Доц. Чорбанов: Ваксинираните не трябва да се ограничават

Проблем за вота ще е, ако има по-голям брой карантинирани
Обновена: 6 яну 2021 11:04 | 6 яну 2021 10:32, Веселина Йорданова
43

Ваксинацията срещу Ковид-19 донесе много надежда, но и много неясноти със себе си не само у нас, а и в света.

Част от държавите обмислят да поставят само по една доза, така че да могат да обхванат по-широк кръг от хора. Други са категорични - ваксината няма ефект, ако не е поставена по предписание.

Още по темата
"За съжаление много от нещата станаха като импровизация, което никак не трябва да се случва. Оказа се, че единият производител няма да може да наводни пазара, ще трябва повече участници да влязат. Това е едната част. Втората е, че не трябва да се удължават отстоянията между двете ваксини", коментира имунологът и директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

По думите му при поставяне само на първата доза от ваксината категорично няма да бъдем защитени от Ковид-19.

Доц. Чорбанов заяви в "България сутрин", че е привърженик на ваксините като цяло, а негативното отношение към тях е доста разнообразно. Въпреки това самият той не смята да се ваксинира на този етап.

"Става дума за трезвия здрав разум, в който ние приемаме, че ваксината е нещо хубаво, но тази конкретно се нуждаеше от малко повече изследвания", заяви той.

Според него ваксинираните срещу Ковид-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения.

"Смисълът на ваксинацията е този човек да бъде предпазен. Ако човек е имунизиран и ваксината е ефикасна, абсолютно задължително е този човек да бъде свободен и да живее по един нормален начин", категоричен бе доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Чорбанов коментира и темата за предстоящите избори по време на пандемия.

"Не смятам, че има какъвто и да е проблем хората да гласуват, отстоянията, предпазните средства на комисията са същите като в градския транспорт, в хипермаркетите. Проблемът е, ако има по-голям брой карантинирани. Трябва да се намери начин да се гласува по домовете", смята имунологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
12
 
2
 
! Отговори
До Snouden преди 3 години
Оооо колко си прoсТ. Ти като си ваксинирам за Туберкулоза и куп други да не си умрял??? Аре стига филми и демагогия. Фeйсбук е за развлечение, а не да четеш новини от там - повечето от които измислени от някой докато клечи в кeнефа!
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами преболедувалите? Значи за ваксинираните свобода, щото са си инжектирали РНК-то на Пфайзер, а за преболедувалите с антитела-маски и ПСР-и?!?
18
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много бе прав за феодалните старчета в БАН един финансов министър. Някои хора му обясниха, че тези ваксини са изработени отдавна по друг повод. Тествани са достатъчно и сега просто са модифицирани за новия вирус. И от този чакаме българската ваксина? Още първите две интервюта дето му гледах, та той няма елементарна логика! Не знам как е станал професор? Виж му физиономията. Тя потвърждава значението на фамилията му.
17
4
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ако те хване ковид-вируса, в първите дни и да искаш не можеш да стоиш дълго на крака или да ходиш. И главата ти, от високата температура, не може да се концентрира за нищо съществено. Да не говоря пък, ако започнат и усложнения от пневмония. В това състояние не може да се гласува в избирателни секции....
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои ваксинирани се сдобиха с тоталната свобода. Бабата от Хърватия, медицинските сестри от Португалия и Америка, швейцарец, двама от Израел...Лека им пръст.
15
16
 
24
 
! Отговори
Snouden преди 3 години
"Абе аз съм за ваксините, ама няма да се ваксинирам, шото незнам кво си..."Айде стига страх и лицемерие! Къде са мъжете като Ботев и Левски?Свобода или смърт! Или искаш свободата или се евтаназираш с биооръжието и ставаш нещастен и страхлив роб!Кажете си ясно! Ваксините убиват и товас е най-големия геноцид извършван някога!Ще ви търсим отговорност и ще има втори Нюрнбергски процес за глобалните убийци!
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуйте изказването в него има много здрав разум, за разлика от много други
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този същия преди време каза, че до Нова година ще имаме протоип на българска ваксина. Парите за разработка вървят а ваксина няма.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ти платят и веднага ставаш против правителството.
11
6
 
