Каква е разликата между ваксините на Pfizer и Moderna?

Ние сме от страната на тези, които са се презапасили, каза проф. Мира Кожухарова
11 яну 2021 10:20, Красимир Ангелов
91

Как ще повлияе пристигането на втората ваксина на американската компания Moderna и ще стане ли трайно пречупена тенденцията на растеж на новозаразени в страната?

Все пак има повече хора, които искат да се ваксинират, от тези, които не искат. Планът трябва да се следва, а в учебните заведения да имат списък с желаещите. Веднъж отворен флаконът - категорично трябва да има петима души, за да не се хаби, предвид условията му за съхранение. Това каза в студиото на "България сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Още по темата
По думите ѝ хората, които правят ваксинацията, се запознати как да се случва това и при какви условия.

"Ние сме от страната на тези, които са се презапасили. Това гарантира, че за хората в страните членки няма да има недостиг. Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това. Ще има 6-7 вида ваксини", подчерта епидемиологът.

Тя припомни, че при пристигане на определено количеството едната доза се запазва за второто поставяне. Когато дойдат повече дози, може нещата да тръгнат и по-бързо като процес.

"В момента няма възможност за избор, предвид количествата, които идват у нас. Реално няма и нужда от избор, сега двете ваксини са с еднакви показатели. Има една малка разлика в годините на тези, на които се поставят", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

В имунологията няма проблем, ако се удължи периодът между първата и втората инжекция - не се отразява на изграждането на имунитета. При ваксината на Pfizer е отразено, че паузата между двете дози трябва да е минимум 21 дни.

"Обикновено след първа доза не е изключено да се зарази човек заради все още слаб имунитет. Трудно може да докажете, ако сте преболедували Ковид-19, но нямате документ. Рано е да се говори за имунизационни паспорти, защото не е ясно колко продължава изграденият имунитет. Трябва да мине определено време и да имаме наблюдения дали е 6 месеца, 2 години или колко точно", каза проф. Мира Кожухарова.

При следващата вълна, която е неизбежна, броят на заразените и тежките случаи ще е по-малък, защото това е смисълът на ваксините - хората ги правят, за да не се разболяват, стана ясно още от думите ѝ.

"Хората в момента не ходят при личните си лекари. Изследванията са концентрирани масово върху Ковид-19", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието не отговаря на съдържанието на статията.
15
1
 
18
 
! Отговори
V преди 3 години
Ангела Меркел и Путин са обсъдили въпроса за производство на руската ваксина в ЕС . Вие у таз су.мотана телевизия на коя планета живеете ????????????? Мнооооого сте зле и не сте европейци а надуп на американци ;)
14
5
 
21
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Определено е по целесъобразна руската ваксина и не случайно Оксфорд искат да работят съвместно с руснаците. Впрочем, само забележете как ще се развият отношенията между Англия и Русия след Брекзит. А лично аз смятам китайската за най разумна и подходяща. Най безопасната класическа ваксина,евтина и достъпна. Иначе, вие се просълзявайте на историята за шахинчо и неговата любима.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Проблема май е, че не говори това което искате да чуете :) за това си обичкате ония сричащия Мангъров да ви говори сладки приказки :) за вас други специалисти няма :))))
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРежимът в Брюксел е купил с парите на страните членки 2.3 милиарда ваксини и никой не знае на каква цена и какви сделки са сключвани.--------------30 ЕС командва, забранява, заплашва, а като дойде Короната всеки сам да се оправя. Защо? Защо нямаха единна политика срещу вируса? А като дойдоха ваксините пак ЕС почна да командва и да забранява. И какво й е кривото на руската ваксина, а на китайската ??? Защо?
11
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ваксина Модерна,ще да е по...модерна от ваксината Пфайцър.Ако питат мен и двете са...еднакви,само името е различно.Долу...горе,като арменския...коняк;от една бъчва ги...наливат в шишетата,но са с...различни етикети.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 се пазихме от коронавируса.2021 ще се пазим от ваксината.2022 ще се пазим от ваксинираните.
9
1
 
9
 
! Отговори
Днесио Пасквили преди 3 години
Значи когато има по 4000заразени,по цял ден стои заглавието на първа страница,когато заразените за малко,веднага забърсваме статията,и пускаме ТО горе да ръси за мъдрости за ваксините...не само сте посредствени нискообразовани и с липса на обща култура,но и сте гнъсссни!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на фронтовата линия вече се появяват некви-секви
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТВикаш руската ваксина най-голямата ваксина :)))))))))))))
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Разбират повече от вас, които пишете пълни простотии из коментарите.
5
6
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това." Може след 5-10 години. Къв е проблема? Хахахаха. А избор между ваксини имат страните извън трансатлантическия съюз. Примерно Сърбия, като по близка до територията.
4
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омръзна ми да гледам разни феодални старчета / бабки, колко много разбират от ваксини
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не и вярвам на тая аз ще прочета какво пише в бгмама първо.
2
12
 
23
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Никаква. И съм убеден, че поне половината от тия т.нар. ваксини ще бъдат абсолютно негодни. Както пиша от самото им пускане на пазара. Реката прелива от фекалии, тия за парфюми ми говорят. Парвенюта от простолюдието.
1
17
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Аз, Бойко I Болгароубиец от династията на сикаджиите нареждам - който няма ваксина - затвор! ГЕРБ ПОБЕДА!