Само природата ли е виновна за наводненията у нас?

Има липса на управление на водите в реално време
12 яну 2021 14:00, Красимир Ангелов
42

Има липса на управление на водите в реално време. Язовирите се изпускат по време на високата вълна, не се изпускат превантивно. Не се поддържа проводимостта на речните русла, не се поддържа проводимостта между защитните диги. Това заяви бившият директор на Дирекция ''Управление на водите'' в МОСВ Асен Личев пред Bulgaria ON AIR, след като през вчерашния ден на много места преляха реки и на места се наложи да бъде обявено бедствено положение.

Още по темата
Според него липсата на управление на водите в реално време е особено характерна за София. Още през 2014 г. МОСВ е предвидило да бъде разработена система за управление на водите на река Искър в реално време.

"Ако беше готова, тя щеше да предотврати всичко, което се случва в Нови Искър. В момента тя е възложена и се очаква да бъде готова през 2022 г.", отбеляза Личев.

По думите му през 2016 г. е било предвидено и да се създаде структура, която да бъде обезпечена от държавния бюджет, гарантираща защита от вредно въздействие на водите на териториите на страната. Това обаче също не се е случило.

Според него е имало престъпно източване на язовир Студена, при това със съдействието на държавните органи.

"Язовира го напълни Господ. Този язовир е планиран да бъде сезонен изравнител. Няма да има устойчив период на пълноводие, защото сега би трябвало да падат снегове по планините, през май да се стопяват и да подхранват реките", каза още Личев в "България сутрин".

Той е на мнение, че няма опасност от воден режим по Черноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафията герб не може да управлява ,а само да усвоява. Нямало е за усвояване ;)
39
3
 
1
 
! Отговори
Любима дейност на преди 3 години
всички бивши е да коментират колко лошо се справят настоящите.При тяхвсичко е било 6+,а сега е 2-.Кой знае кога,къде54 колко ще вали?И Студена са гоизточвали с надеждата да завали,ама не заваля.Ако знаем какви ще сакурсовете на валутите,златото и пр.за време напред,лесно ще станем богати.Ако знаем какви ще са метеоусловията за месеци напред и кога и къде ще има земетресения,пожари и др.катаклизми,ще можем да се подготвим.Предварителна подготовка за всичко е невъзможна дори за богатите страни
38
0
 
2
 
! Отговори
ardashes преди 3 години
Не можем да се отучим да не лежим на миналото или сме съгласни с управлението на Живков.Защо тогава се направи някаква уж революция. Унищожихме наличности,които можеха да служат още много години, за да се каже,че правим нещо, а не си мръднахме пръста за необходимите неща.Необходими са нови проекти и преливници от водните басейни, за да се предпазим от бъдещи наводнения,а правихме хотели край морето да стоят празни.Унищожихме земеделието, за да ядем нови технологии.Хак ни е на умовете.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местните да си признаят колко *** са изхвърлили в близката река.Така е, като няма къде да изхвърлиш треволяците от двора, ги мяткаш в дерето.И после като дойде голямата вода става лошо.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симулира се дейност по почистване коритата на реките. Пипне се тук-там, където ще видят проверяващите и се отчита дейността.Лошо се работи, лошо се поддържа.Минавам по подбалканското шосе. Добре направено, красив пейзаж. Да се захласнеш.Но отводнителните канали с всяка изминала година стават все по-пълни с камъни, листа, клони, че и трева вече расте вътре.Не трябва да е така.
35
1
 
9
 
! Отговори
некадърност преди 3 години
Назначения на калинки и некадърност са причините - т.е. липса на управленска компетентност. Никой кмет не е поставил задача на хидроинженери да предложат решения за всяко населено място. Хидроинженерите зная, както и старите комунистически кметове, че периодично се правят корекции на коритата на реките и ежегодно се почистват от отпадъци. Корекция на реката ще рече да се направи проект и да се изпълни укрепване на коритата, ако е нужно дори и със стоманобетон, и др. мерки
34
2
 
