Въргала: Живеем във времена на подмяна на истината

Хората на изкуството са диагностици на времето, сподели актьорът
2 яну 2021 21:57, Анисия Иванова
56
Въргала: Живеем във времена на подмяна на истината
Снимка: Bulgaria ON AIR

Едва ли разбрахме нещо от 2020 г. Объркахме се много. Повече се объркахме, отколкото разбрахме. Оказва се, че живеем в свят, в който нещата не са такива, каквито са обявени. Объркахме се, защото се разделихме по всички показатели. Уж имаме здравна система, а хора умират по стълбите, а това е шок за българите", каза актьорът и режисьор Владислав Карамфилов - Въргала в "Опорни хора".

Според него е невъзможно с финансови стимули да бъде спасен целият бизнес у нас.

"Знаем, че един ден ще умрем, но до последно го отричаме, до последната секунда. Ако бяхме толкова мъдри и волеви, че да си взимаме поуки от нещата, щяхме да влезем в лудница, защото си взимаш поука, но в следващия момент от екрана ти обясняват, че това не е така", даде пример Въргала.

В студиото на Ганиела Ангелова той посочи още, че времето е на подмяна - подменя се истината. По думите му, ако хуморът изчезне, тогава нещата ще са гибелни и това ще означава, че краят наближава.

"Автоиронията помага много. Лошо е, когато сатирата е злонамерена. Но в тежките моменти само това може да те вдигне. След като можеш да се пошегуваш с обстоятелствата, тоест - това не те е съборил. Народното творчество се разгръща в моменти на криза", каза актьорът и режисьор.

Влади Въргала е на мнение, че обричайки на недоимък талантливите си хора, държавата се самообрича. Може да си най-подходящият човек, но не отговаряш на конюнктурата, има 2-3 точки, където не отговаряш, отбеляза той.

"Хората на изкуството са диагностиците на времето, в което живеят. Те поставят диагнозата на заболяването на времето, в което живееш. Живеем тежко, не защото Бойко Борисов ти е виновен. В киното до ден днешен игрите са едни и същи. Борисов ли ми ги прави тези игри? Не, искам сметка от този, който е до мен. Когато стане дума до пряка борба, никой не защитава общото", заяви Владислав Карамфилов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма правила, а има неща, които се харесват на едни и не се харесват на други. Всеки сам решава, смята Влади Въргала.

"Не искам да правя нищо, не виждам смисъл. Цената е много висока, сега нямам с какво да я платя. А и не виждам за кого да го правя. Целта на изкуството е да даде надежда и любов, а аз ще ги дообъркам, защото всичко е много прозаично. Не съм намерил онази илюзия, в която аз да повярвам и да поведа другите", откровен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въргала:''Не искам да правя нищо, не виждам смисъл. Цената е много висока, сега нямам с какво да я платя. А и не виждам за кого да го правя.''А!Тук е прав.Не само за изкуството важи това а и за бизнеса.През 1990г всеки искаше да прави бизнес,или да се занимава с изкуство,да работи сам за хляба си.Нищо не сме сменили обаче и днес всеки търси държавна работа само да се води,че работи както беше през соца.Няма капитали,няма капитализъм,всичко си е както преди 1990г.Монопола обаче е частен вече.
30
3
 
9
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Сигурно пак не се къпе. В Биг Брадър ,го натиснаха да се къпе, но старите навици не се забравят.
29
18
 
28
 
! Отговори
Младеж преди 3 години
На всякъде където има капитализъм ,има разпадане на душевния мир на хората. Капитала е едно много голямо зло когато превръща един народ финансово неравен. Води до омраза към себеподобните ,и тотален егоизъм. Безразличие към страданията на ближния. Дори злорадство. Не ни чака нищо добро като човешки вид. Всеки го усеща че е така.Единствено финансовото равенство би променило света ,но човешката алчност никога няма да го допусне да се случи. А това води само до зомбиране на човешката душа.
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя трябваше да спомене промяната във властта. Която не се случи, но и то ще стане след 87 дни!!!
27
6
 
