Акад. Петрунов: Ваксините на Pfizer и Moderna са с изкуствена РНК

България няма необходимия брой хладилни камери, смята ученият
2 дек 2020 18:00, Елка Василева
93
Акад. Петрунов: Ваксините на Pfizer и Moderna са с изкуствена РНК
Снимка: архив, БГНЕС

„Логистичният подход при масовата ваксинация срещу COVID-19 е много важен, защото става дума за хиляди хора“, това имунологът академик Богдан Петрунов пред БНР.

„Много важно при тази ваксинация е да са създадени подходящите условия за съхранение на съответната ваксина, защото всяка една от тях се пази при различни минусови температури. Особен е проблемът с ваксината на Pfizer , която трябва да се съхранява при минус 70 градуса и която се очаква за България“, каза акад. Петрунов.

Най-добре ще е ваксинацията да става при личните лекари, но дали там ще има осигурени условия, това е под въпрос.

„Ваксините според мен трябва да бъдат съхранявани в четири или пет окръжни центъра и имунизацията трябва да се концентрира там. И това не е просто нещо“, посочи той.

Академик Петрунов счита, че нямаме необходимият брой хладилни камери. „В Националният център по заразни паразитни болести нямаме хладилни камери за всичките 125 хиляди дози“, обясни имунологът.

Още по темата

Но досега нямаме нито една официална регистрация на ваксина срещу коронавируса нито от Европейската агенция по храните и лекарствата, нито от Американската агенция. Единствено в Англия тяхното Министерство на здравеопазването разреши да започне ваксинация с ваксината на Pfizer.

На 29 декември се очаква Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината на Pfizer и кога да започне нейното приложение, поясни акад. Петрунов.

По думите му ваксината на Pfizer, както и на Moderna, са създадени на базата на синтетичен материал.

„Използва се изкуствено създадена рибонуклеинова киселина, която е натоварена с генетичния материал на вируса. Така че в човека не се ваксинира жив вирус. Това е съвсем нов подход.Много е важно да се проучи ефектът на ваксините в продължение на няколко години напред“, каза Петрунов.

Акад. Петрунов очаква този ефект да е е ясен не по-рано от две години - ефективност, безопасност, как действа ваксината.

"За ваксинация е важно да се включат хората над 65 години. Ние нямаме информация как ще става ваксинацията при децата - тъй като това е един много важен компонент при ваксинирането," посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
2
 
! Отговори
ZNAESH преди 3 години
Китайците са най многобройни трвябва да се намалят до най- малката даржава от тях дойде всичко това и да се намалят като даржава до 1млн жители и по малко. От там дойде там да отиде. Стачка и ван китайците
83
4
 
3
 
! Отговори
et.galen1 преди 3 години
Трябва да се подпомага икономиката на САЩ , а и човешката популация е в повече. Ще се прилага на възрастни и ако даде отклонение да се каже е все пак поживея 65 г. Съхранение - 70С, руската 2 до 8С ,коя е по- лесна?
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 81 - ти вече си еволюирал не го мисли...
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 82 - че коя ваксина е естествена? то и вируса не е така че в случая избора е по малкото зло. Ако не си го схванал време да помислиш ти и другите антиваксъри върху този въпрос!
80
5
 
8
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
Изкуственяк. Пълен. И как ще се развие, не е ясно. Какви деца ще раждат ваксинираните. С пет очи, четири уши, ще имат ли нос. Дано ми изникнат нови зъби. Хайде на късмет да е ваксината. Всекиму по нещо ново.
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - много да еволюираме в някой приемат или в някой прилеп. И да почнем да се зъбим.
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце пак се откупи, а дали некои ще се ваксинира с непроверена ваксина все едно. Парите са дадени, комисионните взети.
77
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: Факт (номер 74)Така е, абсолютно си прав, но когато се дърпаш и гледаш с (основателно) подозрение на новата ваксина, армията от професори и генерали от НОЩ те гледат строго, сочат с пръст и упрекват, че вярваш, че Адолф Хитлер е още жив, американците не са стъпвали на Луната и новата ваксина била измислена от Бил Гейтс, който ще ни чипира!!!Схващаш ли иронията?Навремето, в СССР психиатрите са измислили болест наречена "бавно прогресираща шизофрения" със цел да заключват дисиденти!
76
2
 
