- Боко Тиквата- Шиши- ***, опа.. Сокола- Мата Хари- Цветелинка Янева- Цвети Караянчева- Дариткова- Томислав Гьобелс.Всички други граждани са след тях.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОРУМПИРАН ПОЛИТИК
97
1
 
8
 
! Отговори
до 93 преди 3 години
Извинете, вие координатор на сайта ли сте? Какъв сте Вие да казвате кой да праща коментари и кой да спре? Не съм писал до ВАС. Нито съм Ви искал мнението. Изобщо не съм Ви питал кой номер на.лъми носите! Не ме и интересува. Това поле за коментарите е обществено достъпно. Не съм обидил никого. Не съм нарушил правилата за общност в интерент. Не съм използвал езика на омразата.Докато ВИЕ СТЕ АГРЕСИВЕН И ЗАБРАНЯВАТЕ НА ХОРАТА ДА САПОДЕЛЯТ МНЕНИЕТО СИ. Интересно как си позволявате да пишите заповед
96
4
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе Бойко ваксинира с 200 Христинчето Бобочкова,Мая и Корнелия чакат на опашката:):):):)
95
3
 
1
 
! Отговори
+2 милиона преди 3 години
Слушай новината: Българин скочил от прозореца на апартамента си на 23 етаж в ненаименована локация, при падането си се стоварил върху колата на друг българин, който живеел на по-горен етаж в същата сграда в притежаван от него апартамент. Неспособен да възприеме щетата нанесена от българина върху колата му, той задействал противопехотната мина, която била приятен и сантиментален спомен от миналото му. Не можал да понесе мисълта за това ... той много искал да си върне в страната си цял ...
94
11
 
3
 
! Отговори
до 94 преди 3 години
До Анонименточно, ползата от антиваксерите е една, че дават шанс природата да ги изчисти по естествен начин от житованеможе да има толкова тъппи същества просто няма как да оцелеят
93
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На база опита на Германия... ? Прочетете какво стана с ваксините за свински грип през 2008-9 г. Билчо гейт и СЗО и тогава тръбяха за масово ваксиниране. Самия били го има записан на видео как казва, че чрез имунизации и "здравеопазване" световното население би могло да се редуцира с около 15%. Това е повече от 1 млрд ! Никой не може да прогнозира как въздействието на тази пришпорена на блицкриг "ваксина" ще се отрази върху поколението ви, например.
92
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече *** не желаят ваксини, толкова по-близко съм до ваксинацията. Не мога да повярвам, че виждам полза от антиваксърите.
91
5
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 3 години
До Анонименхахахха спри да пишеш това са пълни глупости в цялото ти умоизхождане няма едно верно нещо даже няма да си правя труда да ти отговорям на тъпотиите
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ще ваксинират най- уязвимите. Но най-уязвимите ще са първите ваксинирани.Може сега да си здрав и да не проявяваш симптоми. Отиваш и се ваксинираш. След 2 или 3 дни може да се окаже, че вече си болен и от преди ваксината си бил вирусоносител. Така ваксината дори да си я получил - тя не действа. Няма да има ефект.На всичко отгоре за капак ваксината не те предпазва от всеки нов щам.Така на практика може да се налага да се ваксинираш през 6 месеца. Това е биологично оръжие. Тези ваксини са 0
89
14
 
6
 
! Отговори
до 87 преди 3 години
До Анонимен1 никой нямя и не може да я направи задължителна2 изпитанията на тези ваксини са в пъти по-големи от това на всяка друга ваксина произведена някога до сега по простата причина че има много много доброволци в момента на глобална пандемия. преди е отнемало години години да се намерят минималния брой доброволци за минимално изпитание, сега за месеци се намират в пъти повече от колкото е необходимо. така че тези ваксини са едни от най-сигурните произвеждани някога на светя
88
1
 
5
 
! Отговори
- преди 3 години
Сладка баница с тиква? - "***"!!!
87
4
 
6
 
! Отговори
do 85 преди 3 години
До Анонименточно така всички русофилисти да се ваксинират задължително с руската ваксина па барем се отървем от техния гнет...
86
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрал.Какво му е на ваксините, или в какво се сьмняваме
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм против ваксините изобщо, но тук става въпрос за недостатъчно изпитана ваксина. Ако я направят задължителна, ще има бунтове.
84
3
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Да ваксинира първо всички гербаджии с ваксината на Пфайзер(Гейтс).Те и без това са като зомбита.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз пък искам от руската ваксина фашисти долни....
82
1
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Нека първо се ваксинират политици, депутати, калинки и пр., аз ще почакам.

Спонсорирани публикации