Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?

Обществената тревога за вируса е овладяна, сочи проучване
11 яну 2021 20:45, Красимир Ангелов
141
Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?
Снимка: БГНЕС

Готовността на българите да се ваксинират не е ниска, но има и немалко колебание. Това  показват резултатите от бърз телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл" по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.
 
След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот, отчитат авторите на проучването.

Още по темата
Резултатите от проучването показват, че 30% от анкетираните са твърдо убедени, че ще се ваксинират. Други 23% признават, че все още се колебаят, а цели 46% отчитат, че не възнамеряват да си поставят ваксина. 1% пък са тези, които се затрудняват да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток, отчитат от "Галъп".
 
Според проучването колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали ваксината са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. Едва 34% са убедените на този етап в безопасността им. Вероятно обаче с времето ще укрепва и чувството за сигурност.
 
Що се отнася до оценките за последните мерки на управляващите срещу коронавируса, 59% намират, че удължените мерки са свършили работа. 39% са на обратното мнение.

Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание – отварянето на 21 декември. Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите, отчитат социолозите.
 
Данните от проучването показват още, че 84% от отговорилите са прекарали Нова година в компания на близки и приятели и в компании до десет души. 11% са били сами, а малцина признават, че са били в по-големи компании. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Определено. Въпреки че специализациите ми не са молекулярна имунология. Но базата си е база, драги.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урсула е платила за 2 милиарда ваксини, и сега се чудят как да ги пробутат на хората.
44
2
 
7
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До 26: Ти дори не знаеш какво е антиваксър, а се правиш на умен. В България антиваксърите са 0.0001 % от населението. В западна Европа и САЩ има много големи групи от хора антиваксъри. Противогрипните т.н. ваксини никой не ги брои. Или сте *** с 28 анонимен, или сте със специални потребности.
43
9
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Стадото с КИ, колкото номера на обувките ти аз рядко го срещам. Просто няма къде. Е, може и да е на касата в някой супермаркет, ама да ти кажа дори касиерките ще се ваксинират. Поне така ми каза една преди няколко дни. Иначе масовката е стадо, прав си. Смешното е, че простият нископлатен човек не иска да види какво прави успелият и малко да вникне защо е успял, ами слуша себеподобните си нyли, на които зачита мнението. Затова и нулата си остава нула цял живот.
42
1
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Успокояващото е, че половината от хората имат мозък в главата си !
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Хахаха да ве, сигурно щото зъбарите и лекарите много разбират от ваксини."Не бе, ти ПО-ги разбираш. Гаранция.
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини все още няма за всички желаещи! Не се обяснявайте дали искате или не искате. Досадно е вече! Като не искате, не е необходимо на никой да се изказвате по въпроса. Който иска, си набавя необходимата информация и продължава напред, който не иска си остава в бърлогата.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не няма да се ваксинира , не само българина ми като цяло европееца!
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото какво става с визите за САЩ, след 30 години навеждана и целуване на американски *** българите могат ли свободно да пътуват в САЩ без виза, примерно ако някой българин иска да пътува до САЩ да се ваксинира да речем.
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Веднага да се обдиш на семейната ти вещерка да ти изпише ритуали за избягване на опасността от ваксиниране!
36
3
 
13
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хахаха да ве, сигурно щото зъбарите и лекарите много разбират от ваксини. Хахаха Освен т'ва, кои лекари ве братчед ? М ? И тук не става дума за ваксини, а за далавера която ще излезе през носа на хората. Както винаги. Първо, тая ваксина е експериментална, второ - съхранението и я компрометира, трето - много е скъпа, четвърто - не се знае колко време е имунитета и пето - клоуните нямат капацитета да изпълнят ваксинацията и ефекта и ще бъде кьорфишек. Като антигенните тестове. Вреден дори.
35
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГАЛЪП РАБОТИ ЗА ГЕРБ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ!
34
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Ама те ваксините не се правят с оная работа. Освен ако не са руски де, тогава има такава опасност.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините които ЕС е купил и платил с парите на данъкоплатците както ние платихме старите F-16, дават по-голяма смъртност от самия вирус.
32
2
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Поредната гугутка, закърмена с вафли ку-ку-руку и слави трифонов
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 28/30Аз всеки ден работя със тия с дипломите, тъй че горе долу съм наясно, че те ще се ваксинират. За стадото с КИ колкото номера на обувките ми, остават проблем само когато влизам в магазин. Иначе много не се срещаме.Дай боже все така да е!
30
10
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Прощавай, кой те спира да идеш в Русия и да си я сложиш? НИКОЙ! Слагай я! Ама да знаеш, че руснаците купуват масово на черно ваксините четвърто поколение, защото малко или много имат учени, които им подсказаха какво представлява Спутник. Едно голямо нищо, което ще стигне до тях след 2 години най-рано.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина, създадена от обрязан човек не желая!Ползвайте я вие!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нищо на света няма да допусна да ми инжектират *** серум!!
27
8
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Пардон, сложих минус погрешка. Да, прав си. Първи се ваксинират ценните за общество и икономика, които генерират 80% от БВП, а утaйкитe, които се мислят за много ценни, са разбрали първи конспирацията, заради високия си интелект, и няма да се ваксинират. Абе, цирк... Тия дето пеят за контрол на масите, са най-лесно контролируеми, защото са най-бедните роби.

Спонсорирани публикации