Духът на Коледа въпреки коронавируса: Мисията е възможна!

Дори и най-големият скептик е склонен да повярва в магията на чудесата
24 дек 2020 12:08, Елка Василева
5

В условията на пандемия нищо не е такова, каквото сме свикнали да бъде. Коледа също ще е по-различна. Заради ограничителните мерки повечето семейства ще прекарат празниците в тесен семеен кръг, а част от тях ще празнуват с близките си виртуално.

По Коледа дори и най-големият скептик е склонен да повярва в магията на чудесата. 2020 г. даде нов поглед към живота, ценностите и духовността. Чудесата придобиха човешки вид. Те се проявиха в жертвоготовността на доброволците в болниците, в неуморния труд на лекарите, и най-вече в отговорността на всеки от нас към другия.

"Да помислят за душата си, защото всичко в живота, което ние се стремим да постигнем, в един момент е мимолетно. Както го имаш днес, така в един момент може да го загубиш. Единствено душата остава безсмъртна", споделя отец Василий Сарян от храм "Преображение Господне".

"Духът на Коледа вече се усеща. Украсата и семейният уют създават празнично настроение - нещо, от което всички имаме нужда", казва психологът Евгения Даракчиева.

"Празнуването по Коледа, и не само по Коледа, е полезно за психичното здраве - най-вече за човешкото, заради човешките взаимоотношения", посочи тя.

Въпреки социалната дистанция коледният дух е тук, за да ни сплотява душевно. В навечерието на най-светлия християнски празник именно вярата е това, което продължава да ни крепи.

"За 2000 години човечеството е минавало през какви ли не катаклизми, трудности, но винаги се е събирало в домашния уют да посрещне Младенеца. Това е домашната църква, домашното огнище. Малкото християнско общество, което представлява семейството", казва още отец Василий Сарян.

"Би трябвало да бъде празник не само за тялото – ядене и пиене, а по-скоро за душата", смята Евгения Даракчиева.

Във времена на изолация и социална дистанция коледните обичаи и ритуали ни подсещат колко е важно да положим нужните усилия за сплотяването на семейната общност, за да продължи да ни крепи в трудни моменти. Това каза преподавателят по история Тихомир Ценов.

"Ритуалите - те винаги имат много важна ключова роля за социалното сближаване. Сближаване, без което магията на този празник – неговият дух, неговото себеусещане и усещането сред всички хора, които ние го почитаме – никога не би било същото", обясни той.

Коледа е повод да се насладим на онези малки моменти, които ни карат да се чувстваме истински специални. Един от тях е подаряването на подаръци.

"Когато подаряваме, всъщност даряваме и време и уважение, внимание към конкретния човек. Не е просто да купим нещо", посочи Даракчиева.

Пандемията промени нашия живот. Направи ни по-съпричастни към другите. Убеди ни в съществуването на човечността. Създаде нова действителност, в която материалното не е толкова ценно. Доведе мнозина до духовно осъзнаване и смирение.

"Бидейки вярващи, бидейки всеотдайни по душа на Бога – Господ ще намери начин да ни съхрани, да ни запази – да преодолеем тази трудност", убеден е отец Василий.

2020 година отвори очите ни за истински важните неща. В навечерието на най-светлите християнски празници е време да отворим и сърцата ни.

Вижте повече в репортажа на Емилия Ангелова по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честита Короледа!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къф тоо караконжул на снимката ба. Туй да не е Хеловин.
3
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Мааааа....тъй ши съ набръзкам утре на частно парти в един апартамент,чи ви йе бедна фантастиката хахахахааааааа
2
1
 
0
 
! Отговори
Мутафчийски от НОЩ преди 3 години
От кадя на кадя ба. Дистанция, маски, гелове, изолация и самоизолация. Коледа и Нова Година се отлагат тази година. Казах.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам си Бойко и всичката бивша и настояща комунистичекса *** и всички във здравната търговия да се махнат, да бъдат съдени и да наказани. Това искам от все сърце. Искам да живея в нормална държава, където системата работи за всички , не само за благоугодните ни управляващи и тия на хранилката!!!!