Твърденията, че ваксината е направена бързо, са неверни

Рано е да говорим за противопоказания и показания, уточни проф. Ангелов
10 дек 2020 11:00, Красимир Ангелов
186

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Създаването на ваксините конкретно за този вирус не е стартирало през март. Всички си спомняте инфекцията от SARS през 2003-та година. Така че това до някаква степен е втора версия на коронавируса от 2003 година и реално от 2003-та година фирмите работят за ваксина. Така че твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и ще има заплахи за живота и здравето на хората, са неверни, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинга в Министерския съвет.

Още по темата
Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с фирмите производители, за да се събере цялата информация и да се направи информационна кампания, която да достигне до всеки гражданин, категоричен бе Ангелов. Той обаче уточни, че все още няма одобрена ваксина.

Много е рано да говорим за противопоказания и показания, уточни проф. Ангелов.

"Има гаранция, че България ще получи количествата ваксини, които е заявила", обяви на брифинга Богдан Кирилов - директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб.

Той посочи, че не е получавана информация за забавяне на доставките.

Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите на ваксини срещу COVID-19 ни гарантира достъп до договорените количества. До този момент ЕК е договорила 2 милиарда с допълнителните количества, обясни Кирилов.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи още, че днес ще има решение и общопрактикуващите лекари ще получат обещаните им 1 000 лв.

"Запознат съм. Имахме среща с БЛС вчера. Този проблем ще бъде решен днес на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Проблемът не е нежеланието да се случи раздаването на 1000-те лева, проблемът е бюджетна процедура. Тя трябваше да се гласува бюджетът на НЗОК", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
6
 
! Отговори
Лили Ковидова преди 3 години
"Целта е да осигуря възможно най-много ваксини от най-много източници за възможно най-много хора и то възможно по-бързо", заяви Нетаняху пред репортери.
114
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на тоя министър със скубаните вежди и присадения перчем дали няма да му порастне естествена коса, ако се ваксинира?
113
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарство против рак, спин и т.н толкова години не можаха да направят, а сега ми твърдите че ваксина измислена по няква теория без почти никакви тестове за 4 месеца е ефективна?
112
0
 
6
 
! Отговори
Алла Горбачова преди 3 години
"Израелските власти все още не са одобрили ваксина за използване сред населението и изчакват решенията на американските власти, които се очакват до дни."
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Абе тя ваксината, си я има още от преди години,, просто са правили проучвания на база вирус-ваксина.. и така в един момент решават да пуснат вируса някъде по света, където е най удобно място, а и с цел да обвиняват други държави, и хоп след няма година ваксините се появиха. Е как става този номер. ?????
110
0
 
7
 
! Отговори
Колко пари преди 3 години
Колко пари ти дават за да лъжеш?
109
3
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ако е направена пък "бавно" и отдавна, изводът е, че е била готова преди пандемията!И ко праим сега?
108
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Със сигурност ще ги тресне и то не само еболата, защото като гледам, простотията по света само се увеличава и ще затрие всички. Но така им се пада!
107
15
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Точно така, трошете си главите антиваксърите, то и без това от вас полза никаква, повечето сте на помощи или чакате майка ви да ви храни....
106
4
 
3
 
! Отговори
Спутник когда ?! преди 3 години
Нещо вече не се говори за руската ваксина, след като Израел и Турция не я одобриха и се отказаха от нея ! Ще прилагат ваксината на Пфайзър !
105
0
 
7
 
! Отговори
Боли Хери преди 3 години
Няма да се плашите, вакс менове, ако стане фал с първата вълна, Фицер ще коригират и донастроят формулата. Вие ще сте герои, дали живота си за благото на човечеството. Поклон
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се казва нищо за протестите в Англия в момента против ваксината?
103
1
 
5
 
! Отговори
Кани Даназирева преди 3 години
Това ли ще ми обяснява колко ги е грижа фарма гигантите за здравето на обикновения човек. Същото плямпаше и Петьо с ваксините с живак. На корумпе никаква вяра, само пестник в дцурлата
102
11
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Акълът в главите ви ще дойде само като ви тресне еболата или полиомиелитът, като че ли някой голям зор има да ви мори и да пълните болници, точно има сметка да сте здрави и да работите без пари, ама то много знаете. Един господ знае какви тройкаджии сте били, ама повече знаете от професори и учени, и от страх и една ваксина не щете да си сложите. Всички антиваксъри сте подлеци и се надявате друг да поеме риск, а вие само да ползвате привилегиите на обществото, я си трошете главите по-добре......
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кон ШонъриКато гледам реват повече тези които не искат ваксина. Що така?
100
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Снагълс преди 3 години
90 годишна
99
2
 
8
 
! Отговори
Д-р Снагълс преди 3 години
И аз няма да се ваксинирам, докато насила не ме накарат. Правя това заради емпатията ми спрямо хората, като видя, че всички пациенти са предпазени може и аз да приема последната доза. И тогава ще има новини, с 80 годишна започнахме и с 90 годишен ще приключим. Току ви Бойко ми отпусни още 50 лв към огромната ми бъдеща пенсийка
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това неразумно НЕЩО заемащо длъжност Министър,дори не е разбрало какво са казали специалистите по създаването на ваксини,че за създаване на качествена ваксина са нужни между 5 и 10 години,а той ми казва,че твърденията за бързо направена ваксина са НЕВЕРНИ?"Много е рано да говорим за противопоказания и показания, уточни проф. Ангелов"-ами като е рано какво платихте бе палячовци и защо агитирате за ваксиниране след като не гарантирате нищо?България се управлява от ид'иоти които затриват държавата.
97
0
 
0
 
! Отговори
Рики Мурк преди 3 години
как да не те мисли, като вирусът е толкова страшен и смъртоносен. Или казваш друго?
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Застаряващо човече, което си ръга ботокс в лицето, скубе си веждичките и си боядисва косага - аз защо трябва да му вярвам като говори? Отделно, в болниците сега е тотален хаос. И не заради вируса, а заради некадъростта на министър Ангелов. Поне оставка, ако не и затвор за този!