Политолог: Мерките срещат подкрепата на много българи

COVID промени плановете ни за празниците
23 дек 2020 10:55, Анисия Иванова
21
Политолог: Мерките срещат подкрепата на много българи
Снимка: Bulgaria ON AIR

COVID-19 e променил плановете на близо четвърт (23%) от българите за наближаващите празници, 59% а от анкетираните няма да се срещат с приятели/ роднини по време на предстоящите празници Това сочат данни от изследването на социологическата агенция "Тренд".

Според политолога Димитър Ганев и мерките на правителството, и притесненията от COVID-19 са повлияли на хората, за да се стигне до тези резултати.

"Когато запитате "дали ще променят плановете си" - 1/4 казват, че ще ги променят. Това са най-младите и се дължи на факта, че са затворени ресторанти и барове. Но когато става дума за въпроса "дали ще ограничат контактите си", то виждаме, че повече от половината ще ги ограничат, и тук има сериозно натрупване сред най-възрастните", обясни той в "България сутрин".

Ганев изтъкна, че подкрепата за мерките през 2020 г. е била с огромни амплитуди.

"Ако през март и април имаше колосална подкрепа, то в летните месеци и началото на есента имахме много ниска. Трагичната статистика в края на октомври и покачването на смъртността започнаха да обръщат общественото мнение и сега без съмнение въведените мерки срещат подкрепа на мнозинството", допълни политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на българите, които ще купуват подаръци за близките си, е спаднал със 7% в сравнение с последните 2 години и според "Тренд" това се дължи на по-малките финансови възможности вследствие на кризата.

"До момента, в който имаме продължаващо разпространение на COVID-19, икономическите последици ще бъдат все пак втора тема. Те ще станат номер едно, когато решим здравната криза", коментира още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
Лошо формулирани въпроси в анкетата и съответно безмислени отговори. Примерно за мерките. Аз подкрепям адекватните мерки за спиране на пандемията, а такива в България няма и не е имало. Как да отговаря на анкетата?
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам близки и познати, починали точно от "ковид" тази година, но имам 3-*** души, които се самоубиха-един от безизходицаи двама - поради наличие на онкологични заболявания, които държавата отказва да лекува и за чиито болки не пожела да помогне. Самоубиха се от болка. Един човек се удави на охраняем плаж без спасител-приятел.Един си отиде от инфаркт. И не нямоше ковид, нищо че най-вероятно са го писали със. Мерки? Кои "мерки" подкрепят хората? КПП, маски на пътя,затворени училища и бизнес?
16
0
 
8
 
! Отговори
Стълбищен пациент преди 3 години
Правителството ще има пълната ми подкрепа,само молба ми е да направят стълбите на болниците малко по удобни, често са изронени и мръсни. И ако може едно одеяло да ни дават от болниците докато чакаме да ни приемат...много е студен цимента. И останете със здраве и да е жив бат, бойко че явно само той ще оцелее,мазнинките му са даже в повече...
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А против мерките са още "по-много българи"!Нали не мислите, че с елемнатрните си похвати и жалки опити за манипулация можете да излъжете когото и да било?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важи само за глупавите!
13
5
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Мерките не срещат никаква подкрепа у никой нормален отдавна!Но пропаганда не спира да се напъва и да лъже и маже!
12
4
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Мерките срещат подкрепата на много МАЛКО българи!!!
11
3
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Бем ти натото и ес *** джендърски с ви пи енче си цъка палчета :)Бий си пфайзера и умирай!
10
4
 
12
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Каква подкрепа бе ,в България се преследват и изтезават хора като в Саудитска Арабия със знанието на институциите!Човешки права нула!
9
18
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Напук на натрапваното мнение, че всичко в държавата върви на зле, че правителството, главния прокурор, съдът и останалите държавни органи са подвластни на мутрите, и че загиваме, потъваме и се разпадаме само защото Черпа, петоколонниците и тези от Бузлуджа и яз.Копринка не са удоволетворени, се намират и здрави сили, които да противостоят на кремълските нихилисти..България не случайно е член на ЕС и НАТО с легитимно правителство, което се справя добре в условията на Световна пандемия и криза
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като учех политология в даскало си виках " Баси безперспективната наука, също като социологията". Ама днес виждам колко много съм грешал, тц тц тц...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то, примерно 1000 човека пак са си "много". Та за колко "много" говорим, мъжки мисирчо?
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"България иска съд и затвор за Боко Тиквата.На 13-ти януари всички на площада.Време е за бой по Тиквите."Къв съд балнуваш в Тикволандия?
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки имаше в азиатските страни,затова бързо се справиха с кризата и хората вече си работят.Тук всичко е половинчато и неадекватно.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много,много,колко да са много?Това не са мерки,а полумерки,които задължават едни да си стоят в къщи,а други да си щъкат по света и у нас колкото искат.В нощта,в която цяла Европа затвори границите с Англия,м-ра на здравеопазването посрещна на летището 3 самолета от там.За какво говорим тогава?Или ще има мерки като хората или няма да има.
3
6
 
14
 
! Отговори
иво преди 3 години
България иска съд и затвор за Боко Тиквата.На 13-ти януари всички на площада.Време е за бой по Тиквите.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нормален не ги подкрепя, затова се налага цялата тая пропаганда. С ваксините е същото - 10% искат, и затова яко пропаганда.
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Против съм. Не мисля, че са адекватни.