Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?

Обществената тревога за вируса е овладяна, сочи проучване
11 яну 2021 20:45, Красимир Ангелов
141
Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?
Снимка: БГНЕС

Готовността на българите да се ваксинират не е ниска, но има и немалко колебание. Това  показват резултатите от бърз телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл" по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.
 
След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот, отчитат авторите на проучването.

Още по темата
Резултатите от проучването показват, че 30% от анкетираните са твърдо убедени, че ще се ваксинират. Други 23% признават, че все още се колебаят, а цели 46% отчитат, че не възнамеряват да си поставят ваксина. 1% пък са тези, които се затрудняват да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток, отчитат от "Галъп".
 
Според проучването колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали ваксината са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. Едва 34% са убедените на този етап в безопасността им. Вероятно обаче с времето ще укрепва и чувството за сигурност.
 
Що се отнася до оценките за последните мерки на управляващите срещу коронавируса, 59% намират, че удължените мерки са свършили работа. 39% са на обратното мнение.

Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание – отварянето на 21 декември. Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите, отчитат социолозите.
 
Данните от проучването показват още, че 84% от отговорилите са прекарали Нова година в компания на близки и приятели и в компании до десет души. 11% са били сами, а малцина признават, че са били в по-големи компании. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен-В США БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА ПЪТУВАТ БЕЗ ВИЗИ.-НО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ-ДА ВЛЯЗАТ ПЪРВО.
65
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма достатъчно ваксини за медици/учители, а Бай *** вече е твърдо против ваксините. Я се успокойте, пийте си хапчетата!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТ"Братчед" ще каканижеш на приятелите ти по акъл. Аз "братчеди" неграмотници нямам.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 40/55Трябваше да му кажеш директно, че става дума за 10 годишна бизнес виза, която, ако човек има работа там, е абсолютна формалност да се издаде. Моята последно е подновявана преди 2 години. Тоя гражданин дето пита го задава тоя въпрос откакто аз съм почнал да чета коментари тук, което е ДОСТА отдавна. Можеш да си представиш колко го интересуват и визите и това колко лесно се вземат. Той горкия от панелката не е излизал от 82ра. :))))))
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ваксината се произвежда в държавни институции, в западните страни тя се произвежда от частни фармацевтични компании. Тези корпорации неведнъж са били замесвани в различни скандали. Не трябва да се пропускат и опасните странични ефекти от лекарствата и печеленето на пари от фалшиви вируси като птичия грип.
61
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Разлика в грамотността на лекарчетата които ми говорят общи приказки от листовките на препарата и антиваксърите - няма, братчед. Май ти е трудно да го проумееш, А ?
60
0
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Ти, специално, няма да можеш.
59
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До 22-ИКОНОМИКАТА Е В ПРЕНАСИЩАНЕ-ТОВА ДА ТИ ГОВОРИ НЕЩО?????
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакво колебание, хората не ги щат.
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве отворко, изчезвай у фащ и се не вращай!Ясен си ми къФ си безродник!И комлексар!
56
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТРезервите ти са като на неграмотните анти-ваксъри. У лево.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска, да се имунизира. Аз не. И без това вече го изкарах. Беше по-леко от обикновен грип.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 40А в САЩ могат ли българите да пътуват свободно без виза, или?
53
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тогава би трябвало да си разбрал резервите ми. Както моите, така и на хора като Робърт Гало и Константин Чумаков.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режимът в Брюксел забрани на страните членки да договарят доставки на ваксини от трети страни. Урсула фон дер Лайен предупреди в петък страните членки на ЕС, че не могат сами да договарят ваксини с трети страни и всички ваксини са в рамките на договорените от режима в Брюксел. Цялото портфолио покрива 2,3 милиада ваксини които режимът в Брюксел е закупил и платил и всички трябва да бъдат оползотворени.
51
12
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Ами аз мога да пътувам свободно до САЩ, както и всички около мен- да. Един път на 10 години подновявам фиктивно онлайн с 2 клика виза и не ми пука. Просто в САЩ знаят какво представлява бай ***. Аха си отворил границите, аха е налазил там без да знае и дума език да работи най-нископлатената работа. Но за добре платените хора не е така. Там визата е фиктивна. Питай всеки с бизнес виза, ще ти каже. 500 000 български граждани демек.
50
1
 
6
 
! Отговори
от 28 преди 3 години
До ФинЯ дай дефиниция на "анти-ваксър".
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЧел съм ти постовете. Не ми се прави на интересен. Не си.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офцете сами си ходят да ги колят/ ваксинират
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западните стоки които се внасят в България по правило са с по-ниско качество като за хора второ качество, полy-човeци за каквито на запад смятат българте. Каква е гаранцията, че и ваксините които се доставят в България не са като за полy-човеци?

Спонсорирани публикации