Най-високата втора пенсия 173 лева за първите пенсионерки

Пенсионни фондове държат в българските банки над 1 млрд. лева
Обновена: 8 дек 2020 09:07 | 8 дек 2020 09:00, Камелия Цветанова
39
Най-високата втора пенсия 173 лева за първите пенсионерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-високата втора пенсия ще е 173 лева за първите жени, които ще се пенсионират догодина и ще получават пари и от частните пенсионни фондове. Това показват изчисленията на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, съобщи за „Труд” членът на Управителния съвет на асоциацията Даниела Петкова.

Още по темата

Тази пенсия ще се актуализира всяка година и ще става по-висока. „Ще ви дам пример как ще се промени една пожизнена пенсия от 97,67 лева отново на човек от първата кохорта, който се е осигурявал в универсален пенсионен фонд само 19 години. След 21 години тази пенсия ще стане 131 лева”, посочи Петкова. По думите й не е шега работа да се изплаща пожизнена пенсия след само 19 години осигурителен стаж. Да не забравяме, че държавното обществено осигуряване отпуска пенсия след над 35 години стаж, допълни тя.

По думите є частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева. Готови сме тези пари да ги платим на населението. И това ще стане почти веднага. Законът регламентира да има възможности за плащания - изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане, обясни Петкова.

Тя допълни, че хората имат право да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж.

„80% от първите жени, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират. Около 50% от жените биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е гарантирана и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд”, каза още Петкова.

Отпускането на втората пенсия да става при същите условия, както и на първата от държавното обществено осигуряване. Предложението е на КНСБ и БСК и беше представено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което обсъдиха промените в Кодекса за социално осигуряване. С тях се регламентира фазата на изплащане на парите от универсалните фондове.

В момента за отпускане на пенсия от НОИ са необходими определени възраст и осигурителен стаж - за масовата трета категория труд условията за 2020 г. са навършени 61 г. и 6 месеца и 35 г. и 10 месеца стаж за жените и навършени 64 г. и 3 месеца и 38 г. и 10 месеца стаж за мъжете. Втората пенсия обаче се дава при навършване на възрастта, без значение на стажа.

Според становището на БСК, НОИ и фондовете са част от една система за пенсионно осигуряване и следва да предлагат пенсия при равни условия за отпускане, като това ще улесни и администрирането. Все пак от камарата признават, че има аргументи и за ползване на сегашния режим, включително и това, че за много хора втората пенсия ще се окаже единствена за определен период от време. Затова предложението им е да се даде до 2025 г. право на избор дали човек да се пенсионира само с възраст или с възраст и стаж. Според асоциацията на пенсионните дружества, ако промяната се приеме, хората ще бъдат ограничени да получат парите си от частните фондове и на практика това обезсмисля закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: пенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Под минималната пенсия няма да падна дори и да НЕ си прехвърля фонда. Повечето ще вземем минимални пенсии и другото от фонда. Не прехвърлям в общия кюп и то без онаследяемост, ако някой го хване Ковито.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Регистрирани са фондовете като търг. Дружества а те могат да обявяват фалит винаги и не се знае кои са им собственици. Аз като разбрах на кого е фонда и се прехвърли в Ной!!!
31
1
 
7
 
! Отговори
БАНДИ преди 3 години
БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЯ МИ БЪРКАТ В ДЖОБА И МИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ---И ГИ ДАВАТ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ---ТОВА БИЛО ЗАКОННО НО ДА НЕ МИ БЪРКАТ В ДЖОБА БИЛО НЕЗАКОННОВ ЦЯЛ СВЯТ ИМА ПОДОБНИ ФОНДОВЕ,НО АКО ИСКАШ СИ ДАВАШ ПАРИТЕВ НАС Е ОБРАТНОТО ,ПЪРВО ТИ ГИ ВЗЕМАТ А ПОСЛЕ ТИ ТРЯБВА ДА ОТИДЕШ ПО ГИШЕТАТА НА НОЙ ЗА ДА СПРЕШ БЪРКАНЕТО В ДЖОБА ТИ И ТО БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ТЕБТЪПОТИИ ДО ЛУДОСТ-
30
2
 
9
 
! Отговори
счетоводител преди 3 години
Тази схема със задължителното допълнително пенсионно осигуряване е една от най-мащабните кражби в държавата, просто повечето хора не се замислят (за смехотворната "доходност" на средствата натрупани по партидите на осигурените). Всичко е за да могат едни наши хора със силно лоби в законадателната сфера да взимат едни пари...
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30, ти си се измъкнал от капиталистическия "рай" и затова си така весел.А тук тази далавера и система за ограбване благодарение на "свои хора" в държавното управление е задължителна.Няма измъкване. Длъжен си да внасяш в тези мошеннически фондове, а те имат право да харчат от твоите пари. Така са го нагласили, за разлика от нормалния свят.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха .. обраха ни и ни дават 90-тина лева, обаче след 50 години те щели да станат 500?!?Тези се подиграват с пенсионерите, като обясняват тези глупости.Ако има пенсионер на 200 години, сигурно ще му обещият пенсия 1000 лв?Хората взеха да виждат, как ги мамят и затова почнаха всеки ден да ни пускат рекламно дезинформационни информации.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо, ако има контрол ще издържи. В много държави съществува и дава добри резултати, но там всички имат индивидуални партиди и строг контрол от страна на държавните регулатори.
26
1
 