2
 
! Отговори
Мен ми е ясна! преди 3 години
Много ми е ясна крайната ви цел и няма да се случи, цяла купчина трупове ще има, но ще ви пречупя ината да не давате пари за 100 години напред като в Баухаус. Ще ви пречупя и да не се чудиш откъде ви е дошло!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
За ината: преди 3 години
Има здравословен инат и нездравословен инат. Здравословния инат е как да направя едно нещо и то да пребъде, нездравословния инат е как да убия нещо в зародиш оцеляло едвам 40 години и винаги перспективно ....
25
2
 
3
 
! Отговори
Ония ми вика преди 3 години
Никой не обича да преговаря с пистолет опрян в главата човек!Добро утро на мене ли го казваш аз съм с метафоричен пистолет в главата от 16 години и тия ми се пазарят!Син Дзъ казва: Преговаряй само от позицията на силата! Бизнес няма нужда от спасяване той или е нужен или не и ако не е нужен го фалира ненужността.Вие сте решили да затриете това училище и проявявате зверски инат в решението си! Аз пък ще ви избия да ви излекувам от ината ви. Ако ината беше как да направим училище по изкуства...
24
7
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Искахте само да слушате Битолсите и да ядете лен и масло ! Немаааа! Без бачкане н е м а !!!
23
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв тоя шопски селендур и що трябва да ни интересува какво е казал. Всъщност ще е поканен въобще по студиата- щото говори по шопски диалект и е от София ли?
22
4
 
24
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
НЕ ОТ 30, А ОТ 76 ГОДИНИ В БГ ВЛАСТВА ВОЙНСТВАЩАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ!! ОТ ГЛАВАТА СЕ ВМИРИСВА...
21
2
 
13
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Доста добре казано. Здраве му желая!!!
20
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм Въргал с тебе че истината за прехода ни я спестиха и виновните останаха ненаказани само едно не съм съгласен че избираме една мутра за премиер защото нямало кой друг ето затова си патим
19
11
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Само това ли измисли, ***!Нали трябва да се мъчи, за да стане човек от него. Затова и ще е с мотика, а не с комбайн...Ама то вие, поддръжниците на такава леш като тоя, сте си *** априори
18
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пък откъде излази. Нали участваше в някакъв Брадър и там постоянно разстройство го гонеше. Да не е със запек сега та набра смелост да се покаже.
17
1
 
9
 
! Отговори
Наздраве Влади! преди 3 години
Утре от същата. Чакаме нови прозрения!
16
11
 
6
 
! Отговори
Рикиджия преди 3 години
Много сте изостанали какво го пращате да копае картофи, да не живеете още у ТКЗС-то Днешно време кой използва мотика и лопата или вие пенсионерите не ви лови сън и си чешате пръстите в коментарите
15
10
 
24
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Разбира се, че има подмяна на истината. Още с идването на посредствеността на власт то тази посредственост все повече се задълбочава, а обществото все повече се опростачва. И така вече 30 години, особено последните 11. Ето защо подмяната е неизбежна.
14
19
 
20
 
! Отговори
swfgh преди 3 години
Въргал, "шменти капели" е много готин, няколко пъти съм го гледал. Споко, ние българите само се преструваме на объркани. Направи още някой филм, има защо!
13
8
 
20
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Моля те, недей да мислиш повече. Видяхме, че не е твоето нещо..
12
27
 
10
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Медиците и учителите са най закоравелите социалисти у нас и по света.Аз мисля че "вируса" беше измислен от демократите в САЩ за да спечелят президентските избори. Изборите минаха и пондемията ще затихне.Аз мисля че корона измамата е създадена за да може медицинското лоби да издевателства над политиката, като ги вкарва в порочен кръг:Те се заиграват със страховете на хората и ако политиците не "вземат мерки" ще ги обвинят че нехаят за здравето на хората. Ако вземат мерки, страда бизнеса . . .