Доц. Мангъров: До 2-3 месеца всички ще сме се срещнали с коронавируса

Голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците
Обновена: 12 ное 2020 09:48 | 12 ное 2020 09:48, Елка Василева
468

Много от хората може да се лекуват вкъщи, а не да препълват болниците, смята инфекционистът

Няма втора вълна на COVID-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този COVID-19 засега смъртността е около 0,3% - доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне, докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса", обясни той в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при COVID-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.

Още по темата

"Няма дефинитивно лечение на COVID-19. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. COVID е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване", заяви началникът на COVID клиниката в Инфекциозна болница.

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

"Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата - това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за COVID-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете", обясни инфекционистът.

"Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни", категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.
 
"Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина", изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква". Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно, отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
2
 
2
 
! Отговори
Днес преди 3 години
Троловете на ГЕРБ са изтрещяли рано рано сутринта. 5-6 трола пишат коментари тука все едно са различни хора. Това не го пиша случайно ;).
407
2
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Мангъра е леко изтрещял, но което казва е истина
406
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Срещу вируса просто няма лек..."Тогава Мангъра какво прави като шеф на ковид отделение? Да не би случайно да лекува?
405
6
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Този мина и Боко всяка 2 ра новина е с негово участие стига с тези ПР глупости или ще си работи или да се скрива Шебек. С цялата си милост уважавам медиците и их помогнал без да се замисля но този *** вее прекалявав.
404
6
 
2
 
! Отговори
САТАНА преди 3 години
Какво казват мъртвите
403
3
 
2
 
! Отговори
Д. преди 3 години
431 Съгласен съм с тебе, но като се е стигнало до там, не може ли поне да предпише една ракия?
402
4
 
10
 
! Отговори
Прекарал Ковид - 3 преди 3 години
В заключение никой не може да избяга от риска да се зарази и абсолютно няма никаква идея как точно ще протече при него. Но предварителната и постоянна паника, ако си позволим да живеем в нея, не може по никакъв начин да ви помогне когато влезете в преживяването, може единствено да го направи по-драматично.Така че, замислете се дали искате ежедневно да се самомазохирате за нещо, върху което нямате никакъв контрол дали ще ви се случи и дали изобщо ще ви се случи
401
4
 
15
 
! Отговори
Прекарал Ковид - 2 преди 3 години
Не самото преживяване, а филмът резултат от медийния геноцид, който ни прилагат от началото на пандемията. Вместо просто да се довериш на това което КОНКРЕТНО ти се случва, почваш да изтрещяваш от мисли от рода на ами ако стане по-лошо, ами ако ми стане трудно да дишам. Страдаш от собствените си халюцинации какво може да се случи дори когато фактически НЕ ти се случва.
400
4
 
8
 
! Отговори
Прекарал Ковид - 1 преди 3 години
Обстоятелствата при които се заразих може да се каже, че статистически попадат в "много малко рискови" и все пак се случи. Беше продължително с поредица от различни симптоми - мускулни болки, които изезнаха, после нищо няколко дни но с осъзнавенто, че "нещо не е наред", после дълга температура, и накрая кашлица. Беше изтощително, но в моя случай в нито един момент драматично. И знаете ли коя беше най-голямата драма...?
399
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се чудите още, защо Мангъров препоръчва да се пие чай... истината е много елементарна...Срещу вируса просто няма лек... Ако организма на болния няма адекватен имунен отговор на вируса... той вече е без шансове за оцеляване.
398
5
 
0
 
! Отговори
Д. преди 3 години
Пиполъчките са - м р ете. Не знаех,че и това е забранено.
397
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров прекрасно знае, че вируса е смъртоносен за доста хора, но премълчава това.Днес има още 72 жертви на "безобидния" вирус... по официални данни...Колко са в действителност....?
396
8
 
2
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРП преди 3 години
Днес има рязък спад на новозаразените само 3414 случая, хоспитализираните са само 4768 което е 0,5% от леглата, когато достигнем 1% ще се снабдим със още 10К от ИКЕА..Ако продължаваме така и през следващата седмица ще заемем челното място във ЕВРОПА към което се стреми правителството ни все пак да бъдем в нещо ПЪРВИ.
395
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още 72 с първа и последна... фатална среща с covid-19.
394
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен До "Менгеле на 26.05" Да но защо не слагаш думите които не са твои в кавички и така заблуждаваш читателя. Честно е да ги сложиш в кавички и ако думите бяха мои аз бих ти потърсила отговорност за това че събираш лайкове за моя сметка. Освен това си сложил име което няма нищо общо с датите но има общо с текста. Тоест използваш хитрина, но се питам кого надхитрявате всъщност сами себе си може би и своите деца и внуци защото всичко което се случва ще има последствия за нас но и за вас.
393
8
 
1
 
! Отговори
Менгеле на 26.05 преди 3 години
Мисля, че няма да има втора вълна или ако има, тя няма да бъде същата, защото виждате, че всъщност тук нищо не се случи особено. Какво бихме могли да очакваме да се случи през есента или през зимата да дойдат нови хора от някъде никой няма да дойде. Ние ще сме си пак същите, каквито сме си били", завърши Доц, Мангъров.
392
4
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До СтоянХахахахахаха :))) Много як коментар. Смях се на глас :))))))))
391
7
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Мангъров още Май месец разправяше че до 2 месеца всички ще го преболедуваме и лятото ще изчезне вируса. Така пишело в книгите по които учил 1970 година. Ама уви явно сега сме 2020 година.
390
6
 
5
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
То сега сме болни 1% от населението и имаме 2000 умрели и още поне 500 от неполучаване на болнична помощ. Умножете го по 80 за 80% и ще разберете какви простотии разправя този и как може да говори, че всичко това е нормално и естествено. Нормално и естествено е ако имаме на 1% от населението болни 100 починали и да няма хора с отказана болнична и медицинска помощ. Това е нормалното към което се стремят всички държави хората да не умират защото няма адекватна лекарска помощ.
389
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров ще се срещнеш с няколко куршума в главата женска