Все по-малко зеленчуци се произвеждат у нас, те са все по-скъпи

Производството е намаляло със 17 на сто за година
11 яну 2021 09:11, Елка Василева
64
Все по-малко зеленчуци се произвеждат у нас, те са все по-скъпи
Снимка: архив, БГНЕС

В България се произвеждат все по-малко, но все по-скъпи зеленчуци, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания към Селскостопанската академия.

Производството на зеленчуци през 2020 г. е намаляло със 17% в сравнение с 2019 г. Доматите са сред най-силно засегнатите култури, като се очертава до 30% спад на годишна база.

За сметка на това обаче цените на зеленчуците за година са се покачили с около десет на сто.

Анализът на експертите сочи, че зеленчукопроизводството е силно зависимо от субсидирането.

При сценарий с ръст на субсидиите на площ с пет процента, което се очаква от многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 година могат да нараснат с четири процента до 44 хиляди хектара.

При увеличение на плащанията с 15 на сто тези площи могат да достигнат до 50 хиляди хектара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До След ДеветиСептември, 37: Ти луд ли си или ще полудяваш? Ами те комунистите са създали много мощна държава щом са можели да поддържат селското стопанство само на дотации. Ей, много неграмотни сте вие осмокласниците с клавиатури. Но ако беше малко по-грамотен щеше да знаеш и истината за България някога и за глада до 1944 г, когато са изкарвали по 80-90 кг жито от декар. Срещу едни 500-600 през соца. Вместо да пишеш, по-добре е да четеш, да се ограмотиш!
27
0
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Какво стана с пазарната икономика, с пазара, който решава всичко? Питайте Филип Димитров защо така в пазарната икономика не могат да се произвеждат зеленчуци и плодове в изобилие и на приемливи цени? Той знае колко ,,вредни" са ТКЗС-тата и затова с лека ръка унищожи българското земеделие и предаде или продаде българския пазар за селскостопански стоки на чужди държави...
26
0
 
9
 
! Отговори
морски преди 3 години
Ако знаете в хотелите на ол инклузив какви овкусители хлагат в храната на летовниците...Има количество - няма качество.
25
1
 
8
 
! Отговори
До Чудя се преди 3 години
Тези сортове домати са чудесни, но не са подходящи за търговия, защото са нетрайни.Българските производители, дори и най-малките, произвеждат култивирани (да не казвам ГМО) сортове, които запазват търговския си вид дълго време. Това, че не стават на вкус, не ги притеснява.
24
1
 
14
 
! Отговори
начинаещ градинар преди 3 години
Това Лято гледах краставици.Запазих най-кривата за мин.Ангелкова.
23
0
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
# 30 - особености на немската "кухня" хахахаха. И швабите бяха тръгнали да обсъждат шкембе чорбата с тяхната превъзходна кухня от компир и вурст. Хахаха хахахаха
22
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хехехе ами като продавачите от плод'зеленчука станаха бизнесмени от хайлайфа (к'вото и да значи това) вече нема кой да продава българското домати. Хахаха
21
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Наскоро бях на гости и ме гостиха със св. врат на скара. Бил на акция от Кауфланд. Дали изядох и 100гр,венците ми се възпалиха. Каиш неописуеми беше, явно от нерез.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има "Бразди", ще го има и нашенското.
19
1
 
16
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Искаш да кажеш, че образованието по време на комунизма е било по лошо от днешното или ? М ? Айде направи справка за резултатите от истински олимпиади по природни науки, щото други няма. Льольовци.
18
1
 
12
 
! Отговори
селянин преди 3 години
язе за мене еле си изкарвам и чушки и доматки патладжанец зеленце морковки прасенца ягънчичка пилета и тва откак разбрах че инженерин = гладна смрът поне у бугарско
17
0
 
19
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Добива е малък. Нетрайни са. Не търпят на транспорт и дълго съхраняване. Боледуват повече. Те се отглеждат от малки производители все още и се реализират на близки пазари. Но Б почти ги утрепа.Затова пък житарите с частните самолети плачат че заради пандемия та тази зима не си на гледаха къщите на Малдивите.
16
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Не бил фен на малките предприемачи.Щото се блъскат да работят като ***.,ли? Не като някои"мамини" седящи. по бюрцата държавни служители. А домати розови от пазара ядеш, а?
15
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 3 години
А субсидиите са все повече ...
14
1
 
19
 
! Отговори
Бибитко с магнолиите преди 3 години
На всички които са останали без работа и плащат наеми в София от обслужващия персонал келнери,крупиета,готвачи, хостеси,Ф&Б директори и други да си отидат по родните места и да се захват със земеделие и животновъдство.
13
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
наровете в билла са тотално развалени по 99 ст за брои доматите от турция1.89 лв за кг в тмаркет се развалят от дръжката червените чушки от турция вместода изсъхнат за пълнене през зимата станаха черни и какво е това св месо в биллапо 4.59 лв за кг на колко години е от кои фризер е пратено в българия
12
9
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
На някои май не им е ясно, че ес и най вече германците с марионетките си от гроб произвеждат единствено зависима олигархия. И много добре знаят схемата 60/40 , защото в целия ес е такава. Изобщо не съм фен на малките предприемачи, дори мисля че трябва да бъдат унищожени, но със сигурност е по добре от нищо правещата олигархията. Айде опитайте да правите малък бизнес, А ? Когато на някой гробаджия му изсипат една торба с пари субсидия и единственото условие е да даде обратно 40 %.
11
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Абсолютно така е.
10
0
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Расада на догмата се сади вън началото на май. Нямаше блокада. Расъд на пазарите в изобилие информация в нета как да ги отглеждал също. За съжаление вече виреят все по-трудно на открито заради замърсяването.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И "по-добре" ще става това не се отнася само за доматите , а за всички плодове и зеленчуци ядеме европейските бо..клу..ци.