Проф. Аргирова: Може да сме преносители на COVID и ваксинирани

Според нея ваксините са безвредни, но няма разяснителна кампания
13 яну 2021 12:54, Елка Василева
41
Проф. Аргирова: Може да сме преносители на COVID и ваксинирани
Снимка: архив, БГНЕС

Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани. Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова пред  bTV.

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, обясни Аргирова.

Ваксините са безвредни, но не смятам, че има кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията, добави тя.

„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те са в прогрес, ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно. Има на места единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, каза проф. Аргирова.

Още по темата

В училищата и най-вече в моловете става голямото заразяване, там е най-голямата гъстота на хората, а учениците по-трудно се убеждават да носят маски, обясни проф. Аргирова.

Тя обясни, че се проверява дали у нас го има новият вариант на вируса, който съдържа в себе си няколко мутации.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология коментира и че защита след ваксинация ще е около година.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
ааа преди 3 години
То ясно, че няма да умреш веднага като ти бият ваксината. До сега май има само 1 случай на 86 годишна жена на която и били ваксината и след час ритнала камбаната. Това от 10 милиона ваксинирани е нищо, а може и да е просто съвпадение.Въпроса е дали има дългосрочни негативни ефекти при част от хората. И това няма как да се провери преди да е минало някакво време.Отделен въпрос е, че вируса мутира и ти сега си биеш ваксината, обаче след 6 месеца новия щам може и да не му повлияе.
14
3
 
11
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Луда бабишкера! Платена от властта и продала се за жълти стотинки! Да обърнем внимание на две основни неща - ваксините са в експериментална фаза и освен това ваксинираните могат да заразяват.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте я тая по-често. Вирусът панически шъ избега.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи дори и ваксиниран може да се разболееш и може да си заразоносител ! - ако човек има нещо в главата си може да си направи веднага една проста сметка.
11
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Като всички останали разходи за съхранение и транспорт се поемат от държавата или иначе казано социума. Това е хамериканската мечта, драги.
10
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Принципно, идеята на клетъчните ваксини е, че използват тялото като фабрика и не са нужни производствени мощности. В тази връзка, би трябвало да са и по евтини и по бързо да могат да се произведат. В случая обаче, с РНК ваксините, транспорта и съхранението им обезмислят всичко. На практика излизат по скъпи, освен че са експериментални. Разбира се за шахинчо, кадъната му и тяхната американска мечта, няма проблем. Те могат да поръчат синтетичната РНК и да я пакетират в гаража на 4 градуса.
9
3
 
8
 
! Отговори
Практично преди 3 години
Как се организира ваксинация на 70% от населението всяка година? И това е ако пренебрегнем фактите, че вируса мутира и може да трябва нова ваксина. Скептична съм, че ще се върнем към стария начин на живот, по-скоро ще привикнем да работим (колкото е възможно) on-line и ще се адаптираме към новото нормално. Е, и много бизнеси ще хлопнат кепенци, ама туй то
8
4
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Абе докато разнесат с баничарката на нане вуте 7 милиона ваксини бая десетилетия ще минат.Но пък и кой го интересува? Важното че вече изчезнаха, т.е. бяха уж "платени" ваксини за 20 милиона българи, срещу които бяха получиени 5000 ваксини, с които бяха ваксинирани 2000 души и останалите 3000 дози изчезнаха без следа. Крадем, братя, крадем!
7
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Идеята на ваксините е да се стопира пандемията за определен период от време, което е окей. Проблема е, е това трябва да бъде съгласувано в целия свят, иначе ще се получи имунизационен гап (празнина, дупка) и ефекта ще бъде нулев. Относно хамериканската мечта на шахинчо и кадъната му, постигнаха я. Но разбира се, както всяка хамериканска мечта за собствена изгода и измама за социума.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото заявление "Може да сме преносители на COVID и ваксинирани" чух от устата на руския президент още преди Нова година по време на годишната му пресконференция. Той още каза, че ваксината пази единствено и само ваксинирания.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек като всяка противагрипна ваксина и тази ще е за една година. Какъв е смисъла , ако ще е така по колко ваксини ще трябва да се бият на човек всяка година ???
4
3
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хихихи , Китай, номер едно в света по импакт в lifesciences започнаха от мерките за ограничаване, продължиха с протоколите за хоспитализация и лечение и кротко и скромно накрая си направиха доказано безопасна и масово достъпна класическа ваксина с която да сложат край на короната дошла най вероятно от краварника. Всички сме наясно с ефективността на ваксините за РНК'ови вируси - това не е панацея.
3
4
 
21
 
! Отговори
Време беше преди 3 години
Да, разберем истината за ваксинитеМоже да се разболееш дори и да си ваксиниранМоже и да си заразен преносител дори и да си ваксиниран.Може да се разболее човек от страничните ефекти и получи трайни уврежданияПо всичките критерии плюс още един последен всичко това струва много пари ... сега да се замислим струва ли си изобщо тази цена и жертви които плащаме за мерките които не ни пазят нито решават проблема с въведения режим от който само богаташкия елит има ползи и изгоди.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А министърчето на здравеопазването веднага след ваксината си обяви, че щял да ходи да види с баща си, при положение, че никой друг не беше ваксиниран.Ето колко неадекватен и некадърен е, обаче устата му не спри да мели колко безопасни били ваксините.
1
4
 
15
 
! Отговори
miko преди 3 години
Самата фраза "ваксините са безвредни" е пълна лъжа.Няма безвредни ваксини.Да, те помагат за едно, но вредят на друго. При едни повече, при други по-малко.