Банго Васил е, ромите посрещат Нова година

Празникът продължава три дни, 14 януари е най-важният
56
Банго Васил е, ромите посрещат Нова година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 14 януари е Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година.

Още по темата

Празнува се три дни – от 13-и до 15-и януари. 14 януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил.

Вечерта на 13-и срещу 14-и януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле.

Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка.

Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата.

Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Да има много джилезу берекет за бране ,много млади булки за гъделичкане и чавета, държавата да дава повече ,*** да бачкат здраво и безспирно ,че да лапкаме ние. Да има за кражби по апетитни продукти, да ни дават жилища и хапартаненти у центъра ,и хафтомобили от държавата да дадът искаме ,че си требе за джилезуту да не морим коня.
25
2
 
0
 
! Отговори
будистки мирянин преди 3 години
Посред нощ пристига Васил и казва хайде братя булгари да живеем в мир
24
0
 
5
 
! Отговори
ау преди 3 години
До чети внимателноА какво мислят за секса с деца или пък за изнасилването?
23
0
 
6
 
! Отговори
- преди 3 години
Братчедите да не са притесняват, фондация Америка за България ще ги оправи. Още повече с Банго Майдън на власт.
22
2
 
2
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
`по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка`====А българите наричат остарелите си родствиници - дъртак, изкуфял и др.Често ги изоставят в старчески домове, след като саполучили наследството обаче ...
21
2
 
3
 
! Отговори
Всичко е възможно Бг преди 3 години
Голямата разруха я направиха българи с мноого пари и власт.Ограбихте собствената си земя.Сега Сoрoс и Доган ще дръпнат непослушни ушички !Честито Банго Васил роми !Бъдещето е ваше ...
20
7
 
3
 
! Отговори
Успех, братя! преди 3 години
Братя, бъдете здрави и все така единни, а не като българите. Като чета коментарите долу и ми става лошо. Каква злоба, каква простотия! Аз също съм ***, но съм образован, говоря 4 езика и работя в държавна институция. При това не съм Калинка, а всичко в живата си съм постигнал сам! Произхождам от бедно семейство. Мисля, че *** сме достойни да сме българи и някой ден, след още 10-20 години, ще ви го докажем. Все повече хора около мен образоват децата си. По-добре свиквайте с новата реално
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местя го.
18
1
 
1
 
! Отговори
дед Мороз преди 3 години
Честито Василиса Прекрасная!
17
3
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Изтриха ми постинга. Не им изнася някой да им напише истината. Да сте живи и здрави и недей да слагате всички роми под една черга.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник на ромите! Здраве, ум и работа! Весело празнуване!
15
3
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Внимавайте с омразата, не е добре за вас. Зная, че е пълно с роми ***, но в голяма степен за това сте виновни вие, защото си избирате политици, които виждат в ромите една ферма за електорат по избори и ги стимулират да са гето с помощи а преди изборите и с подкупи. Не всички българи са цвете и не всички от нашите са престъпници. Но това статукво е лошо за нас и вас. Сменете корупцията. Хубав ден
14
8
 
2
 
! Отговори
Волевист-коалиционер преди 3 години
Нека да се отнасяме с нужното уважение към нашите сънародници от Ромската общност. И те са хора, макар и масово дискриминирани в държавата ни. Дано следващата програма по следващото Десетилетие на Ромското включване да е още по-успешна и да спрем с дискриминацията.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чандаловден
12
1
 
7
 
! Отговори
До сашо преди 3 години
Разбирам те барато. Освен, че дава изкривена информация за вас, , също и пропуска да каже (или вероятно изобщо не знае) че освен роми, днес празнува и Русия, Македония, Черна Гора, Сърбия и Република Србска в Босна, Украйна, Белорусия, Танзания, Етиопия, Грузия и още др държави.
11
4
 
7
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Да пожелаем честита Нова Година на всички наши сънародници от Ромското малцинство. Дано годината да е успешна и плодотворна, живот и здраве на всички !
10
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Празнуват ромите и руснаците. Честито!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Додо 18Етиопия също празнуват нова година заедно с руснаци и роми. Това сигурно са каймакът на света: Роми, етиопци, руснаци, сърби.
8
1
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Защо забравихте и Етиопия, те също посрещат заедно с руснаците нова година по едно и също време заедно с ромите. Срам ли вие от този факт?
7
3
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
И буквите банго ще им донесе, а догодина и химикалки ще раэдава