10
 
! Отговори
Не трябва преди 3 години
Този професор не трябва да ходи в студията на някои телевизии. Не е трудно да разбере кои! Има заръка някои хора да бъдат унищожени (не физически) и затова им взимат интерес и преиначават това, което казват с цел да съберат негативи от обществото. Този и Мангъров в момента са основната цел на държавния апарат и корумпираните медии.
10
6
 
14
 
! Отговори
Адекватен преди 3 години
Чорбанов е имунолог, който ясно е показал, че е против правителството и против нелепата ваксинация с тая гмеж. Опитват се да го компрометират, затова го канят я някои телевизии и после се опитват да му преиначат думите! Прочетете статията - никъде не казва това, което е в заглавието, а по принцип е на точно пртиположното мнение. Че това ваксинираме трябва да спре!
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че е Чорбанов, да ни каже, че една фирма няма да задоволи пазара. Само да можеше и да предскаже коя ще е първата ваксина, която ще е готова и одобрена... Интересно, докъде е българската ваксина - стигна ли до изследване на мишки?! А чакайте, Чорбанов е зает да дава интервюта!
8
1
 
19
 
! Отговори
Каква статия преди 3 години
Заглавието е извадено все едно Дявола е вадил части от Евангелието и ги е тълкувал. Нито в тази статия, нито когато и да било ПРОФЕСОР Чорбанов е казал подобно нещо. Обобщавам фактите, които показват абсолютното невежество или зависимост на автора:Чорбанов казва:1. Не трябва да се намаля отстоянието между двете ваксини2.Въпреки, че е привърженик на ваксиннитр, той НЕ БИ се ваксинирал с тази защото тази ваксина не е тествана достатъчно (като хората - изобщо)3.Автора ту го нарича доц. ту проф.
7
2
 
6
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
като чета какви са предписанията за 'ваксиниране' стигам до извода че и една чаша светена вода (или там според религията) ще свърши абсолютно същата работа ако и се заплати такса към бюджета или се дадат едни пари на едни хора.
6
5
 
7
 
! Отговори
DD преди 3 години
Що за циничен субект трябва да си ,да призоваваш към нещо а да заявяваш че ти самия няма да направиш.?Ти ли си по знаещия или ? Чорба и то прокиснала...
5
1
 
4
 
! Отговори
леле преди 3 години
ти си истинска чорба много тъпне се мъчете да източите народа
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоя ***, че да казва кой да бъде ограничаван и кой не? Комунизмът ли се е завърнал? На всичкото отгоре СЗО твърди,ч е ваксинираните са заразни. Ако наистина бяхме демокрация щяха да питат всички дали само тия да не бъдат ограничавани и ако мнозинството не е е съгласно, басталависта. Ами идат избори, ще гласувам за тази партия, която твърдо обещае да отмени и да не въвежда тия безумни ограничения. На който главата му е в *** да си избира това дова докторче менгеле
3
3
 
24
 
! Отговори
човек преди 3 години
Доцент Чорбанов говори много разумно и казва много правилни неща.Не съм съгласен обаче с мнението му за ваксинираните и неваксинираните.Откъдето и да го погледнем - това си е дискриминация!Дискриминация подобна на тази между евреи и арийци.Но трябва да го кажем това с точните думи, на глас!Според мен никой не трябва да бъде ограничаван в нищо.А само тези които са болни трябва да си стоят в къщи докато се излекуват.
2
9
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
от чобан здравни съвети -мерси!да си глда овцете!
1
6
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
само отказалите да си бием био-оръжието ще бъдем дискриминирани демек,ето как се полагат основите на тиранията!Няма да са задължетелни ваксините просто ще ви направят живота невъзможен и със максимални затруднения ,ако откажете!