Частни сметки за изборите и популизъм водят до липса на доверие

"Най-ярката" работа на парламента - да изкара мандата
Обновена: 18 дек 2020 20:24 | 18 дек 2020 20:21, Веселина Йорданова
70
Частни сметки за изборите и популизъм водят до липса на доверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без ясен план и с промени в последния момент може да се стигне до хаос и неприемане на изборните резултати от българските граждани, смята политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет.

Разбирам изкушението всеки да си прави частната политическа сметка кога ще му е удобно да проведе изборите. Най-важното е всъщност дата, около която ЦИК и ангажираните с това институции да могат да създадат план, посочи той пред БНР.

Политологът подчерта, че е необходимо време за създаване на доверие в българското общество по отношение на процедурата на парламентарните избори.

"Каквито и извънредни мерки да бъдат въведени по отношение на изборите и свързани с пандемията, българското общество трябва да има време да ги приеме, коментира Пангугов и допълни: Имайки предвид нивата на доверие на българските граждани в българските пощи, въвеждането на гласуване по пощите е гаранция за политическо фиаско.

Според него институциите в момента са в пълен нокаут и всяка потенциална малка криза може да предизвика последици, които сега дори не можем да си представим.

"Това, което се случи лятото, не е изчезнало. То не можа да намери своето политическо представителство. За съжаление. За пореден път всички, ангажирани с протестите, се оказаха в ситуация, в която да не могат да се позиционират като политическа алтернатива, която да се ползва с доверие. Недоверието не е изчезнало. Въпросите, които бяха задавани лятото, не са получили своя отговор и българските граждани не се чувстват удовлетворени“, коментира политологът.

Панчугов направи анализ на приключващия парламентарен сезон.

"Изключително тъжното в тази сесия на парламента е, че можем да намерим "най-ярката" част от неговата работа в това да се изкара мандата, което за съжаление води след себе си много негативни последици. Това да се изкара мандатът направи парламента, а и правителството заложник на няколко много специфични, много частни и откровено популистки интереси", коментира политологът.

От края на лятото до момента в работата на парламента Панчугов вижда преди всичко "политически шантаж и намиране на политическата сделка".

Не бива да забравяме, че това е парламентът, който разпусна комисията за качество в законодателството, а това определя цялостно работата на това Народно събрание, посочи Панчугов.

По думите му качеството, политическата логика, политическата визия, каквато и да е последователност в политиката се оказа по-скоро пречка за работата на този парламент, отколкото негова характеристика.

Вероятно това ще се окаже парламентът с най-много върнати, отпаднали, променени законопроекти, допълни преподавателят, според когото "ще наблюдаваме повече от същото до края на този парламент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Какво доверие, какви пет пари? В момента няма доверие в никоя партия, която има шанс да спечели изборите. Да не говорим за това, че избори няма да има в скоро време - поне докато милиардите от ЕС не се настанят по шкафчетата.
17
0
 
0
 
! Отговори
MNOGO MOLQ преди 3 години
Щом като ми следите коментарите и смятате, че съм заплаха или нещо от тоя род, мога да ви посъветвам да ги проследите от години назад. Аз пиша тук отдавна.Това не са някакви заплахи или нещо. Може да се види ясно как има развитие на свободията с времето.Много ми харесва, че тук може да се пише свободно и анонимно. Това много ми прави кеф. Като вляза и почвам да мисля мега-тролския коментар, защото сайта ме предразполага.И до там приключва всичко. Няма драма.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ми закрихте фирмата, охранени хамстери, лишихте ме от пенсия, да *** от ковида всички.
15
0
 
2
 
! Отговори
МнОГО ВАЖно! преди 3 години
Ами хубаво, има неизяснени неща, нещо се съмнявате. Нито имам намерения да правя нещо, нито съм някой проблемен човек.Сега обяснявам веднага на заинтересованите за какво става въпрос.Аз съм заядлив по природа и обичам да намирам теми, които са провокативни. Това да пиша заядливи коментари просто ми носи наслада. Правя го за спорта, но нямам други подбуди.Аз съм добронамерен човек, а и бих казал позитивен. Това го правя от някакъв вид скука, защото в момента си търся работа. Не е лично.
14
2
 
