Българите започват да пазаруват с евро вероятно от 1 януари 2024 г.

Управителят на БНБ: Ситуацията в банковия сектор е не по-лоша от тази при началото на кризата
19 дек 2020 10:06, Елка Василева
115
Българите започват да пазаруват с евро вероятно от 1 януари 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

1 януари 2024 г. е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. Това прогнозира в “Годината” на Дарик управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната - ERM 2, ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските.

Прогнозата на управителя на БНБ за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.

“Безпрецедентна” - това е думата на 2020-а според Радев. На фона на кризата обаче ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази при началото на кризата.

Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021-ва.

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 е “обещаваща”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Георги Вулджев е един ор топ икономистите против еврото с аргументиМога да изброя поне още хиляда икономисти чуждестранни и българскиЕЦБ ще унищожи лева а хляба от 1.30 лв става на 1.30 евро центаЧеститоАма нали се сещате че заплатата ви от 800 лв няма да ви стане 800?Ще ви стане 400?Така хем по скъпи продукти и услуги хем още по мизерни заплати
36
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обединеното кралство 30 години не си смени Паунда и накрая каза баста и Чао на ГАВАРИТ Брюксел а тук комунистическата шайка за пореден път извършва национални предателство като естествено без да ни пита отново се опитва да ни набута в нещо разпадащо се с цел да ни ограби . Лошото е че вече няма кво да граби.Българина тъне в мизерия Малкото с пари са приближените на БКП ГЕРБ олигарси които Гелшев покрива
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите ще пазаруват...дръжки,беееее....
34
3
 
7
 
! Отговори
..:::.:::::..::..::. преди 3 години
Ще пазарива, ако има евраци. Ако нЕма, нЕма да пазарува.
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Кой е този икономист който е против еврото я ми го покажи? А колкото да държавите които показа те нямат валутен борд. Това е разликата.
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До онзиНа никой не му пука толкова за вас, че да инвестира милиони във ваксина с която да ви убие. Споко.
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки един истински ИКОНОМИСТ ако го попитате за еврото ще ви каже че това е пагубно и пълен шитДания,Чехия,Полша,Унгария и редица други държави да бе би да са по тъ-Пи от нас ме не искат евро?Да не говорим за всяка друга държава приела ги. Икономически колапс у сеив в системите. А народа по беден и беден . Целта на еврото е ограбването на европейските народи и икономически геноцид и зависимост от ЕЦБ АКО БЕШЕ ХУБАВО ЩО НЕ НИ ИЗРАВНЯТ ЗАПЛАТИТЕ И ДОХОДИТЕ С ТЯХНИТЕ А ?Англия що не си смени
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да триете неудобнкте за вас коментари България загива родоотстъпници
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ония цървyли от ЕЦБ вече няма им се налага да купуват левове от нас, направо ще си печaтят кинти и ще идват тука наготово с пари напечатани от въздуха и ще сеят инфлация. Ашколсун.
28
15
 
19
 
! Отговори
??? преди 3 години
Супер. Всяка новина доближаваща ни до европейските държави и отдалечаваща ни от Блатная е добра. Дано се интегрираме и по-бързо. За 13 години в ЕС България и българите постигнаха много. Но най-доброто е отдалечаването ни от степните диваци. Дано никога не се връща тази чума по нашите земи. И дано ЕС е винаги до нас в борбата ни срещу тях и анадолците. Двете страни на една зла монета.
27
19
 
15
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Майко мила, миличка, колко *** е народът ни. Влизането в Еврозоната ще донесе само плюсове, *** недни. Отвратително е да погледнеш коментарите под подобна новина и да разбереш колко точно ретардирани, необразовани, арогантни неандерталци живеят в България.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тръгнали да поучават македонския народ как да си гледа националния интерес, тия работят срещу собствената си национална валута, аз ще пазарувам с левове, вие както искате. Хората ако искат и със речни камъни могат да пазаруват стига да вярват, че имат стойност.
25
6
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Лихвата на депозитите е 0,00%. Никой нормален няма да си държи парите в банка. Така този данък депозит се обезсмисля и отпада, защото лихвата е 0%. Просто няма какво да обложат с данък, защото няма лихва. Колкото до еврото, звучи смехотворно. Няма да коментирам.
24
8
 
4
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Изобщо не ми дреме. Сирене, кашкавал и кисело мляко си купувам от бай Юмер. Сиренето на 6 лева, ама е сирене от мляко. Тук таме поостанаха земи, че брашното /съответно хляба/ и олиото ми идват като рента. Свинското от Холандия или Германия няма как да го бутнат, че започна да си го внасям сам, а колко му е да го купувам "на черно" от някой свинекомплекс. Данъци и осигуровки не плащам, че успях да докопам ТЕЛК. За сирах човек като мен - съм си идеално.
23
2
 
23
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Между другото, какво става с визите за САЩ?
22
6
 
16
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Колкото влязохме в Шенген толкова ще сме и в Еврозоната. С пожарникаря толкова.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ккаво ще решавате вие бе, решава този дето има пари - Еврозоната решава ще пазарувате със евро и ще плачете, сал лева не ставa за пазаруване нали бяхме най-стабилни на света ?
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, хлябът гони 2лв. Даже след 3 години ще е около 2,50. Перфектно ще се вържат сметките. :D
19
3
 
16
 
! Отговори
Амонимем 7 преди 3 години
Аз предлагам да пазаруваме в левро
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тогава я камилата, я камиларя