Психолог: Българите са скептични към ваксината, типично е

Това обаче ще се промени, смята психологът Росен Йорданов
11 яну 2021 08:41,
74

 

По-голямата част от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19, сочат социологически проучвания. Това обаче ще се промени, както се промени и отношението ни към коронавируса, твърди психологът Росен Йорданов.

По думите му в момента отношението към ваксината за коронавирус на по-голямата част от българите е по-скоро скептично и това може да бъде обяснено като тревога от бъдещето.

"Това е типично за нашето поведение. Типично за нашата народопсихология е да се снишим, да изчакаме, да сме недоверчиви към промените", обясни Росен Йорданов.

Според психолога липсата на доверие в авторитетите всъщност е в основата на нерационалното ни поведение относно ваксинирането.

"Общо взето, доверието при нас е "един близък ми каза", т.е. социалната дистанция е вид достоверност, а не доверието в науката", коментира още той.

Росен Йорданов е категоричен, че с появата на личния пример обществените нагласи "за" и "против" ваксинирането срещу Ковид-19 ще се променят.

"Вероятно ще се случи същото като тезата с наличието на епидемия. В началото имаше едни 40% които не вярваха, че изобщо има вирус. В момента тази групичка рязко намаля, защото всеки един се е сблъсквал с близък или познат", добави психологът.

Самият Йорданов казва, че ще се ваксинира.

Още новини четете в сайта на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
14
 
! Отговори
До Магдалена преди 3 години
"Психолозите са хора, които нямат нищо общо с науката, а са псевдо интелектуалци."Психологията не е точна наука, а приложна. Не се изказвай неподготвена. А колкото до психолозите - има много свестни хора, които наистина помагат на хората, затова се нарича "помагаща професия". Не бъркай тези хора с кариеристите, екстрасенсите и други подобни, които са срам за професията. И недей да обобщаваш и да изхвърляш бебето с мръсната вода.
36
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Прочие, за да продължим в този ред на мисли, да не ни запушват устата, смятам че трябва да дадем гласност на тази явна психологическа манипулация!Това изкуство впрочем самият Бойко Борисов го е овладял много преди пандемията.Всеки, който каже една дума против ГЕРБ се обявява че е комунист.Като аргумент се изтъква митичният "дядо" на Борисов, който ужким бил убит от комунистите, за което няма едно единствено доказателство!А снимките от спалнята му не са нищо.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според психолога липсата на доверие в авторитетите всъщност е в основата на нерационалното ни поведение относно ваксинирането."Пропусна само да ни обясни, че сме диви селяни. Ама на "авторитети" като Филията с мас, дето сега яде суджуци, къта кюлчета в шкафчето и спи с пистолет до главата как да вярваш? Или на Коце ботокса, Кокаиновия вампир и Мангъра? И още знайни и незнайни "авторитети"?
34
3
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: МагдаленаАбсолютно си права! Явно е достатъчно човек да бъде средно интелигентен, за да прозре истината, защото и аз си го мислих същото което казваш.А може би това е стар и изпитан психологически трик?Вменяването на вина за нещо с което нямаш нищо общо.Така започна от самото начало на пандемията.Отдавна съм го забелязал - увеличи се бройката заразени и болни, хоп, веднага народът е виновен, че не спазва мерките.Намали се бройката - мерките явно "дават резултат"...
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези направиха такава реклама на епидемията от бронхит - изкараха президенти, политици, актьори, звезди, доктори, експерти. Един психолог ли няма да докарат хаха
32
8
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
хей йорданов срещна ли те на улицата на 100% ще повярваш и на мен, колко големи са юмруците ми... те такива и преди и след измислената ви заразичка ще ви трепеме, а сте се измъкнали от дупките си...
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Октомврийската революция е чипирала най-много хора!
30
1
 
