Тревожно: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС

Системата не може да помогне, има недомислици, смята Георги Богданов
10 дек 2020 12:30, Красимир Ангелов
23

Част от децата на България продължават да живеят в ужасяващи условия. Снимка и пост към нея потресе потребителите в социалните мрежи. Става дума за дом в окаяно състояние и потресаваща мизерия, в който се отглежда гладуващо 6-годишно момченце.

Директорът на "Националната мрежа за децата" Георги Богданов обяви пред Bulgaria ON AIR
, че детската бедност в България е една от най-високите в целия ЕС.

"Почти всеки ден се сблъскваме с подобна мизерия. Обикновено мизерията в тези семейства идва и от много проблеми като психични заболявания, проблеми в здравната система, наркомания, алкохолизъм. Децата страдат. Нещата стигат до глад, мизерия, спиране на ток...", посочи той в студиото на "България сутрин".

От "Националната мрежа за децата" настояват да има визия за семейството, която да дава ясен план как се подкрепят семействата в риск. Според Богданов, големият проблем в конкретния случай е, че майката е с психични проблеми. Хората с психична болест не трябва да бъдат дискриминирани, изтъкна той.

"Дори в големите градове виждаме сериозен проблем, че системата не може да помогне. Много се надяваме с този Закон за социалните услуги да се даде възможност да се помага на семейството, така че да бъде подкрепено и да се развива добре - хората да си гледат децата", коментира Георги Богданов.

Той е убеден, че в закона има тотални недомислици, като една от тях е да завещаеш детето си с нотариално заверена декларация, ако починеш или не си в състояние да го гледаш.

"Ако се случи нещо с това дете и там човекът не може да го гледа?! Пълно е с неразбиране. Най-големят проблем е, че отпада дефиницията "дете в риск". Къде ще бъдат гледани тези деца? Изоставените деца са много повече от малтретираните", настоя гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, не е една от най-високите, ами е най-високата. Единственно Румъния може да ни конкурира.
18
0
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
То за това бабите им хвърлят пачки пари от балкона, щото са бедни. Малко ли им е?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме волята - видими резултати
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С най-много чавета в цял ЕС, нормално чаветата ни да са най-бедни. Това са им културните особености на римляните. Да ги оставят да ходят голи, боси и сополиви.
15
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Детска бедност няма, има бедност за семейството. Бедност се бори с работа, а бедност се създава със социални помощи. Колкото повече социални помощи, толкова по-голяма ще е бедността.
14
1
 
4
 
! Отговори
хасан преди 3 години
Моем а сам беден ама имам 7 дечица и държавата се подиграва с мен с некви нема и три бона а как да работиме като съм *** и никаде не *** зимат после що крадеме вместо да ни хвалат че се бориме с демографската криза ами да дават пари па ние че ги гледаме не сме бели гейове та да не ни разрешавате да праим любов и деца ама не давате повечко кинти
13
0
 
6
 
! Отговори
народе-е-е преди 3 години
ДЕТСКА БЕДНОСТ - тъпо, неразумно и тенденциозно измислено ! нещо им става на статистици и анализатори. До кога Толкова ли са бедни тези ***!?!?!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1. Искаш да кажеш по 1000-1500лв
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието кърти. Какво значи детска бедност? Децата, освен при част от "шведите", които крадат или проституират, не работят. Така че бедните деца са продукт на бедни родители.
10
1
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
""Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС""Какво значи сред най-високите.Ние под вещото ръководство на ГЕРБ се стремим към първото място ,както вече сме го постигнали в областта на продължиителност на живота-най-ниска,най-висока смъртност от Ковид,най-бедни, най-замърсени с ФПЧ и още ред други анти първи места
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където детската бедност у нас е най-висока,там и детската раждаемост е най-висока.Е да ни би аз да съм виновен за това?Ако на държавата и трябват такива хора,да си го каже.А не да си затваря очите,когато деца раждат деца и когато неграмотни,без доходи и дом раждат по 15 деца.Аз ли да ги хрантутя и образовам?
8
3
 
7
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи искам да ви кажа, че при текущтия ни икономически модел бедноста е наследствена! Ако си нямал ти и децата ти няма да имат и внуците ти и пра внуците и т.н. То е като болест която се предава по полов път! Просто е за обяснение, но мястото няма да ми стигне за да го опиша!
7
3
 
5
 
! Отговори
защо преди 3 години
по всички критерии сме най-зле в Европа,ако се върнете30-40 години назад ще разберете,защото през времето на комунизма най-гадните,корумпирани,невежи и *** комунисти бяха БЪЛГАРСКИТЕ и все още най-големите *** СОЦИАЛИСТИ са в България,те са "прът в колеото" на развитието НИ.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Хората с психична болест не трябва да бъдат дискриминирани"Тези хора не бива да се размножават и лостовете са в държавата.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха! И на тоа хал сте тръгнали да кандардисвате македонците да се чувстват българи???
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде,България една от най "богатите" страни в ЕС-детската бедност да е най висока? Герб-"forever"!!!!!!!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата конституция пише, че собствеността е севещенна, но нищо не се казва за човешкия живот и здраве.
2
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк нюз, *** е забранил да сме бедни, най-добре сме в Европа.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да, само като погледнеш какви дечурлига влачат телефони за по 700-800лв и това е масово направо живи да ги ожалиш.