Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!

Готови сме за първата доставка, таргет групите са ясни
185
Борисов нареди: Всичко за ваксините, което знаем, да се казва!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната е готова логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и "без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна".

Още по темата
На днешното извънредно правителствено заседание беше приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

"ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация", заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави-членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. "Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. "Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията", отбеляза Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави премиерът.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. "Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети", добави Ангел Кунчев.

В рамките на заседанието правителството прие и друго решение, с което предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота - публична държавна собственост, които са част от парк "Кайлъка". Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др.


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
2
 
! Отговори
хмм преди 1 месец
Боко, какво знаеш ти за ваксината? Каквото са ти казали американските ти приятели дето ти плащат да ни я набyташ.
172
1
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 1 месец
Първо трябва да се ваксинират Тиквата, мутрите му, НОЩ и управляващото мнозинство и ако до изборите не са напуснали земния живот, може да се ваксинират и някои които искат да изживеят живота си като маймуни.
171
0
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Кой както се уреди. В Русия масовата ваксинация вече започва. Сърбия също вече получи една партида руска ваксина Sputnik V, а в Унгария тя не просто ще ще се доставя, а ще се произвежда.
170
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как бря ,в нашия малък град ,личния лекар ще си купи фризер за месо )
169
0
 
3
 
! Отговори
ЗооКлиникатаНашепва преди 1 месец
А верно ли е че бредоставената ваксина която трябва да криогенират до -70градуса е създадене върху ДНК продук извлечен от маймуа с абезянен външен вид и мънки поведение, което няма как да не породи съмнения че невсички като им шибнат ваксата че ще се качат на първия орех и ще чакат слънцето да си премерят големината на ушите и зъбите, поради което некои от ваксираните може и да се окажат в закъснителен ушен разтеж и да се наложи 2а или 3-та вакса
168
0
 
5
 
! Отговори
Само преди 1 месец
СПУТНИК V
167
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една мишка казва на друга: -Пристигнали са новите ваксини срещу коронавирус. Да отидем да се ваксинираме.
Другата отговаря възмутено:
-Ти да не си полудял! Та те още не са изпробвани върху хора!
166
1
 
8
 
! Отговори
Да, наистина, преди 1 месец
трябва да се изпробва първо на полицаите, и без това за друго не са нужни, поне за опитни мишки стават, нали били на първа линия!? Даже първо на депутатите и правителството на Боко, и чак след година на останалите които искат да се ваксиниран.
165
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо първо не ваксинирате полицаите?
164
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
За лекарите Пфизер и Модерна, за другарите по 1 шише белина :)))
163
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука нема кой и един минус да ти тури.
162
4
 
4
 
! Отговори
Баце преди 1 месец
Всички в България знаят всичко за всичко, така че нема ядове.
161
5
 
2
 
! Отговори
До Тикволандия преди 1 месец
Европейската комисия е сключила предварителни договори с няколко фирми като най-напред е разработката на Пфайзер.Великобритания вече сертифицира Пфайзер и започват от понеделник да поставят 800 хиляди на хората на първа линия и на хората над 70години.Европейската агенция по лекарствата ще даде заключение по Пфайзер до 28 декември.Ако я сертифицира ЕК я разпределя % на населението за всяка една страна.Така е и с другите ваксини получават се след сертифициране %според населението на страната от ЕС
160
2
 
15
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
Това, което трябва да обяснят е, защо (още преди ЕС да одобри някаква ваксина) геребаджийската дружинка вече е решила да купуваме ваксината на Pfizer, която изисква съхраняване при -70 градуса. И то при условие че има и други, които могат да се съхраняват и в обикновен хладилник.
Имаме ли право на избор изобщо?
159
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 154
"Ей ся ви разказаха играта, чували за трупове пригответе...Пфайзер е на лудия Били дето ще намалява хората с ваксини и ще ги променяна ДНК ниво да не вярват в Бог...,кво им пречи Бог на тия тимер.ути, т.е. това е ваксина да промени хората и да ги обърне срещу Бог, майка им"

Човече, взимай си лекарствата! Знам, че това е трудно, но постарай се! Но пък какво ти дреме - ти си си добре, другите около теб да му мислят!
158
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За ваксините се знае от край време, че се поставят само на здрави хора. Като се постави ваксината на безсимптомен вирусоносител - ефекта ще е кръгла нула.
157
16
 
5
 
! Отговори
Мъка мъка мъка мъка преди 1 месец
Чета коментарите и се чудя може ли да сме толкова прост народ или нарочно се правим на прости.Нямало да се ваксинират защото ... Абе кой ви кара насила да го правите.Като не искате недейте.След изборите ББ ще си отиде и тогава от Април какво ще цъфнете и вържете.Докторите ще се ваксинират първи и ще ви гледат сиира.Няма да се страхуват за живота си ще прибират пачките за това че болниците са пълни догоре а вие ще продължите да псувате и да търсите кой да набедите че хората продължават да умират
156
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще гледаме на живо ваксинацията на Байдън - пълна деградация на медиите и политиката под корпоративния ботуш. Вече всичко е зрелище за масите.
155
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антигенният преди казваха, че дава фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Не знам защо правят 2 теста - първо антигенен и после ПСР?! Кипи безсмислен труд. Явно са накупили голяма бройка и трябва да ги употребят, за да отчетат дейност.
154
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Ако можеше да СПРАТ да говорят неща, които НЕ ЗНАЯТ със сигурност, ще е най-добре ...