НОЩ предлага, решението утре: Мерките да останат до 31 януари

Какви ще бъдат изключенията?
Обновена: 16 дек 2020 14:54 | 16 дек 2020 14:48, Александър Попов
502
НОЩ предлага, решението утре: Мерките да останат до 31 януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

"Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.", заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души.

"Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души", изтъкна министър Ангелов.

Още по темата
Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

- разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

- разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

"Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", добави здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

"При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

"Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов. Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още по темата: нощкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам мерките да останат до пенсионирането на Баце!След това оставка, съд и затвор!Айде де кое сега?
415
2
 
2
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Трябваше тотално затваряне още в началото на ноември и сега нещата щяха да са се стабилизирали,но нали идват избори и трябва да се угажда на бизнеса
414
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"С тия безумни локдауни умишлено се стопира образуването на стаден имунитет"Локдауните са, за да не се задръстят болниците, включително и с умници като Вас.
413
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩАБНА ДЪРЖАВАРазбирам емоциите Ви, но държавата ни се управлява от правителство, което е избрано от праламента. А мерките сигурно имат смисъл, след като дори в еталона Швеция затвориха училищата и забраниха събирането на повече от 8 души.
412
7
 
3
 
! Отговори
ЩАБНА ДЪРЖАВА преди 3 години
Няма какво да слагате минуси ,от тук на татък ще работят тези който щаба каже ,той управлява икономиката , той ще е причината за милиарди заеми ,той ,той ,той......Ето виждате ,че Началника каза 20- пъти отваряме на 21 щаба не разреши и толкова ,ние на кого да вярваме на началника или на ЩАБА.....
411
7
 
6
 
! Отговори
ЩАБНА ДЪРЖАВА преди 3 години
Вече държавата се управлява от ЩАБ в който влизат шефовете на няколко софийски болници ,не знам със избори ли са избрани , явявали ли са се на избори ? Те може и предстоящите избори да отменят и да правят всичко със населението .... А на началника това много му отърва защото каквото и да стане той не е виновен !
410
11
 
9
 
! Отговори
МИ 9 преди 3 години
Затворете до пролетта и стига с тия циркаджилъци ,само и само да се докарате за пред изборите !След нова година пак ще пищите .
409
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах, фитнесите ще отварят ли?
408
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен424Ба си прозрението!ВЕЛИК!
407
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маски за гуведцата балкански. Маски по 24 часа и затвор за егоистичните ориенталски добитъци ако не спазват правилата, а се правят на умни!Само така ще се научиш, стадо!
406
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отнемат свободата.Като се осъзнаят хората,ще бъде късно.Бог е любов.А любовта е живот. Който живее в любов радост мир и хармония в светлина,с чисто съзнанние и мисли /и не е събрал негативна енергия/, е здрав и не се страхува от външни вируси.Тялото е материално.Душата е тази която го движи а тя е вечна и безсмъртна.Мисълта променя формите.Тези които имат хубави мисли,са на по високо ниво на вибрации,а там болести и вируси няма.Единствената реалност е ЛЮБОВТА. ..
405
3
 
6
 
! Отговори
РИМ преди 3 години
Аде да одите да мммррррееееетееее.Кой му аресвът маскити да бега оттукъ!Дофтурете да доадат у маалъту на курс да ги научиме дека немъ вирусе и тава а сал да съ земът некви пари! Дека ни ги не дават на назе.
404
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките да останат до 31 януари 2022. Българите са недисциплинирано племе, което трябва да носи маски и докато спи за да се научи на ред. Затваряй, ограничавай, маски, дистанция, дистанция, дистанция *** не разбира от добро само с тоягата трябва да се работи!
403
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робството бавно се завръща. Жалко за децата, не случиха с родители.
402
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 114 Ти ли си експертът, който ще ни учи бе, таппаннар! Стаден имунитет ли за говедца като тебе? Я да ходиш в мухлясалото си заведение и да го приведеш в приличен санитарен вид. Няма да измират хората заради вас,че вие да си пълните гушите на техен гръб
401
3
 
13
 
! Отговори
Чакам чакам преди 3 години
Първи ден без НОЩ.....
400
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Малко остава, близо сме до стаден имунитет...Още малко търпение"--- --- ---Уви. Не.С тия безумни локдауни умишлено се стопира образуването на стаден имунитет, това е една от главните им цели. Как ще се намерят иначе овце за заколение с ваксините им?Получават и бонус - тотално нашашкан, обезверен и парализиран народ. Тамън готов за "доброволната и безплатна" ваксинация.
399
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
С такивакопеленца като коментиращите скоро няма да се оправим !
398
11
 
12
 
! Отговори
Какъв Ад преди 3 години
Майките вместо по кафетата с цигарите, трябва да стоят вкъщи с децата. Какъв ужас, как да не полудее човек. Няма ги леличките да им ги гледат.
397
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тук някой "умници" обясняват за преквалификации, санитари, хлебари и т.н.Има над 300 хиляди безработни заради затварянето.Местата за санитари и хлебари колко са?Дали имат и 10% от това?Другите какво правят, умират прави ли?".....Ааа, те тези "умници" са чиновници на държавна хранилка и заплатата им тече, и картите им всеки месец се захранват от данъците на реално работещите - същите, които охотно биват съветвани да си търсят работа като хлебари и санитари. *** пълна.