Отчитаме ръст на изтеглените кредити въпреки кризата

Ипотечните заеми са с 12% повече, а с 5% повече потребителските
Обновена: 4 дек 2020 11:01 | 4 дек 2020 11:01, Ния Христова
16
Отчитаме ръст на изтеглените кредити въпреки кризата
Снимка: БГНЕС
Асоциацията на банките вече работи по удължаването на кредитния мораториум. Ако искаме да отсрочим кредита си в пандемията, трябва централната банка да одобри техния план. Заради втората вълна от COVID-19 се задава кредитна ваканция.
 
31 март догодина е новият краен срок за прилагане на мораториума. За всеки клиент на банка максималнияат срок на отсрочване е 9 месеца.
 
По този начин тези, които вече са се възползвали от 6 месечния мораториум, който изтече, ще има максимум още 3 месеца, преди да почнат да обслужват кредита си редовно. 
 
"Със сигурност удължаването на кредитната ваканция ще помогне на бизнеса и особено на тези хора, които се намират в неплатен отпуск, защото с правителствената помощ от 24 лева, те едва ли ще могат да покрият своите задължения към банките", обясни финансистът Тихомир Тошев. 
 
Според данни на Тошев 9 милиарда са разрочените кредити през пролетта - 7 милиарда от които са на бизнеса, а другите 2 - на хора.
 
"Въпреки обявената кредитна ваканция много хора са продължили за обслужват кредитите си, защото са осъзнали, че тази мярка е временна", заяви Тошев. 
 
"Именно затова не е имало голям ръст на лошите кредити и влошаване на на кредитния портфейл, дори през последните три месеца те намаляват, още повече че банките са се освободили чрез продажба от такъв тип задължения", допълни Тошев.
 
"Наблюдава се и друг феномен - ръст на новоизтеглените кредити. С 12% повече са ипотечните заеми и с 5% повече потребителските. Това се дължи на факта, че е имало сектори, които не са били засегнати от кризата и дори е имало растеж. Такива са фармацията, енергетиката и ИТ индустрията", разказа Тошев.
 
Финансиста смята, че хората вече не се страхуват и са "започнали да живеят с вируса". Отделно имаме и положителни новини за ваксините, затова се очаква бързо възстановяване до средата на следващата година. 
 
Тошев посъветва получателите на кредити, ако имат затруднения, да не покриват задълженията си с нов заем, а да потърсят съдействието от своято банка. Ако теглим кредит, трябва да сме сигурни в доходите си.
 

16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Сифилисчо преди 1 месец
Евтини кредити, повече кредити. Редно е сега, който може да преосмисли разходите и да ги намали максимално за 1-2 години. От телефони, договори, интернет, телевизии, коли, пътувания. Не лишаване от почивки, но лишаване от скъпи почивки.
15
0
 
11
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 1 месец
мдааа, ще ядем дедовия, от сега мога да ви кажа за какво ще се изгтеглят следващите 10млрд външен дълг -догодина ще започне голямото неплащане по заемите и банките ще ревнат че акко не ги спасят с пари от бюджета ще фалират.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То работи за 800 лева но тегли кредит за 2000 лева да си купело айфончИ за да се покаже пред другите добитъци колко е заможен.
Тъпанарски народ!
13
1
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Българина е готов да се разори, за да не го помислят за беден.
Някои продъжават да се опитват да държат стандарт на живот, който нито могат да си позволят нито им се полага........на кредит.
После като ги затворят почват да реват че не могат да си обслужват вноските.
12
2
 
3
 
! Отговори
радомир преди 1 месец
Браво, ето че имаме ръст. Лошо няма човек да тегли креди, винаги може да го рефинансира, а и лихвите са символични, много по-ниски са от инфлацията, така че си на печалба за сметка на балъците скътали някой лев по банките.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кефи как доплащането по пенсии и ковид, сега и кредитната ваканция, всички облекчения са до края на Март догодина. Добре, а какво следва после? Яко е как от Януари почва ваксинация, ще се отчете като огромен успех за борбата с вируса.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,ще има ръст и на необлужваните кредити.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпреки? Днес вие наистина сте леволигофрени.
Кризата е създадена за да могат хората да теглят кредити.
8
0
 
22
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 1 месец
Е анджък де! То не е въпреки кризата, а заради кризата.
7
2
 
12
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
КРЕДИТЕ НЕ СА ОТ БАНКИТЕ- А ОТ ХОРАТА СЛОЖИЛИ ПАРИТЕ СИ НА НЕОТГОВОРНИ СЛУЖИТЕЛИ !!!!!!!!!!!!! И КОГАТО ФАЛИРАТ- ХОРАТА ПАК ПЛАЩАТ !!!!!!!!!!!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сол и леб ке ям, но кредити не изтеглям.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как въпреки кризата?Точно заради кризата са изтеглени.Хората не могат да си плащат задълженията и сметките.Вероятно разчитат на разсрочване или на по-добро бъдеще.Дано не са се излъгали.
4
3
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Това трябва да е добра новина ли?!? Ми хората теглят кредити не защото развиват бизнес, ами щото бизнеса им е умрял и няма какво да ядат!! То това е идеята на ковида, хем да се разредят редиците, хем тия дето оживеят да им се дадат кредити т.е. да ги заробим още повече, а пА за капак ще им придадем и ваксини. Това си е твърд залог - 100% гарантирана печалба. Едно време хората имаха спестовни книжки в ДСК, а сега погасителни планове и вноски, или още по зле заеми от лихвари....
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално, ипотечен кредит масово теглят хора с добри професии, които няма как да са засегнати от кризата. Е, дори и да са засегнати, си намират нова по-добре платена работа за 10 дни. Просто си знаят възможностите на пазара на труда и не се притесняват дали могат да платят кредита или не. Самият аз изтеглих голям потребителски кредит, за текущи нужди. С висока вноска за 2 години плащам и забравям, вместо да си пипам спестяванията.
2
3
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Не въпреки, а благодарение на...
Нещо сте скарани с логиката.
1
2
 
17
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
ОМГ чси-тата се очаква да има доста работа догодина...