След ваксината: Сърбеж, зачервяване... Да не ги бъркаме със странични ефекти

Може да им още отпадналост, оток, обясни акад. Богдан Петрунов
Обновена: 12 дек 2020 10:48 | 12 дек 2020 10:43,
160
След ваксината: Сърбеж, зачервяване... Да не ги бъркаме със странични ефекти
Снимка: Кадър БНТ

Няма най-добра и най-лоша ваксина, зависи от реакциите на реактогенността. Всяка ваксина има реактогенност - това е зачервяване на мястото на ваксинация, сърбеж, оток, отпадналост. Тези симптоми отшумяват и се забравят, да не ги бъркаме със страничните реакции. То обясни пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

"Ваксините и антибиотиците са две от най големите постижения на медицината. Днес говорим за медицина с факти - ваксините са постижение, което наистина ще даде светлина в решаването на проблема с пандемията. Всички големи инфекциозни заболявания като едра шарка, тетанус, дифтерия, са решени само с ваксина", добави акад. Петрунов.

Още по темата

Разбира се, че може да има странични реакции, но тук трябва да направим преценката за ползата не само за нас, но и за обществото. Без наличието на ваксина е невъзможно да се създаде т.нар. колективен имунитет. Без това ние просто няма да можем да се преборим с тази епидемия, обясни академикът.

По темата за ваксините има две диаметрално противоположни гледни точки, които се легитимират на институционално и медийно ниво, и така липсва баланс, обясни здравният анализатор Аркади Шарков.

Българска ваксина няма, нека не се говорят неща на едро, има лабораторни разработки, уточни ученият.

Според Аркади Шарков, би било полезен ход ваксината да бъде пусната и за свободна продажба - тогава реално ще се види какво е желанието на гражданите за ваксинация. Така например, видяхме как през октомври се изчерпаха всички противогрипни ваксини, допълни анализаторът.

Много е важно, по примера на световните лидери и нашите - президент, премиер, политическите лидери, да си поставят публично ваксина, призова Шарков.

Нищо не пречи който е боледувал и след като се види, че има нисък процент на антитела, да се имунизира. Категорично, няма никаква опасност, допълни акад. Петрунов.

Докато не се научим да живеем с вируса - да носим маски, да си мием ръцете редовно и да ограничаваме социалните контакти, това няма да свърши, може да продължи и години, убеден е академикът.

Имунизацията трябва да бъде доброволна и осъзната за нашия народ, но в никакъв случай задължителна, допълни акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
20
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
След ваксината: Сърбеж, зачервяване и накрая червии
14
4
 
11
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
"Без наличието на ваксина е невъзможно да се създаде т.нар. колективен имунитет. Без това ние просто няма да можем да се преборим с тази епидемия, обясни академикът."###Бреййййй!Как ли са се преборвали навремето с епидемиите, преди да измислят ваксините!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ваксини и ваксини. Новите са от вторите.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя на заплата към щаба ли е.Защото там са големите кинти.Комисионите от ваксините са между 40 и 60%Да са живи и здарви Мине тчийски, Локумчев, Изскубаните вежди с ботокса и Катранджийски да си ги харчат.А опитните свин чета са им без пари.На запад дават 30 000 долара на опитните зайчета.А тук - най-дългото от трите.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак Днес пишат 100 статии на ден за короната, не се спряхте ве :)) Болниците са пълни с хора хванали грип, пишете малко за това, корона та корона, други вируси не съществуват ли :) Когато има доказана ваксина или лекарство против грип, тогава ще повярвам че са измъдрили нещо за КОВИДА, иначе е смешно и глупаво да ни натрапвате шамани по медиите :))
10
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ОБЕСНЯВАТНИ КАТО НА МАЛУЛУМНИ
9
13
 
1
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Хубаво приказва човекът, ама малко са хората, които го слушат
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 се пазихме от вируса.2021 ще се пазим от ваксините.2022 ще се пазим от вакинираните.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко бе, няма странични ефекти, просто само се умира малко.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две ми шки си говорят.Ти че се ваксинираш ли - питала първата.Да не съм луда, они още хората не са се ваксинирали.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добрата ваксина не е ваксина, а питие.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ваксината получавате симптомите на Ковид19 отпадналост, треска и висока температура. Според мен (не съм медик или лекар), но според мен категорично тези ваксини трябва да са придружени с болничен лист поне за седмица или 14 дни. Защо ли? Защото не може да се влачиш на работа с температура и треска.Не можеш и да си сигурен дали имунният отговор е от ваксината или си вече болен.Как ще се гарантира, че в момента на ваксинирането хората са абсолютно здрави? Нали само на здрави хора се поставят?
3
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
А да си го приемем за нещо нормално,така ли?А ако е страничен ефект?,А ако се влошим?Кой ще поеме отговорност?
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сегсоалния живод на пацентите над 70 годишна възразд засяга ли се?
1
5
 
20
 
! Отговори
V преди 3 години
След ваксината леко се ослепява и краката не те слушат ,НО ТОВА НЕ Е СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ :)))