5
 
! Отговори
ЛОШО преди 3 години
Лошото е че Депутатите станаха като Коронавирус - хем се имат за Царе , Хем няма отърване от тях . Мислил съм си че след 32 години Демокрация ще Измрат като Касабов и Другите Другари от СДС , но всички виждаме че те са подготвили Децата си за Ново Котило Депутати - няма да се отървем от Крадците - те се размножават като бездомните Кучета .
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някои мисли негативно други варшат некативи а довери за да се има трябва убедителнос а може би има но не 100 процента може би има неизяснения
12
4
 
0
 
! Отговори
МнОГО ВАЖно! преди 3 години
До ТОНКАТАТози коментар, номер 3 е коментар, който АЗ написах сутринта, за да се заяждам.В случая някой го копира и го пуска отново, което е меко казано скандално. Скандално е, защото го пускат точно, когато се появих и написах коментар.Какво се случва, вие някакви луди ли сте. Какво толкова съм обидил? Аз съм обикновен гражданин.По римско време такива като мене са писали по стените графити с недоволни коментари.Това е гражданско мнение, не е атака срещу властта. Защо е всичко това?
11
0
 
2
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
До НСОНе гледаш внимателно, пия бира. И не съм ти колега :D
10
6
 
3
 
! Отговори
НСО преди 3 години
Колега намали ракията че ще паднеш под масата като те гледам!
9
5
 
1
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Човек, това не е човешко. Стига с тия извращения. Скрити номера ми звънят, тука ми се копират коментари.Аз ли съм ви проблема, някакъв заядлив никаквец. ХАахахАз даже нямам 2 лева да ми откраднете, толкова не ми е дал живота и държавата, как очаквате да реагирам на всичко?
8
2
 
1
 
! Отговори
Тачо преди 3 години
Хр панчугов ми дължи 15 кинта и две лимонадени шишета амбалаж .дойде да пие ракия у назе и счупи уокмена и открадна касата с празните шишета.добре че бяха само две вътре.моля ви издирвам го от 9 години.всички в кооперацията сме в шок от наглото поругаване на нашата маза.
7
2
 
2
 
! Отговори
Изненадан съм преди 3 години
Как го направихте тва, уж съм с VPN. кво толкова съм ви убидил ве? :DШе кажеш че голяма работа е станала хахахаа. Не знам какво целите с тия неща, ама аз нямам некви драми като цяло.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БоНКАта ( на Монката брачеда) До ТОНКАТАТи не си тонката ти си върху на димящото .....о!
5
2
 
2
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Човек, не е нужно да сте толкова крайни.В България е достатъчно да не даваш пари за корупция, да уважаваш хората и да си търсиш правата.Това е. Войни, дразги, граждански войни и прочее .. до нищо не биха довели тези неща.
4
1
 
1
 
! Отговори
Премъдър е Радев преди 3 години
Само да кажа че мяза на арменеска приказка тий тяз приказки оф,оф,оф,офф
3
1
 
11
 
! Отговори
ТОНКАТА преди 3 години
Единствения въпрос е БОКО ТИКВАТА ще ходи ли към затвора или ще се търкаля.Може да го бутаме и на шейна, като блоковете на пирамидите, че е станал 20 тона добиче - само лaйнотo му тежи колкото новородено
2
1
 
3
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
И бонуситеееее!
1
3
 
6
 
! Отговори
Страхливо Племе преди 3 години
Най-важното е да не допускате повече корупция и държавен произвол.Но като ви знам какви сте мишки, ще си плащате и на КАТ и ще се наCирате като ви сплашват мутри.Вие сте си масово МИШКИ. Трябва да си го изтърпите.Това е съдбата ви - да робувате на Ердоган.