9
 
! Отговори
туск преди 3 години
Да плащаш вноски за пенсия си е чиста прицаквация. Аз тия пари си ги спиставах влагаш ги в бизнес и сега си купих апартаминт в щутгарт за 300 хил евро без кредит. Взимам му наем 1500 евро след данъци. След 10 год като поскъпне двойно мога да го продам без да плащам данъци. Като взема 600 хил евро шапка на тояга а другите балъци да си броят стотинките пред баничарницата. Пенсионния фонд си го правиш сам.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама чета и не вярвам на ушите си както викаше един.Наистина ли си мислите,че Борисов ще бъде съден?И ако бъде съден изобщо,наистина ли се надявате,че ще лежи?Ако е така,значи има много хора,които вярват в дядо Мраз все още!Леле какви наивници има,лелее...
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо например началник на ит отдел във фонд освен 6000лв заплата има и служебна кола и как е назначен. Защо Борисов поиска милионни вноски от фондовете като гаранция и къде отидоха тези пари. Има още много въпроси , които трябва да намерят отговор и да се понесе отговорност. Борисов не трябва да се измъкне без разследване и съд.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние издържаме и чешките пенсионери и шкафчета на герб и ДПС и синдикати и индийци , но за нас не остава. В историята на нашата държава е залегнало да имаме овчар и само ако овчаря е добър и обича стадото ще се грижи и овцете ще са добре .В момента овчарите са неграмотни и обичат само себе си , гледат стадото с презрение и за да запазят мястото си се кланят на чужди онбашии и тормозят стадото.За съжаление стадото е слабо и гладно за да се опълчи, а сега няма и кой да помогне.
22
1
 
9
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Срамно е изобщо да се коментира този извършващ се геноцид.Съд за всички управлявали през тези 30 години.А най-мръсната килия трябва да е за мутрокомуниста Бойко Борисов.
21
2
 
11
 
! Отговори
9К51 преди 3 години
Като цяло пенсионните фондове не са нещо лошо ... тук на балканите обаче, са си чиста далавера. Голяма част от вноските на работещите отива за луксозния живот на хората работещи в тези фондове .. баровски стгради, лъскави коли и т.н. .... частника винаги гледа да се налапа .. .и затова масовите пенсии ще бъдат в рамките на 25 -30 лв., измислихме нова математика 2 е по-малко от едно, тоест 1 пенсия от НОИ с прехвърлени вноски ще е по-висока от 2 пенсии ..
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До момента за 13 години трудов стаж имам 54 600, защото просто е задължително и ми ги удържат. Отделно имам и собствени инвестиции направени по желание в акции и ценни книжа, но не мисля, че е редно да ги прилапат и да ги дават за помощи на С1ганетата.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека НОИ и синдикатите да представят един анализ как използват до момента внесените пари за пенсии в държавната хазна, как и къде ги инвестират, каква доходност предлагат? Например всеки норвежец може да види на сайта на държавният им пенсионен фонд къде са инвестирани и каква е сумата до момента, за Чехите знаем, че даже и у нас електроразпределението ни е на техният фонд. А у нас за джипки и още привилегии ли отиват.Тогава да излизат с такива предложения.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14какви са тия партиди по 50-60000 лева за 40 години, това е несериозно. При сегашните условия, ако човек има чист доход 4000 лева, като сложиш инфлация едно друго след 20 години при пенсиониране няма ли в партидата 1 000 000, означава стандарта на живота да му падне повече от два пъти.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А цялостно преизчисляване на всички пенсии - кога? Като умрат всички пенсионери ли? Това ли очакват управляващите популисти?
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези явно сънуват 1945 година. Първо ще са фондовете, после депозитите и така докато не заграбят всичко. ГЕРБаджиите не се държат по-различно от който и да било политически субект, докопал се до властта с идеята да се закрепи там. С нищо не са по-различни от БК(С)П, СДС, НДСВ, ДПС. Политичесиият модел у нас, дълбоко залегнал в манталитета на нацията, не може да се реализира вън от мощен партиен апарат, проникнал във всички сфери на обществото.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 аз имам 35 000 и не ми се вижда редно вместо да мога да ги ползвам или да ги наследят децата ми да отидат за помощи на малцинствата, които за съжаление скоро ще са повече от нас.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това предложение си е за чисто одържавяване и ограбване на спестените до момента пари по индивидуалните партиди. Ако искат да ги одържавят, то би трябвало да открият индивидуални партиди и в НОИ, както и да няма изискване за трудов стаж по тях, както и да има възможност за унаследяване. Иначе се получава , че някой с добри доходи цял живот внася в тях и събира 50-60 000, но парите ше се ползват от хора които даже нямат и трудов стаж и нито една внесена стотинка. Така наречените малцинства....