Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

Годишно ще получаваме 1 млрд. куб. м за срок от 25 г.
Обновена: 22 дек 2020 12:02 | 22 дек 2020 11:31, Веселина Йорданова
123
Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

България започва да получава природен газ от Азербайджан от 31 декември. Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация", заяви премиерът на днешното правителствено заседание.

Министър Теменужка Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. "Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети - диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник", заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България. Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ми закри фирмата бе ***, пък ме осигуряваш за 1 ден в седмицата, каква пенсия ще имам. Да те гръмната по-скоро та новите да оправят държавата, която ти скапа.
22
1
 
16
 
! Отговори
... преди 3 години
не може ли някъде да публикуват цените на които се купува газта от всичките ни доставчици. Така ще се види лесно кое е най-изгодно, отделно ще може да се борим за цени.
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя КТБ фалира при скъпият ти Орешарски 2014 г.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко , а комунистите нека да *** те това си могат.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Азерска,Кипърската,Китайска газ" Абе то остави тия пичи масали,ами кажи чия глава ще хвърчи заради едно"поточе " Турско ли беше, Балканско ли беше,Руско ли беше?
18
4
 
13
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
И Софиянци очакват с нетърпение азерския газ. Сметките им за декември ще са тройни. Пандемия, ко да прайш.
17
13
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До анонимен .....Кажете цената!.....Щом Турция и Гърция купуват от там, значи не е по-скъпа от путинската газ :)))))))))))))Аман от промити руски мозъчета!!!
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питаш за посредници, защото при управлението на твоята партия БСП имаше три такива посредника, хора от ВС на БСП начело с Овчаров. И като дойде Бойко ги изрита всичките и ви спря бозката.Затова Бойко ви е вечно трън в очите, затова направихте протести, финансирани от вашия човек от Дубай.
15
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Кажете цената! Спазвайте основния принцип на пазарната икономика, а не само да плещите политкоректни прос.....тотии! Човек се оплита с това влияние, с онова влияние, а какво точно е то, ами да вземем най-евтиния и най - качествения газ и толкова, но не ........
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи как подари на руснаците 4 милиарда, за да доставят газ на сърбите. Ще вървиш на съд ,неизбежно е. И за КТБ, и за Лукойл, и за "модернизациите" на армията...
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за да се диверсифицираме с колко милиарда ще олекнем от разликата в цената с руския. Милиарди, които ще пълнят американски джобове.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а сметките от топлофикация след като русия ви върна парите на почти 50 % за изминал период когато ако беше такава евтиния нямаше на нас да се паднете германците толкова глупи че чак се скараха с американците зарази руската газа верно е че банкянския комунист много работинатрупа кюлчет и валута
11
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Усещам, че под тази статия ще се леят много руски сълзи и сополи :)))))))))))))))))))))
10
5
 
8
 
! Отговори
До номер 5 преди 3 години
Ти си малКоумен.Бойко, заври си тръбата отзад, Драсни една клечка кибрит за да видиш за последно Новогодишната заря!
9
6
 
7
 
! Отговори
курумпе преди 3 години
Тежко на народ , обгрижван от ***,нагъл,алчен,лъжлив,жлъчен и нарцистичен чобанин...Стадото се стриже ежедневно по много и до кожа, кое можа избяга,което остана..агонизир..бройката намалява от такива грижи....останаха яловите и пипкавите, дето тежът с пенсии със социални помощи...Това е...то нормални никога не биха търпяли такова безочие...такава гавра с живота им!
8
14
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
България потребява 3 милиарда кубика газ. 1 милиард от азерите, другите в скоро време от Египет или Катар. Кремълският джуч пак ще реве :)))))))))))))))))))))))))))
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На каква цена ще се доставя газа и ще има ли посредници по веригата, американски посредници например. Щото азерите нямат възможността да извършат доставките на газа, така че подозирам едни американски пиявици някъде в сделката и подозирам солена цена.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ценатааа ценатааабате защо не кажеш ценатавсички сте за провесване
5
3
 
9
 
! Отговори
Само преди 3 години
Да каЖем ,че алиеВ кОпува ГАЗА ОТ ПУТИН за да запълни празнотата на ТРуБАТА на танаП,защото азерското находище е ПУНТА МАРА на "КАМАРА"!!! Както ВИНАГИ ЕВРО-КЮЛЧЕТО бокУ е "ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ"!!!!
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де,ама на 20 януари влиза във власт Байдън,което ще рече,че нито газ ще има и още по важното и ТЕБ няма да те има!