12
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
Първо тиквата, сачева-палачинката, Цецо асансьори, Лъчо мозъка, горската дето отърва кожата, дебелия (разбирай свинята от ДПС), чехльото и няма да ми стигне мястото за другите от тиквената шайка
75
3
 
16
 
! Отговори
някой преди 3 години
Мангъров ви го каза в прав текст: За да се одобри една ваксина като ефикасна и безопасна, може да изминат десет години.Петрунов ви го казва по-дипломатично: След 2 години ЕВЕНТУАЛНО можем да преценим дали от новата ваксина има полза.Ваксина която, забележете, пак по думите на Петрунов, още не е одобрена от никоя лекарствена агенция, особено на ЕС.Само в Англия я одобряват пожарникарски, защото вече се отделиха от ЕС!А ние с вас сме опитни мишлета за ваксини!
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петрунов очаква този ефект да е е ясен не по-рано от две години - ефективност, безопасност, как действа ваксината."За ваксинация е важно да се включат хората над 65 години.чиста работане ти требе пенсионна реформачестито на печелившите
73
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо Фигуранта, после Нинова, след тях Слави , Мая и отровните Калигули.
72
13
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Отново пиша тук. Искаме ефикасно и адекватно лечение на това и други подобни заболявания. Не искаме недоказани, неизпробвани отрови. Ваксина се поставя само на абсолютно здрав физически индивид. Помня масови ваксинации на възрастните хора против 3 щама на сезонен грип в северната част на Гърция. Доста народ пак си боледуваше. Може би по-леко, но боледуваха. Не съм против ваксините, но никой логично мислещ не би рискувал с тази генномодифицираща каша. Т.нар. иРНК или мРНК е
71
7
 
24
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Да СЪ ВАКСИНИРАТ НАЙ НАПРЕД УПРАВНИЦИТЕ! ДА ДАДЪТ ЛИЧЕН ПРИМЕР! ОТ НЕ *** НАПРААТ? ОТ ГИ Е СТРАХ.А НАРОДЪ ЕБ.МАМАМАТА.
70
6
 
14
 
! Отговори
Бойкот преди 3 години
Бойкот до дупка.
69
3
 
19
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Не посягай на децата! Ваксинирай си внуците, ще им си толкова загрижен!
68
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството е виновно за разпространението на ковид у нас, защото не затвори границите и даже събираше де що може от чужбина. После пусна робите на запад да се заразят. Сега, който не се е скапал, трябва да се увреди заради продажбата ни на зелено на фармацевтичните империи. Като са си направили ваксина да си я ползват. Там като спре заразата, и тук ще утихне. Те ни я внасят периодично. Както ни внасят и подготвения за годината грип.
67
9
 
1
 
! Отговори
криотерапия № Уан преди 3 години
номерът със -70те градуса е селдният.Като докторът боцне с иглата и натисне буталото , от иглата шъ съ изляе мразовит северен вятър. и кат измък обратно иглата вирусите нема да имат порта от дека да избегат на въздуха защото нихнио път ще е отрезан. Затова тези фризитутни ваксини в крайна сметка ще се окажат мнооого по ефективни от които и да е дръги не низкотемпературни вакса-джийски химикалки
66
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние нямаме информация как ще става ваксинацията при децата - тъй като това е един много важен компонент при ваксинирането".НЕ СИ ПРАВЕТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ДЕЦАТА!!!!
65
9
 
5
 
! Отговори
Северният полщс №уан преди 3 години
явно ваксината със минус 70-те градуса прави потенцялна разлика от 106-107 градуса което ще предизвика перфектно локално замръзване на тъканите.Авторите на тази ваксина директно да ни пращат с ваксаджийската авияция на северния и южния полюс сега когато баш навсякъде е -70 и да не ни бодът с игли които при такава низка темперетура ще се запушват,замръзват и раждясват.Ако ескимосите нямат куронъ вирус да казват колко чини билета и да одлитаме.па там я бела мечка я орел ке да ни окълват очите.072