Да си спомним: 17 години от атентата в базата ни в Кербала

За 15 минути са извършени три нападения от самоубийци с коли-бомби
27 дек 2020 10:03,
44
Да си спомним: 17 години от атентата в базата ни в Кербала
Снимка: БГНЕС

На 27 декември се навършват 17 години от атентата, в който камикадзе атакува с камион-бомба базата ни в Кербала. На тази дата през 2003 г. българският контингент в Ирак дава първите си жертви, в резултат на атака срещу база "Индия", пише Агенция "Фокус". В рамките на 15 минути, между 12.45 и 13.00 часа местно време, са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли-бомби. Кола-цистерна пробива загражденията и се взривява.

В 13.35 часа българско време се съобщава за поредица от взривове в Кербала, при които има убити и ранени военнослужещи. Информацията за загинали български войници потвърждава зам.-министърът на отбраната Илко Димитров. Впоследствие става ясно, че при атаката са загинали четирима българи - командир на рота капитан Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, а други 27 души са ранени. На следващия ден въпреки положените грижи в болницата в Багдад, умира пети български военен - лейтенант Николай Ангелов Саръев.

На 28 декември 2003 г. военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените. 22-ма от ранените при атентата срещу българската база "Индия" в Кербала са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други 5-има българи са транспортирани в болницата в "Ландщул" в Германия. 30 декември 2003 година е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.

Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания.

17 години след атентата в Кербала 61-ва механизирана бригада ще проведе панихида пред паметника на воините, загинали във войната със световния тероризъм в град Карлово. Паметта на загиналите ще бъде почетена и в родните им места в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Загинаха млади мъже за" тоя дето духа гората !" Жалко !
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше мисия на политици олиго..френи , българският контингент в Ирак какво беше забравил там и чии го търсеше. Държава без принципи не е такава, същото е и сега .
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военните ни бяха там на доброволци ,отишли да вземат големи пари на гърба на бг данъкоплатец.Отвсякъде държавата ни беше прецакана,стотици милионо потъваха по разходи за воените ни контингенти в Ирак и Афганистан.С.Паси излъга българите ,че трябва да сме в Ирак за да може да си вземем после 2 млрда длра кредит от Ирак.Ядец ,после ни притиснаха да им простим1,5млрда долара!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде махайте я тази "новина". Тя е срам и позор за нас живите! Дева и новинарите!
23
1
 
11
 
! Отговори
Нагла лъжа преди 3 години
Глупости на търкалета. Това беше коалиция на желаещите и нито Германия,нито Гърция,нито Франция участваха. Над половината мющерии като нас въобще не бяха членове на НАТО. Войната започна с една нагла лъжа от пудела на САЩ - Тони Блеър. ООН никога не е давало резолюция за военна намеса в Ирак.
22
1
 
9
 
! Отговори
Каквото дирехме преди 3 години
Това не беше операция на НАТо,нито пък беше одобрена от ООН. Каквото дирехме там - намерихме си го - пушечно месо за смърт. Жалко за момчетата защото въобще не знаеха политическите козни и доброволно си положиха главите на длъвника.
21
3
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
А какво ще кажеш за един референдум за членството на България в НАТО???Така ще бъде най-справедливо и демократично, вместо всеки ден да се дърлим по форумите :)
20
2
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Аз съм офицер от резерва на БА, ама не ми се разправя на празниците.Само имай предвид, че няма да воювам срещу моите славянски и православни братя заради интересите на световната финансова олигархия, даже обратното. И не съм само аз, хиляди сме и сме твърдо идейно мотивирани.Вашите наемници се бият за пари и то само когато имат интернет и биотоалетни на полигона. В реална бойна обстановка ги видяхме какво представляват.
19
4
 
0
 
! Отговори
МР преди 3 години
Вземи ти да си теглиш куршума, но май си от тези, дето не са виждали оръжие, освен по телевизията. Все пак можеш да изпълниш суицидните си намерения като се хвърлиш отнякъде
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ. НИЕ НЯМА ДА ГИ ЗАБРАВИМ. Обичам България и гордо съм носил трибагреника. Не ми се използват нецензурни думи на този ден, но този, който се изказва с омраза към загиналите в Кабала, сигурно не е пролял дори една капка пот, а тези момчета дадоха кръвта си. Проляха я, за да е България в НАТО и ЕС
17
2
 
0
 
! Отговори
МР преди 3 години
***
16
2
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Един камилap с цистерна бензин разказа играта на цялата база, а представете си тия гащници срещу обучена, мотивирата и модерно въоръжена армия как ще се представят. Направо най-добре сами да си теглят куршума, че да не се мъчат!
15
2
 
13
 
! Отговори
Кавали Пет Нула преди 3 години
Чий го търсим в Курбала да лижем американския заgник?
14
2
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Жалко за загиналите, но след като са отишли като окупатори и нашественици на другия край на света, нормално е да очакват нападение.Не са укрепили и обезопасили поста, не са забелязали навреме атаката - т.е. не са несли уставно дежурната служба и това е резултатът, когато отидеш като окупатор в чужда държава и си бъркаш в носа по време на дежурство, вместо да си отваряш очите на четири.Това е т.нар. професионализъм на наемническата натовска армия.
13
3
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Целостта или независимостта на България пазеха тези травестити там?Насила ли са накарани да отидат там или е било тяхно доброволно решение?
12
16
 
2
 
! Отговори
Военен преди 3 години
Светла им памет на момчетата.Военните това правят -изпълняват политически решения с риск за живота си.Там бяхме за да получим членство в НАТО.Без него нямаше пък да видим ЕС.А без тях сега щяхме да сме на хала на Молдова или Македония.Аз също бях в Ирак. Тежко беше, но нашата задача ние я свършихме.
11
2
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Хората се жертват за Свободата си и не желаят "либерал-демокрация"
10
3
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не съм чул -на воина да "сервират десерти" -воината е смърт -това че са отишли за пари и са си мислели че с БГ знамето няма да ги закачат- са се самозалъгвали-- за талибаните всички бели са еднакви -особенно когато са "на гости" Мир на прахът им!!
9
1
 
19
 
! Отговори
В центъра преди 3 години
Операцията се казваше -" Постконфликтно възстановяване". С тая лицемерна формулировка гринговците набираха пуяци за пушечно месо. Половината натовци отказаха,ООН не даде разрешение,нооо... нашите натегливи политици и висши военни старателно облизаха гринговския *** - Първанов,дедо ви цар,Пасито,ген.Колев,ген. Златан Стойков. Така се набутахма не във вазстановявяне ,а в центъра на гражданска война.
8
3
 
4
 
! Отговори
zapasen преди 3 години
С цел да се пусна по лошата пързалка казвам: Не е добре да се навираш в чужди работи. Поне ако бяха там момчетата да бяха участвали в истинска ,активна военна операция ... Бойният опит е за предпочитане пред охраната. И някои хора не че няма какво да работят тук в БГ ,но искаха да се пробват и да се изпитат .Във всеки има любопитство. Душата сама избира. Лека им пръст на загиналите. Най вече съжалявам близките им.Така става.