15
 
! Отговори
sss преди 3 години
Отваряш новинарски сайт. 10 новини на първа страница - 2 за ковид-19 статистика и някаква глупост, после още по 2 за ваксиниране и ползата от тях, още една в която се обяснява колко сме ***, че не се ваксинираме... накрая ваксини няма.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И той като наш д-р Менгеле Мангъра сие свени да си признае мутренските парички от разни партийки, но няма как да се скрие, че е първа дружке с "евро-атлантиеца републиканец" Цецко Асансьора.Не вървиш, каквото и да кажеш, пропагандата си е в тебе и после - българинът ти бил крив! Омазал си се отвсякъде, върви да проповядваш по всички БКП-та из всички цецьовски земни кълбета!
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На психолозите им плащат да ви лъжат и манипулират, типично е. Това обаче може да се промени като им спрат паричките, и почнат да носят наказателна отговорност за всяване на паника и въвеждане в заблуждение.А най-добре техните колеги психиатрии да се заемат с лечението на вярващите в съществуването на недоказани информации.
27
2
 
10
 
! Отговори
Йорданов преди 3 години
може би разбира от криминална психология, но не и от народопсихология. Ама какво друго да приказва, след като е член на УС на НПО "Евро-атлантически Център за сигурност"? Изповядва човекът евро-атлантически ценности, така че не е чудно, че охулва българите.
26
3
 
20
 
! Отговори
Магдалена преди 3 години
Един от начините да притиснат индивида да се ваксинира е като му внушават вина, чрез медии и др., като го наричат "анти-ваксър, лунатик, плоскоземец",(публично унижение) и др., за да смачкат психиката на човека и да го огънат да се ваксинира, НЯМА ДА СТАНЕ, ДРАГИ!!!
25
9
 
16
 
! Отговори
Магдалена преди 3 години
Психолозите са хора, които нямат нищо общо с науката, а са псевдо интелектуалци. Те реално не допринасят с нищо, освен да приказват "умни"неща без покритие. Жалко, че хората считат такива хора за авторитети.
24
3
 
13
 
! Отговори
Типично било преди 3 години
за българите да се снишават, да изчакват, да нямат доверие в науката. Ами как да не съм скептична, след като видях "личния пример" на Камала Харис. А колкото до науката, специалистите са на противоположни мнения относно ваксината. Световноизвестни учени, сред които проф. Монтание, предупреждават за рисковете от ваксината и казват, че няма да се ваксинират. И те ли се снишават и нямат доверие в науката?
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин психолог, вэв Вашето интервю казахте, че българите не вярват на авторитети по много причини. Но не загатнахте нито една от тези причини. Нарочно ли премълчахте за причините или неволно? Според мен нарочно, защото някои от тези причини ще попречат на агитацията Ви за ваксините. Как да повярвам на "авторитет" като Мутафчийски, който си сменяше професионалното становище през седмица? Това не е поведение на авторитет, а на поплювко.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятайте че ако има реклама за гей браковете. Този същият психолог ще даде пример.Иначе аз също бих дал пример като ваксинирам Сорос, Камала Харис, Байдън, Бил Гейтс. Сакън да не умрат тези светила на човечеството.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятайте че ако има реклама за гей браковете. Този същият психолог ще даде пример.Иначе аз също бих дал пример като ваксинирам Сорос, Камала Харис, Байдън, Бил Гейтс. Сакън да не умрат тези светила на човечеството.Смятайте че ако има реклама за гей браковете. Този същият психолог ще даде пример.Иначе аз също бих дал пример като ваксинирам Сорос, Камала Харис, Байдън, Бил Гейтс. Сакън да не умрат тези светила на човечеството.
20
0
 
11
 
! Отговори
Едно към едно преди 3 години
Скептицизъм + етно-партийна забрана за ваксиниране=само 10 ваксинирани в област Кърджали! ДЕСЕТ! Данните са oт сайта на министерствоto на здравеопазването coronavirus.bg
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма до се промени !Докато такива пуми като този от снимката си че-ша-т езиците българите все по-вече разбират ,че това е отрова предтсавена като амброзитята на живота!Колкото рекламната компания е по-агресивна толкова продукта е по-гнил!
18
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Типично! В Сандански от 120-130 планирани за ваксиниране изненадващо 30-40 се отказали! И какво? Мобилизирали общинските съветници за да не изхвърлят вече подготвените за поставяне ваксини щото държавни пари са давани за тях! И сега ще разпарцалосат местните здравни шефове от проверки и наказания! А тия в София дето не са направили каквото трябва за да е всичко точно и да не се балтавят хората на място - нищо! Това НОЩ, МЗ, РЗИ... и прочее синекурни нищоправци ще минат така!