Мангъров предлага: Ваксинирайте първо възрастните, после лекарите

Много е съмнително дали има повторно заразени, посочи инфекционистът
29 дек 2020 11:15, Красимир Ангелов
248

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е разбрал лично от доц. Атанас Мангъров, че той ще се ваксинира. Министър-председателят дори препоръча на здравния министър това да стане публично. Самият Мангъров обаче отрече, че на този етап смята да се ваксинира.

"С него водихме много дълъг разговор, точно срещу Бъдни вечер, в който опитах да обясня как стоят нещата. Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, а да се стигне това сакрално число - 70% от хората да имат антитела срещу коронавируса. Единият начин е дивият, който става в момента, когато хората се разболяват. Вторият е цивилизованият начин - чрез имунизация", обясни доц. Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Това, което съм обяснил на премиера е, че човек като него, който е изкарал Ковид, и човек като мен, който също е изкарал Ковид, защото аз имам антитела, установих го преди 2-3 седмици, само че съм го изкарал безсимптомно - те няма нужда да се ваксинират", каза още инфекционистът.

Той е категоричен, че в момента трябва да се ваксинират възрастните хора с по няколко придружаващи заболявания, тъй като ако се заразят, за тях има опасност заболяването да завърши лошо.

"Лекарите на първа линия, с малки изключения, са хора на 25-30 години, които и да се заразят, няма да протече кой знае колко тежко. Не са най-важните за имузацията. Тези млади хора са тези, които би трябвало да посрещнат вълната на заболяването. Но хората на възраст са тези, които трябва да се ваксинират. Препоръчвам им да направят това", подчерта доц. Мангъров.

По думите му има много спорове коя ваксина да бъде използвана.

"Ако сте изкарал Ковид-19 и срещу вас застане някой, който ви казва, че трябва да се ваксинирате, този човек или не разбира нищо, или просто ви лъже - не трябва да му вярвате", настоя доц. Мангъров.

Инфекционистът добави, че при всяко заболяване лимфоцитите ни започват да произвеждат антитела. Когато организмът се справи с инфекцията, стойностите на тези антитела започват да спадат. Спада и броят на лимфоцитите, които ги произвеждат, но винаги малка част от тях остават в организма като клетки на паметта. Те дават възможност при повторна среща с вируса много бързо отново да се образуват антитела и човек да не се разболее.

"Много е съмнително дали има повторно заразени или случаите са били само по документи", отбеляза доц. Мангъров.

Той се съгласи, че противоепидемичните мерки има ефект върху спада в броя на заразените, но предупреди, че в момента, в който те престанат, нещата ще тръгнат отново нагоре, докато не се стигне до колективен имунитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
5
 
15
 
! Отговори
1280 преди 3 години
МЪНИгъров, защо откакто започна да се появяваш по ТВ прегледа ти от 100 стана 250 лева?
150
3
 
12
 
! Отговори
ТЪРСЕТЕ преди 3 години
Кои са производителите на пср тестове и ще разберете доста неща! Лицензът е закупен за 300 МИЛИОНА ДОЛАРА!!!НАЙ- СКЪПИЯТ ЛИЦЕНЗ В ИСТОРИЯГА!!! Е , ОТНЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИЯТ ТЕЗИ ПАРИ! ИНАЧЕ - ФАРИРАТ!! ВИЖТЕ КОИ СА ТЕ!!!
149
8
 
16
 
! Отговори
Тео преди 3 години
С или без ваксина тази година е последната сериозна за този вирус. За да не се дават ненужни жертви е редно хората на възраст и тези с рискови заболявания да се ваксинират. Толкоз. Гледам сайта на уърлдомитърс за коронавируса и числата са следните - милион и половина починали в световен мащаб. В момента - 0,5 процента от текущо заразените са в критично състояние в болница. Т.е. едно на 200, от които сигурно 80% са възрастни. Изводите си ги правете сами!В същото време - 10 милиона умрели от глад!
148
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите и учителите в България са възрастни. Идете в малките градове и села и ще видите лекари над 70г. Те дават дежурства поради липса на лекари. Неотдавна показаха един репортаж с една лекарка на 71г. с бастунче беше жената. По 4часа на ден работела в Ковид отделенето.Лекарите и учителите в България са на възраст. При учителите в предучилищното образование над 40% от тях са в предпенсионна възраст и до 4г. ще се пенсионират.Има справка в НСИ.Над 3 хил.учители са над 65 годишни.
147
4
 