3
 
! Отговори
Виновни преди 3 години
Кишата, сушата и ГЕРБушата .
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как щеше да е при Нинова, но при мутрите всички виждате какво е - кек дъждец и природно бедствие.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееех, сега ако беше другарката Нинова премиер нито наводнения щеше да има нито пък суша.Всичко щеше да ни е по мед и масло.Хак да ни е ,като избираме банкянския.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение имат водите, важното е чекмеджетата да се пълнят....
30
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До До ЦК на ГЕРБИстина е, че по онова време от ТЕХНОИМПЕКС беше останала сградата и много малко! Истината, е че през 90-те години един от някогашните директори в ТЕХНОИМПЕКС стоя в ЛИБИЯ ДО УМИРАЧКА да пази сандъците с оборудване за 200 000 000 щатски долара! С което оборудване откупиха сестрите навремето! Че и не стигна! Имаше нещо такова и в Ирак!Интернационализъм в действие е скъпо удоволствие! И естествено го платихме ние българите! Не, че ни е и питал някой!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язовир Студена ли е виновен, не разбрах, или река Конска?
28
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До До ЦК на ГЕРБА някой ще си спомни ли името на онзи началник-отдел подписал анекса с руснаците за АЕЦ-Белене през ноември 2008г.? И какво му се случи? Уволнен ли беше, осъден ли беше...?
27
2
 
9
 
! Отговори
= преди 3 години
Преди 30 г.получих по наследство,хубав имот до река.Зннаех,че 3 пъти се е наводнявал и хванах да го обезопася.Терена е леко наклонен и на долната и страничните страни направих 1,5 м. бетонна ограда без отвори в нея,като 0,5 м. са под земята.Вратите ситуирах на горната страна.Като строих къщата направих каменни основи,а първа плоча е 0,5 м. над теренаОт тогава моите съседи са наводнявани няколко пъти,в моя имот всичко е наред.Но тях ги мързи да направят каквото и да е,само реват срущу държавата
26
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Регистрация на дворните кладенци и сондажи на малка дълбочина има отдавна! Не е от сега! Не са им проблема малките кладенци и сондажи! Проблема са големите!Същия е проблема с малките селски ракиджийски казани!Като не могат да пипат големите - налитат на малките!Нали са голяма работа - да захапят пещерняци, ловчанлии, карнобатлии.....!Много добре знаят кои са големите консуматори на вода от сондажи, реки, язовири...! Да ги подкарат! Ама нямат здрави ***!
25
6
 
7
 
! Отговори
До ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Истината е, че Нинова източи и окраде "Техноимпекс"- факт, че беше уволнена като зам.министър-факт, че Станишев и сие сключиха договор за закупуване на двата ядрени реактора в Белене и Бойко плати за тях 1,5 млрд.от джоба ни, истина,че при Станишев Доган взе милион за консултиране на Цанков камък нищо че не беше хидроинженери. Колко речни корита щяха да се почистят другари зачервени от срам и гузни и крадливи червени кхмери.
24
2
 
1
 
! Отговори
дддд преди 3 години
И да се разберем,това не е дъжд,а поливане от американските самолети,които ви тровят,и с капките ви вкарват чипове.И много си личи вече че сте чипирани!
23
3
 
6
 
! Отговори
дддд преди 3 години
Когато в другите държави,показват наводнения и прилели реки и язовири,там това е природно бедствие.Когато това се случи в БЪЛГАРИЯ,то тогава непременно означава че,държавата не си била свършила работата.Алоуу вие тука *** ли сте?
22
7
 
6
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Червените кхмери отново намериха тема за маскарене на Бойко. Бойко е виновен за това, чекмеджетата се пълнели, ама главите ви празни, пъпешови. Утре ако падне метеорит и за него ще обвините Бойко. Истината,че каквото и да стане пари при ГЕРБ се намират, а при комунистическите крадливи правителства все нямаше,все недостигаха.
21
0
 
7
 
! Отговори
Направиха си преди 3 години
едни басейнови дирекции дето с какво се занимават - с кладенците на хората. Едни буквоядци и счетоводители са се назначили да управляват система, която изисква познания по хидрология, метеорология, хидроинженерство дори агромелиорация. Вместо да си гледат язовирите и реките са се захванали с кладенците.