Пишат двойка на тест, ако микрофонът на ученика не е включен

Масово родители подсказват на децата си по време на контролни
11 дек 2020 08:05, Елка Василева
52
Пишат двойка на тест, ако микрофонът на ученика не е включен
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците, които нарочно не пуснат камерата и микрофона на електронното си устройство по време на тест, ще получат двойка. Това предупреждават учители в столични училища своите възпитаници, които учат дистанционно.

Целта е да се предотврати преписването и подсказването, което се оказва масова практика от страна на много родители, които заедно с децата си са затворени вкъщи и им помагат с уроците.

Правилата за организация на контролните и класните се определят от самия учител, коментира пред „Телеграф“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о СУ. По думите му тези правила учителят трябва да ги регламентира така, че да са ясни за всички.

Още по темата

Неписано правило е, че при изпитване, за да има добра комуникация, е добре камерата на устройството да е включена, за да може учителят и ученикът да се виждат очи в очи, каза още Стаматов. Той обаче смята, че с контролни и класни не бива да се избързва, те нямат спешен характер и могат да бъдат отложени за времето, когато се очаква поне част от учениците да се върнат в школата, където да бъдат изпитвани в реална среда. Разбира се, така може да се натрупат много класни наведнъж, но трябва да изберем по-малкото зло, каза Стаматов.

Директорът на столичното 51-во СУ Асен Александров също коментира, че няма централизирано изискване как да бъдат провеждани тестовете по отделните предмети. Всяко училище решава само според платформата, с която работи, уточни той. Работата на учителя обаче не е полицейска и не бива да се набляга чак толкова много на това някой да не препише, още повече че може да се направи разбор на класната работа и учителят да зададе въпроси на ученика, на които той трябва да отговори, каза Александров. Отделно приложение на Google classroom пък дава възможност, когато учениците пишат в реално време в Docs и изпратят работата си, да се проследи дали някой текст е копиран, пише „Монитор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче можеш да си купиш шестици ако имаш PayPal и шариш на учителите.
48
0
 
3
 
! Отговори
филолог преди 3 години
До 23Правиш ли разлика между ортопед и логопед? Май не правиш.
47
1
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 38Ако децата ти са *** и мързеливи не е срамно, все някой трябва и пици да разнася. Не търси причината в МОН а в себе си, в гените си, възпитанието, което си им дал и прочие.
46
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
аз бих препоръчал зад гърба на ученика да има и огледало, така че от камерата да се вижда и другата част от стаята.
45
1
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Забива, защото флодиш мрежата с udp трафик. Вземи си хубав рутер и сложи лимити на всяко устройство, за да се разпределя трафика поравно на всички и се надявай и операторът ти да се сети да направи същото
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na 39.tova e ikonomicheska nerentabilna glupost. roditelite da vkarat decata v hottelefon i ste stanat super geroi na govoreneto...ama koi ste go pravi? ;)...koi ste plasta?... :)
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Е нали си гледал Щатски филми, КАКВА Е ЛЕКСИКАТА ТАМ? Jo jo bro, motherfucker bro...и тн. Нали на там сме тръгнали и на там ни бутат...не може да сме по-умни от Големият брат
42
0
 
8
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До 37На моето дете е осигурено всичко,дори и много,много повече.Но има деца (за съжаление),на които родителите нямат възможност,ами тези по отдалечените села дали имат всичко?37,помисли преди да ръсиш глупости.Какво ще кажеш.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
41 това е абсурден въпрос! Всеки един от нас е осигурил всичко това на детето си, освен ако разбира се не е много беден човек. Но не можем да мразим хората за това, че са бедни, нали? Все пак да не забравяме, че дори и с най-новите устройства нета забива. У дома сме 4 човека работещи и учещи онлайн. Единият включи ли постоянно камера или микрофон, другите спират работа. А плащам най-високата цена за нет! Когато имам разговор с колегите слизам в колата с телефона и лаптопа за да не преча на децат
40
6
 
3
 
! Отговори
37 преди 3 години
До 1234Вие не искате да осигурите на детето си закуска, дреха, легло, стол, бюро, тетрадка, химикал...
39
12
 
1
 
! Отговори
някой преди 3 години
до 39: Тестът е по-правилната форма за изпит, разказът стимулира учениците да "зубрят" точни текстове.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Само ми обяснете как се гради умение за изказ с тестове, т.е. ограждаме с кръгче верния отговор или сега просто правим клик? Децата наистина нямат умения за говорене и училището има ОГРОМНА вина за това!
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 месеца МОН имаше време да направи така, че децата да са в училище и да учат. Това е една бременност бе хора! А тия какво измъдриха? Пак децата виновни, неграмотници били, преписвачи, ***. . ами достойни са за работа в МОН! Децата ли са виновни че училищата са пълни със стари учители? Може би децата са въвели система за тестове до откат? Я се озъптете малко, че ще изгоните и малкото умни деца!
36
5
 
20
 
! Отговори
1234 преди 3 години
"Ако микрофонът на ученика е изключен"?Този микрофон който училището му осигури ли? Само питам.
35
2
 
7
 
! Отговори
33 преди 3 години
Да се пише оценка 6 за участие е възможно, но нежелателно. Отличен трябва да се пише на сериозни активни умения, а не за кратък отговор на въпрос. Нашите младежи нямат умения за изказ, за построяване на изказване, за обосновка. Защото ги изпитват много често на принципа тука има - тука нема. Тест може да се препише за 6, само ако не е съставен с трудност за 6, а до 4, ако няма задача за самостоятелни творчески или обосноваващи текстове.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише с лява ръка, защото вкъщи майка му е брояла му хите, а в детските заведенияпет пари не са давали.Детето си е било умно и се е борило самО по пътя си. Много деца посягат отначало с кявата ръчичка, но вкъщи ги напътстват с постоянна грижа. Чиято липса недвусмислено личи впоследствие при други деца.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като нета забие и изхвърли детето насред контролното и после не му е запазено това, което е работило ще пишете ли 2 на Майкрософт? Или пак децата ще са мошеници и лъжци? Съседа като пусне бормашината и трети така, че госпожата помоли детето да изгаси микрофона, на г-жата ли ще пишете 2 или ще дойдете да накажете съседа? А тия по селцата дето едва го ловят тоя нет? Ми то направо ги пишете ***!
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто върнете децата на училище и ги препитвайте устно. Тестовете в нашия клас една госпожица си ги намира предварително от др клас, като й дадат тест има 6, като я питат мълчи и само ъъъъъ се чува. Това е! Върнете ги в училище и ги препитвайте, пишете повече 6 за активно участие и самите деца ще са мотивирани да учат, сега е демотивация именно от тестовете! На тест и в училище може да се преписва, особено ако си го имал предварително!
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, то преди учителите подсказваха, за да няма двойки и да не им се кара директор и инспектор, даваха свободно да се преписва, сега, че родители подсказват, показва единомислие. Вижте какви са резултатите от външното оценяване и ги сравнете с годишните оценки, ясна е картинката.Защо МОН се страхува да въведе втора задължителна матура по математика? Защото е наясно, че отличник по английски е далеч по-лесно и защото не носи отговорност за нивото на образованост на влизащите във ВУ, търси бройка.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Назначават по дипломи, но те са формално изискване. Акцентът е върху чий човек си. А дали си човек, също е формално изискване. Предвид раздаваните дипломи и научни степени на кило, резултатите днес не са учудващи. Напротив очаквани бяха. А дали не и планирани? Пълна скръб е положението по тия въпроси до ден днешен. Иначе, 8 0 %от т. нар. родители да па циент и на Иво Христов. Никакъв майтап.