Психолог: Българите са скептични към ваксината, типично е

Това обаче ще се промени, смята психологът Росен Йорданов
11 яну 2021 08:41,
74

 

По-голямата част от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19, сочат социологически проучвания. Това обаче ще се промени, както се промени и отношението ни към коронавируса, твърди психологът Росен Йорданов.

По думите му в момента отношението към ваксината за коронавирус на по-голямата част от българите е по-скоро скептично и това може да бъде обяснено като тревога от бъдещето.

"Това е типично за нашето поведение. Типично за нашата народопсихология е да се снишим, да изчакаме, да сме недоверчиви към промените", обясни Росен Йорданов.

Според психолога липсата на доверие в авторитетите всъщност е в основата на нерационалното ни поведение относно ваксинирането.

"Общо взето, доверието при нас е "един близък ми каза", т.е. социалната дистанция е вид достоверност, а не доверието в науката", коментира още той.

Росен Йорданов е категоричен, че с появата на личния пример обществените нагласи "за" и "против" ваксинирането срещу Ковид-19 ще се променят.

"Вероятно ще се случи същото като тезата с наличието на епидемия. В началото имаше едни 40% които не вярваха, че изобщо има вирус. В момента тази групичка рязко намаля, защото всеки един се е сблъсквал с близък или познат", добави психологът.

Самият Йорданов казва, че ще се ваксинира.

Още новини четете в сайта на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е прав е, ние сме на принципа - "една жена каза", "един познат ми каза". А това, че разни платени агитатори умишлено говорят против българските учени, ваксинацията, вируса и 5G мрежите, си е абсолютна политика провеждана от една централа чрез бродещите по софийските улици.
16
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
При тоя пcихoтeрoр от март 2020 насам какво да е?!Навсякъде хората станаха нeдoвeрчиви и кaто ги вкaрвaш в кoшaрaтa виждaт, уceщaт и ce oпъвaт и ритaт! Нe е само в България - и другаде хoрaтa ce уceщaт и бунтoвeтe и прoтecтитe зaпoчвaт! Нали живеем в демокрация! Или греша?!
15
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До EЙ СЛОЖНИЯЕй, ти , "прос-тия" - кат' толкоЗ ти 'аресва, *** ти да му дишат "прахта", пък може и да му духнеш (не "прахта") :):):) Нищо от това, което е написано в статията не е ново, но е типично за повечето хора, не само за нашия народ !И почти всеки може да ти го каже !!!
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А френското недоверие със 139те ваксини сложени във цяла Франция, чий патент е!?
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоверието във ваксината е по цял свят, и изобщо не е българска черта! Поляците са много повече недоверчиви от нас!
12
5
 
30
 
! Отговори
българин преди 3 години
Айде и този спечели големите парички!Тези, които не са платени не се страхуват да кажат истината.И не е само Мангъров, хиляди са!Колкото и да ни хипнотизират за ваксината, няма да успеят.Да, това отношение ще се промени... евентуално. Най-малко след 2 години, когато изтече условното разрешително за ваксината. И не, това не ми го каза "една съседка". Прочетох го от сайта на Европейската Агенция по Лекарствата!
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха. При около 15 сериозни причини да нямаме доверие на този набързо скалъпен и изобщо нетестван препарат, при изказани безброй онователни доводи и въпроси от медицински специалисти от цял свят, при агресивна, денонощна медийна кампания за пропаганда, която вече става непоносима и подозрителна, НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА е проблем. Велик психолог!
10
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният Празнодумец - зовящ се "психолог" Недоверието в набързо изработените ваксини не е Български"патент"това нещо го има в целият свят и не знам тоя защо трябва да се "упражнява " на темаБългарска-народопсихология!
9
8
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
науката за здравето на запад се базира на печалбата защо трябва да вярвамена тяхната наука а не на руската или бълг наука
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този нарцистичен бърборко наистина не е зле да се ваксинира, за да ни освободи от присъствието си.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празни приказкипо веригата.
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ,лекари математици доценти професори им власта им плаща да говорят че ваксината била бог )а вие ваксинирахте ли се всички )
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4А ти ??? Отврат е тука просто. На бай *** нищо не му отърва. Какво невярно казва човека.
4
16
 
9
 
! Отговори
EЙ СЛОЖНИЯ преди 3 години
До ДДРОнегНа този психолог можеш само да дишаш прахта под краката му. Ти какъв си ??? Колко "сложен". Важното е да тракаш по клавиатурата и да хейтиш, нали !!!
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Росене,ти май на всяко гърне мерудия си бе човек!Ай спри се малко!
2
4
 
17
 
! Отговори
Психокинеза преди 3 години
Те и към психолозите са скептични, дори още повече.
1
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния разбирач българите това, българите онова, Не бе хората имат право да се съмняват в безвредността на нещо произведено набързо.