23
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
В такива кризисни моменти, какъвто е сегашният заради пандемията, медиите трябва да подхождат по-критично, избирателно и чистоплътно към това, което публикуват. Заради желанието на медиите да бъдат четени и гледани, се дава думата на мангъровци, които разбират от всичко, отричат мерките, а после всички им сърбаме попарата.
146
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха доц. Мангъров иска да каже, че Коцето не се е резараазил?Нали първата лекарка от Бърза помощ почина на 3 май и тя беше първо с два отрицателни теста? Подобри се. Изписаха я. Излекува се и след седмици се влоши рязко. Почина в приемната на Александровска болница.Има резаразени хора и не са по документи. Мангъров вероятно иска да каже, че те не са излекувани.Защото при бронхоскопия от дълбоки лаважи италиански и хонконгски специалисти още през април откриха, се вируса заспива под лобовете.
145
12
 
23
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Този ,,специалист" Мангъров ако практикува в някоя по -развита държава в ЕС ....да са му отнели правото на лекар.Един път каже едно, на другия ден друго.
144
0
 
12
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Ами - ДА, щото възрастните тъй и тъй ще ***, ама лекарите са жизнено необходими в тая ситуация!Аз обаче предпочитам, "когато му дойде времето"...
143
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е човека, на ваксините им лепсват доста от тестовете и да нацкаш с тях тия които лекуват в момента си е все едно да си напраш харакири, германците правят сега това което казва Мангъров
142
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За подобни твърдения относно лекарите, в САЩ тоз би бил разкъсан от заведени съдебни дела.В България има ли лекарски организации, съюзи, синдикати които да заведат дела срещу този фалшив инфекционист ?
141
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепа за доцент Мангъров !!!!
140
21
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Няма умрял от Ковид, а само умрели от Пневмония.Пневмонията е лечимо заболяване.
139
6
 
18
 
! Отговори
ЖОРИВОВ преди 3 години
Чуди се ...този Мангъров как да се оправдае за изречените глупости цяла година.Лекарите ....някои понасяли по -леко болестта. А колко починаха бе др. комунист Мангъров? По-добре си мълчи.Пълен абсурден лекуващ е този!Жалко за починалите му колеги, но той едва ли го е грижа за тях..!!!???? Важното е да ръси простотии за успокоение на хората...
138
3
 
17
 
! Отговори
Няма да ни оставят! преди 3 години
Всякакви аптекари и лекари станаха мулти-милионери през Ковид-Истерията.Няма как да ни оставят. Лакомията говори в момента, не разума.Просто не ги слушайте. Теглете им една майна и им пожелайте приятен ден.
137
13
 
13
 
! Отговори
Мрън-гъров преди 3 години
Лъжливото инфекционистче Калитко скъса ли си дипломата както публично бе оповестил?Ето лятото мина, есента мина, зимата дойде, но народа още е в очакване инфекционистчето да си скъса дипломата.
136
5
 
1
 
! Отговори
Пифи Еркюл преди 3 години
Няма вирОс
135
2
 
11
 
! Отговори
69 преди 3 години
сега имате избор, ако ви е страх се ваксинирайте, но не давайте акъл на другите
134
9
 
15
 
! Отговори
Безплодие 2020 преди 3 години
По 32 статии на ден за ваксините.Първо докажете, че ковида е опасен и смътроносен вирус (какъвто не е), после докажете че тези препарати наистина са ваксини, после ги тествайте обстойно и внимателно...и най-накрая може да се позамисля ЛЕКО дали да си ги бия или не.Как така дойде тоя ЦЕР за няма и месец, как така е безплатен и как така ни облъчват денонощно колко бил безопасен, без да дават доводи в подкрепа на тази теза?Няма да се ваксинирам. Айде баста!
133
4
 
12
 
! Отговори
Еркюл Поаро преди 3 години
Задайте си ОСНОВНИЯ ВЪПРОС : КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА??? ПЪРВО - ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ПСР ТЕСТОВЕ!!!! ВТОРО - ПРОИЗВОДИТЕРИТЕ НА ВАКСИНИ. И ВИЖТЕ КОИ СА ТЕ, ОСОБЕНО ПЪРВИТЕ!!!!!!!ВИНАГИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ!!!
132
10
 
10
 
! Отговори
Принципно преди 3 години
МАНГЪРЧО Е ПРОВАКСЪР!! ИМА ГОЛЯМ БРОЙ ИНТЕРВЮТА НА ТАЗИ ТЕМА!!! ВСИЧКИТЕ МУ ОПАСЕНИЯ ЗА ТАЗИ ВАКСИНА ВСЪЩНОСТ СЕ ОТНАСЯТ ЗА ВСИЧКИ ВАКСИНИ И ТОЙ САМ НА СЕБЕ СИ ПРОТИВОРЕЧИ!!!!