Математик: Първи сме по смъртност не в ЕС, а в света

По отношение на развоя на пандемията у нас се действа "на сляпо"
22 дек 2020 10:39, Ния Христова
120
Математик: Първи сме по смъртност не в ЕС, а в света
Снимка: БГНЕС
"Сбъркахме по много направления за справяне с пандемията последните месеци, ситуацията е изключително драматична, защото за последните 6 седмици България изпревари по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания", коментира пред БНР Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и автор на изследване за COVID-19 в България.
 
"Това е смъртност не само от COVID-19, но и вследствие от колапса на здравната система – това са случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, за които е нямало бърз достъп до здравна помощ.
 
Това за България е най-характерният показател, но има и нещо друго - България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави, Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението, не в ЕС, както се твърди, а сме на 27-а позиция по заболеваемост. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR– тестовете, затова тестването не ни е показател", обясни експертът.
Още по темата
 
Той даде пример с това, че в много държави хората се тестват безплатно навън по парковете или пред магазините.
 
"Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници, мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив - на фона на изморените медици и липсата на места по болниците..." , предупреди експертът.
 
"В Чехия намалиха наполовина хоспитализираните с драстични мерки, които реално работят - на всяко домакинство се позволява по един външен контакт, вечерен час, забрана за продажба на алкохол, редуциране на броя на служителите до 50 на сто, един километър радиус за напускане на жилището", допълни Антони Рангачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е България,преди здравеопазването беше безплатно,можеш да се лекуваш във всяка болница,а сега си плащаш и където те изпрати личния лекар и ако имаш повече късмет- здраве да е!
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе хора,не е ли време НЗОК да прекрати всички договори с"печалбарите"наречени "частни болници" в България?
96
0
 
2
 
! Отговори
В боколандия ковид преди 3 години
НемаЗащото така рече туплупа от Банкя.Слушайте само него и ще сте добре.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още преди К-19, ние бяхме на първо място по сърдечно-съдови заболявания!Няма как да станем по-здрави,а по-умрели...
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и оня виден протестър от Боец беше ербап и гореше маски по площадите. Ама като го гепи вируса и взе да не може да диша - моля те Бойко ти баща ти майчица прати реанимационна линейка да ме закара от Видин в Военномедицинска академия в София да ме лекува Мутавчийски дето исках да го дам под съд. И сега е във ВИП отделението там.
93
1
 
3
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
И кво излиза, отново мерките са проблем, че са по-либерални. Ами и те не се спазват. Ами ако имахме вечерен час, ако излизаме от вкъщи само с СМС към РЗИ? Логика имаш контакти заразява се нямаш контакти не се заразява.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са достатъчни. Иначе инономиката ще колабира. Проблемите са, че имаме силно застаряло население, което води о довисоки ниеа на смъртност при заболяване с ковид. За съжаление и лечението не е много ясно. Последните протоколи са: не пойте нищо и чакайте да ви мине. При 90% от хората сработва, за другите 10% нещата се развиеат лошо.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без ковид сме си на първо място, изпреварвайки държави в които от десетилетия има войни.
90
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Знае се къде най-много се заразяват хората, но мутрите нищо не правят по въпроса. Първо е задължително да се спре вноса на заразата от чужбина което в България не се прави от началото на епидемията. Общественият транспорт, учебните и детските заведения са местата, където най-много хора се заразяват. После са спортни зали и стадиони, концертни зали, театри и кина, заведенията и местоработата, следвани от магазините и обществените сгради. Болниците са по-особен случай, но вече и в тях е опасно.
89
6
 
5
 
! Отговори
Герб ДА!!! преди 3 години
Успехите на Бойко борисов са големи и хората ще го изберат за 4 а после 5 и 6 мандат!
88
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само самоубийци протестират цяла година по улиците и се гъркалят в палатките. Също, юрнали се дори и с бебета на почивка в Гърция, по купони,великденски празници в села и паланки...Сега берем резултатите от глупосто си.
87
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не казва как протича повторното заразяване, защото точно тогава ще стане масова психоза. Тези младите, които ги дават момчето от Пиф вчера, други като него най-вероятно са повторно заразени. Пролетта са го изкарали на крак, имали са 3-4 месеца антитела, които вече са изчезнали и сега пак се заразяват, но вече организма им е увреден и заболяването протича много по-тежко и вече смъртоносно.
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единия бере душа в реанимация и най-вероятно е пътник, а другия преди десетина дена му писаха във фейса последно сбогом-------Е, дай кажи им имената, да проверим информацията?
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 100Значи още повече трябва да се пазиш. Първия куршум си го изгърмял. Не един, двама такива познати имам. Първия път много ербап бяха, леко минавало грипчето, дразнене на гърлото, малко температура и готово. Сега единия бере душа в реанимация и най-вероятно е пътник, а другия преди десетина дена му писаха във фейса последно сбогом. Говорим за млади хора около 35 г.
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андрешко да излезе пред Президенството да вика "мутри вън" и да гори маски !
83
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 82И аз мисля че не сме първи, понеже с тия тестове е пълна чалга. Аз го преболедувах преди месец, от моите познати почти никой няма дето да не го е боледувал и почти никой не си е правил тест заради *** им карантини, едно минимум 50% от населението го е прекарало вече, скоро измекярите от щаба със свещ ще търсят болни и жертви - който успяха го убиха с отказ да ги лекуват от други болести, скоро няма да има кандидати
82
1
 
16
 
! Отговори
111 преди 3 години
***, в един гъстонаселен птичарник ги тъпчат с всякакви лекарства, иначе пламва някоя зараза и разрежда популацията. Така действа природата и хората не са изключение.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то затова и много германци закъсаха, от нашите експорти.
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на мега некадърните ни лекари преписвали на изпитите или давали подкуп да завършат
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами пробвал Антони да изкара един пари в щатите с това изследване, ама не му платили. И какво да прави, шитнал го тук - все нещо ще вземе. Съвременен е..чар е този!