Д-р Петър Марков: Ваксината контролира вируса по-много начини

Ефективността на одобрените е над 95 на сто
22 дек 2020 16:37, Ния Христова
16
Д-р Петър Марков: Ваксината контролира вируса по-много начини
Снимка: БГНЕС
"На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус", това каза пред БНР епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина:
 
"И - да, РНК вирусите мутират, това не е учудващо, той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е как той мутира и до какво водят тези мутации. Това, което буди загриженост, е броят на тези мутации в този вирусен вариант – те са много повече от това, което можем да очакваме и фактът, че много от тези мутации са концентрирани в т.нар."спайт протеин", който е ключов за заразяване от вируса на клетките", обясни специалистът.
 
Марков е на мнение, че тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на протеина, който кодират.
 
"Повечето мутации са тихи, тези не са такива…Това прави ситуацията необичайна…Но реакцията във Великобритания не е закъсняла. Те откриха мутацията след като ежедневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се анализират, а Великобритания е лидер в тази практика.
Още по темата
 
За сега е неизвестно защо имаме такъв необичаен вирус, който бързо еволюира, вероятно в миналото - преди месеци, е заразил човек с много слаб имунитет - подтиснат или дефицитен, и това е довело до дълга и хронична инфекция и така вирусът е еволюирал."
 
По отношение на ваксините Марков обясни,че тези нови мутации няма да се отразят на ефективността на вече готовите ваксини. "Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за коронавируса", каза още той. Причината е, че методите за разработване отдавна са известни на науката във връзка с други различни вируси и патогени.
 
"А новата ваксина не е е одобрена за хора под 16 години, защото тя не е тествана върху деца."
 
Марков посочи още, че той възнамерява да се ваксинира, веднага след като му се предложи:
 
"Аз бих посъветвал хората да следят за ефективността на ваксините и да търсят надеждни източници за новите ваксини, които са със 95 на сто ефективност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Симбиоза преди 3 години
Само да вметна, по презумпция никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си... умре ли гостоприемника, умира и вирусът. Живеем с хиляди видове бактерии и вируси цял живот. Силен организъм и имунитет си живурка в симбиоза с всички тях. Вирусите мутират, защото така се нагаждат и оцеляват.. тук говорим разбира се за естествени такива, а не такъв, който обикаля цялата планета, във всичките климатични пояси работещ безотказно. Такъв естествен до сега не е успявал ;)
13
0
 
2
 
! Отговори
бай кольо преди 3 години
Ако беше толкова сигурно, че не е прибързано и няма шанс за неизвестни сериозни странични ефекти защо тогава всичките компании искат държавите да сключат договор за абсолютна протекция от съдебни дела срещу тях без значение от ефикасността или страничните ефекти на ваксината? Който иска да чете какво се подписва в ЕС и щатите - "total liability protection" не звучи като "напълно безопастно е"
12
0
 
9
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Кога доктора е слагал ваксина срещу корона вируса та дава съвети? Не трябва ли да минат поне две години за да се разбере ползата и вредата от нея. Нека тези които са такива радетели на ваксината у нас да подпишат декларация че ако ваксиниран получи странични усложнение може да ги съди тях.
11
0
 
18
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
За пръв път в историята на човечеството се ползват генно модифицирани ваксини в масов план. Има само подобна ваксинация за Ебола с няколко хиляди ваксини в Африка. Рисковете са огромни и затова никоя компания производител не може и не иска да поеме отговорност.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много, по-много, още-по-много, най-най-многошурналистика
9
1
 
14
 
! Отговори
?? преди 3 години
За да станеш журналист не трябва ли да си учил български език?
8
1
 
10
 
! Отговори
Айде стига сте плюли преди 3 години
момичето. По-много или помалко, мисирка е все пак. Пък и учила присъствено, може и да знае по-вече от вас.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"новите ваксини, които са със 95 на сто ефективност" -което е изчислено при получен резултат при 0.4% от тестваните с новата ваксина! Как не ви е срам да си унищожавате реномето по този жалък начин!
6
1
 
11
 
! Отговори
сс преди 3 години
грешката е вярна, ваксината контролира вируса и чрез 5G като решат щрак и активират през ваксината вируса да ти скапа тялото и си заминаваш... това е идеята на занятието...
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВАКСИНАТА КОНТРОЛИРАЛА ВИРУСА? ХАХАХАХА
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се информирам по 5 джи мрежата като я пуснат дали е надеждна ваксината.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксината контролира вируса по-много начини"-----Това го разбрахме. Нали има чип и се управлява с 5G. Начините ги контролира айти- специалист в хоум офиса. Аре стига с тези сводки за ваксината.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката в заглавието доказва категорично неграмотността на автора.
1
0
 
19
 
! Отговори
Ваксината преди 3 години
"контролира вируса "ПО-МНОГО" начини... Ния, прочети си заглавието и се върни в първи клас да се изучиш на елементарен правопис. Ако можеш да научиш нещо повече, де. Как да вярвам на всичко написано по-долу, след като още в първите думи на писанието ти има не само граматическа, но и смислова грешка?