Белодробната болница в Търново затваря от януари

Четирима медици работят при ужасяваща натовареност, каза диркторът
16 дек 2020 11:17, Анисия Иванова
14

Белодробната болница във Велико Търново ще затвори врати в първите дни на януари заради липсата на лекари. Част от медиците са напуснали или отработват предизвестия, а други са заразени с коронавирус. Шокиращата новина потвърди в "България сутрин" управителят на Специализираната белодробна болница д-р Стела Денчева.

"Все още няма кандидати. Неща ще рикошират върху пациентите. Ако няма лекари, няма да има възможност да бъдат обслужвани пациентите. Натовареността в здравната система е изключително голяма, пациентите в последните 2 месеца нараснаха страшно много. Това доведе до много сериозно натоварване. Колегите, които бяха на допълнителни договори на работа при нас, напуснаха. Това демотивира останалите колеги и те напускат", обясни тя.

Още по темата

За този месец медиците са обработили толкова работни часове, колкото за два други месеца. Въпреки всичко се помага на всички пациенти, които са потърсили помощ в лечебното заведение.

"Винаги сме оказвали изключително качествена белодробна помощ. Сега нещата се променят, защото намаляването на персонала води до влошаване на качеството. В момента има 18 пациенти с COVID-19 при 21 легла, триажните ни сектори са пълни, в обикновеното отделение за пациенти без Ковид има 9 пациенти при 12 легла и във физиатричния център има трима души с туберкулоза", каза д-р Денчева пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че за всички тези болни в  момента по график се грижат четирима лекари при ужасяваща натовареност. Директорът на болницата търси помощ от началото на ноември и е "бомбардирала" институциите с писма.

Реагирала е единствено Община Велико Търново, кметът е командировал представител на училищното здравеопазване, който обаче е само фелдшер. Медицинските университети, Министерството на здравеопазването и БСЛ не са реагирали на апелите на д-р Денчева.

Болницата ще затвори в първите дни на януари, алармира тя и подчерта, че с двама лекари не вижда как биха могли да осигурят 24-часово медицинско обслужване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко дава 100 млн. от неговия джоб за болнциите. Защо затаваря тая болница ае обадете и се помолете малко де... Може някоя сетра да иде да му завърти едина..
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте болниците си, махайте е от главите ни. А ако си вземете и медицинския фашизэм с вас, цена няма да имате.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видимите резултати от кражбите на ГербавоДеПеСарската шайка и директорите на общинските АД-та на които някога им беще лесно да са комформисти... Няма как , докато не бутнете К.К. ще страдат всички болни ;)
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са напуснали лекари ,а другите в предизвестие,защо сега? Дали не е причината в управителя на болницата? Тя е от скоро.
6
1
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Бойко отивай си, че после ще те линчуват. То бива неадекватност и неможене, но не се търпи вече. 11 години управляваш, цяло лято къде спахте? Не,ка,дърници.
5
1
 
8
 
! Отговори
Док преди 3 години
Трябваше ли да захрани малка България цяла Европа с качествени медицински специалисти, че да се сетим че за нас няма да останат.
4
0
 
18
 
! Отговори
Какво сте очаквали преди 3 години
Имаше години, в които млад лекар трябваше да плаща /при това законно/, за да придобие специалност и пак не всеки можеше да се уреди. Започнаха да бягат по чужбина и пак не ви светна лампичката. Вместо да реновирате Белодробната в Радунци с огромен капацитет, вие я оставихте да се разруши и нацвъкахте белодробни болници с по няколко легла и съответно директор и администрация.Всички политици носите отговорност за
3
1
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
От 1 януари 112 ще отговаря само за пожари и убийства!
2
1
 
10
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Който има ковид да ходи на магьосник или баячки
1
1
 
12
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Щом има легла, значи всичко е наред, според нашия министър-председател.