Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично

РНК е само междинен продукт, който не остава трайно в тялото ни
10 дек 2020 22:06, Елка Василева
196
Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично
Снимка: архив, БГНЕС

"Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично, не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова телевизия.

"Ваксината, която Pfizer и Moderna прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света", добави той.

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

"Една от критиките, които голям брой хора споменават, е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове", поясни той.

Още по темата

Относно ваксината на Pfizer експертът каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

"Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други, включително какво е настроението ви и как се чувствате", добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

"Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена", разясни докторът.

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

"Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една съмнително добра защита", сподели той.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

"Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване", заключи д-р Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Абсолютно!Повечето няма да имат странични ефекти или много слаби.Температурата и втрисанията са за по-малко от ден в повечето случаи, 2 дни най-много.Затова някои от ваксинираните са избрали петък като ден за ваксинация,знаейки че може би няма да са добре за ден-два.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако винаги казваш истината няма да ти се налага да помниш какво си лъгал.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковида ще премине и без ваксини, ако сме дисциплини рани. Спазваме 2 метра разстояние, плюс маска плюс шлемове на всички и масово тестване. И в България на границата да се влиза само срещу отрицателен писиар тест.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илюминатите *** рептили са приготвили изтреблението на голяма част от човечеството и превръщането на останалите в генетични роби. Какъв по-добър начин за това от "ваксината"?!?! Не вярвайте, българи!!
30
2
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Генетични заболявания няма как да се развият,т.к. ще се ваксинират хора, които вече не се ... размножават. Старци .А ако някой дядо се прояви, то рискът ще дойде на първо място от възрастта му. Затова хората си замразяват яйцеклетки и т.н.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според директива 2001/18/CE начините за създаване на генетично изменен организъм е инкорпорирането на модифицирани РНК
28
4
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Чакам лятото,морето,студена бира и миди!Вкарайте си отрови с тез ваксини,моя метод ще ви надживее!Вирус мирус всичко опира,колко си го втълпяваш в главата!Както каза Миташки в "Оркестър без име" Живееми се бе,Млад съм бе!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаем какво точни причинява, но сме сме сигурни какво не причинява. Няма страшно.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво ни е ваксина дето няма да ни промени чипа?!
25
2
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Има ли хора, които вярват в Биг Брадър?Участниците от Биг Брадър са си по домовете, а ТВ предават записи.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два дни температура е за предпочитане пред тежък Ковид. Не всички ще имат температура.Възрастни са медиците, да са живи и здрави.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О,на приказки учените сте много велики,ама друг и други да си бият творенията ви във вид на ваксина!Ученият,след като си такъв куражлия и заставаш зад това творение защо го пуснахте не достатъчно изследвано и разработено,ами не си заби ваксината пръв в .......ника?Защо не направихте един Биг Брадър с пряко излъчване от лабораториите и по специално на килиите с тествания на новата ваксина човекоматериал?
22
2
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Не е от,, омаломощени,,вируси.Синтетична ваксина е.Китайците тихомълком ползват такава от няколко месеца.
21
1
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Не всеки ще има втрисане или температура, да - ще има. И как ще ходиш на работа с температура и втрисане?Казвам ви - трябва с ваксината по 14 дена болнични.А доколкото се чудите за възраста на медиците. Една 81 годишна лекарка в Дупница д-р Мария Богоева и много други като нея пенсионери влизат в битката с липсващите лекари. С бастунчета са докторите. Проверете! Но не те са отказали ваксината. Зъболекарите също са медици.Те искат да се имунизират.Близо 63% от лекарите са над 51 годишни.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го питам тоя що първоначално излъгаха че няма модифицирано РНК
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислете нов вирус, произведете ваксина за него, пък белким ни убедите. С тоя се издънихте тотално, няма да стане. Губите си времето.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 21век хората отричат ваксините. Какви времена само.
17
4
 
5
 
! Отговори
Почват преди 3 години
Избиване не прасета ,а на хора.
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксърите са по учени от учения.
15
7
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
В 21 ВЕК СМЕ СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ И ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe