Доц. Чорбанов: Ваксинираните не трябва да се ограничават

Проблем за вота ще е, ако има по-голям брой карантинирани
Обновена: 6 яну 2021 11:04 | 6 яну 2021 10:32, Веселина Йорданова
43

Ваксинацията срещу Ковид-19 донесе много надежда, но и много неясноти със себе си не само у нас, а и в света.

Част от държавите обмислят да поставят само по една доза, така че да могат да обхванат по-широк кръг от хора. Други са категорични - ваксината няма ефект, ако не е поставена по предписание.

Още по темата
"За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини", коментира имунологът и директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

По думите му при поставяне само на първата доза от ваксината категорично няма да бъдем защитени от Ковид-19.

Доц. Чорбанов заяви в "България сутрин", че е привърженик на ваксините като цяло, а негативното отношение към тях е доста разнообразно. Въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап.

"Става дума за трезвия здрав разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания", заяви той.

Според него ваксинираните срещу Ковид-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения.

"Смисълът на ваксинацията е този човек да бъде предпазен. Ако човек е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин", категоричен бе доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Чорбанов коментира и темата за предстоящите избори по време на пандемия.

"Не смятам, че има какъвто и да е проблем хората да гласуват, отстоянията, предпазните средства на комисията са същите като в градския транспорт, в хипермаркетите. Проблемът е, ако има по-голям брой карантинирани. Трябва да се намери начин да се гласува по домовете", смята имунологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Мда,може да ходят из чукарите по бански.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става въпрос за разум на хората а за разум у тез дето ни управляват засега само хаотични действия и свободно съчинение от страна на мин. председателя
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко ваксинираните получат освобождение от съд и преселдване след убийство аз съм навит. Никакви ограничения искам да ида да убия няколко души безнаказано...
37
4
 
3
 
! Отговори
Мангър до Чорбана преди 3 години
Каквато ни е държавата - такива са ни и "доцентите". Пази Боже!
36
4
 
5
 
! Отговори
неимунолог преди 3 години
Аз се питам защо французи и германци,че и нидерландци и италианци,и испанци ,и швейцарци-защо ли-аджеба-не бързат да се ваксинират?Сигурно,защото са по-неуки и некомпетентни от нас...
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе вие ваксинирайте ли си с ментето ваксина
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са ваксините? Няма ваксини!
33
0
 
5
 
! Отговори
Do # 20 преди 3 години
Прости са твойте коментари!Нито имам фейсбук, нито искам да имам.Не си прочел един ред истинска литература по въпроса, но се изказваш неподготвен.От 15 г. следя темата и съм изчел инфо от американски източници, учени, вкл. учебници по имунология. Ограмоти се първо, после приказвай глупости!
32
2
 
14
 
! Отговори
Bond преди 3 години
И ква стана сега? Хем производителите не можели да насмогнат на търсенето, а навсякъде управниците се опитват да убедят раята да се ваксинира, щото никой неще и първите получени ваксини ще дадат фира. Тоя път нещо съвсем изтърваха сценария и затова продължават със "страшните" нови щамове.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само "ваксинираните" а тези с доказани антитела, айде да не измисляме нова медицина както ни утърва ..
30
1
 
10
 
! Отговори
Браво ! преди 3 години
До Анонимен 29Мнооого точно ! Добре че повечето хора мислят по този начин , иначе сме я втасали !
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е неточно и подвеждащо, авторът да гледа отново видеото и да си води бележки!
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте, всеки който заобикаля темата и се опитва да прави обтекаеми формулировки, е п.тка. Истината е, че вирус няма. Хората боледуват от грип, умножен по паника и лекарска недобросъвестност на квадрат.
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните също могат да бъдат преносители на вируса. Не че има вирус, но ....
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затягат мрежата.Мислете за противодействие.Нащрек
25
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзСори майка ама пича е прав - тоя е толкова "професор" колкото аз съм влак. Всички са 1:1 с тъпанарите, драскачи в днес.бг - получават си сценария за деня и си го пеят. Значи, ваксината не работи, хора умират от нея, има мутации на вируса, над който тя не действа и отгоре на това статия с "Ако ви бием инжекцията, ще ви пуснем да излизате на улицата" ....много сте *** до един. Ако тоя "професор" ти е кумира, мерси ;)
24
2
 
14
 
! Отговори
Боб чорба преди 3 години
Преотстъпвам ти моята ваксина
23
0
 
5
 
! Отговори
Неограничение преди 3 години
Но на теб мозъка ти е ограничен!
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заглавието доцент, в текста пък един път професор после пак доцент. Единственото непроменено е, си е чорбанов и говори пpocтотии.
21
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До Анонимен 18 (за сега)Кой ти дава право да се гавриш с името и личността на проф Чорбанов, бе *** нещастен? Ти кой си, какъв си и какви заслуги имаш към това общество, та започна да търсиш кусури на Учени и Научни работници? Дай на баща си да прочете какво си написал и да се "гордее" какъв плазмодий е създал и възпитал!

Спонсорирани публикации