Реалистично било да сменим лева с еврото през 2025 г.

През следващите три години трябвало да се вземат да се подготви
27
Реалистично било да сменим лева с еврото през 2025 г.
Снимка: Pixabay

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР.

Още по темата

Реалистично е да се очаква в следващите три години страната ни да предприеме всички необходими стъпки, за постигане на институционална готовност за влизане в еврозоната. В двете години, които страната трябва да престои в „чакалнята на еврозоната“ ще бъде наблюдавана внимателно за изпълнение на редица критерии.
Проф. Дуранкев прогнозира, че е можем да очакваме през 2025 година страните членки на еврозоната да вземат окончателното решение за влизане на България в еврозоната.

За да не бъде забавен този процес, приоритет за следващото Народно събрание и правителство ще трябва да бъде приемането на Национален план за въвеждане на еврото и детайлно разписване на дейностите от българските властите и бизнеса.

Четири основни критерии със съответните показатели трябва да изпълни страната в следващите две години, за да бъде прието в еврозоната, изтъкна проф. Дуранкев.

Първият е свързан с инфлацията- критерий за ценова стабилност, който изисква да няма висока инфлация в страната. Размерът ѝ се определя по математическа формула и не може да надвишава с повече 1,5% пункта, размера на инфлацията в трите държави от ЕС с най- добри показатели за инфлация.

Вторият показател, на който държат всички страни, е стабилни  и устойчиви публични финанси, което изключва наличие на прекомерни дългове. България удовлетворява този показател през последните няколко години.
Третият показател – стабилни валутни курсове. В продължение на две години не трябва страната да има сериозни отклонения в централния курс на лева, този критерий вероятно ще го изпълним;

Четвъртият индикатор е дългосрочни лихвени проценти- това означава, че дългосрочния основен лихвен процент на България не трябва да е по-висок от 2 % пункта на трите най-добри страни в областта на ценовата стабилнос.
По отношение предстоящите избори според проф. Дуранкев е наложително да се въведе гласуване по пощата и електронно гласуване. В XXIвек е срамно българският парламент да не може да организира изборен процес, гарантиращ сигурност и прозрачност и на вота на гражданите.

Според него процентът на гласуващите на предстоящите избори ще бъде нисък, защото няма убедителни политически стоки, а има и страх хората да гласуват машинно.

„Това, което новият парламент и правителство трябва да знаят, че оставането им на власт е под условие и че може да бъдат сменени много лесно, ако направят крачка встрани от това, което обществото изисква. Особено през последните години и най-вече през 2020 година се наблюдава тенденция, че българите имат изострени очаквания за промяна на статуквото, за по-висока култура на отношенията управляващи- общество“, каза той.

Проф. Дуранкев е категоричен, че наложеният политически продукт на цинизъм в годините на прехода трябва да слезе от сцената, а на преходът е крайно време да се сложи точка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Христо ХристовАми на власт други няма,освен отрочета на партийни секретари.
23
1
 
3
 
! Отговори
Илхам мехмед преди 3 години
Даже 2525г ще е по-добре да заменим лева за еврето.забеавил си буквата да напишеш
22
0
 
1
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 3 години
Даже 2525г ще е по-добре да заменим ква за еврето.
21
0
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 години
Трябваше още 2018 да ни наложат еврото, както наложиха НАТО, ЕС, ГЕРБ. Обаче нещо обърка плановете на рогатите слуги на лукавия дявол. Последните години ситуацията е идентична с годините преди турското робство.
20
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До дядо йоцо гледаЕ това е идеята на Създателите на ЕС...ама сегашните политици са зависими от мафията и диктаторски в източна европа ...зависими са от Путин...в това е проблема,трансформират идеята в ЕСССР...геноцид
19
3
 
12
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Единна държава с единна валута с единна армия с обща политика. Така трябва да изглежда Европа.
18
3
 
9
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
EC трещи,пращи и се срутва,тия тръгнали да се навират на коня в краката....Поинтересувайте се защо Великобритания излезна от този пакт на Дявола???
17
1
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
М...да,2023 г ще настъпят катаклизми природни,робите чийто животи ограбвате ще ви поискат Справедлив Свят...парите ви нямат значение отдавна за милиардите унижени и обезчестени човешки същества,чийто животи отнемат шепа бедни имащи само пари...Кога Справедливост???платени манипулатори продължават да ни убеждават,че сме стока...гориво...дано съм жив...да видя как Човека си връща достойнството и Свободата...малко остана...Справедливост или Смърт!!!
16
5
 
9
 
! Отговори
Ибън преди 3 години
До 2025г.я камилата я камиларя.
15
7
 
14
 
! Отговори
2025 преди 3 години
евро вече няма да има, аз не я виждам Евро-зоната да изкрета до края на 2021, да не говорим до 2025...
14
5
 
13
 
! Отговори
2095.... Може би преди 3 години
Колкото по късно толкова по добре, да не бързат да ни приемат . Освен това за такова важно решение трябваше да бъде направен референдум. Истинската печалба ще е за мутрите а за народа тежка тояга.
13
8
 
2
 
! Отговори
toti преди 3 години
кой знае преди да се е случило,а ние сме ясновидци...знаем и не искаме нещо да се случи .и защо...явно сме най тъпата нация от неверници и пройдохи !!!
12
9
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Гответе се за яко обедняване след 5 години. Който си мисли, че всичко просто ще се раздели на курса не е познал. То в силни икономически страни, като Германия се отрази лошо смяната на валутата, тук не ми се мисли.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1,5 % инфлация ??? Ми то само цената на имотите се вдига с повече а това е най скъпото нещо .Това не е възможно .
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо ще е приключила ваксинацията в БГ...
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а нещо референдумче по този много важен въпрос..
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 6 (Светозар)Нерде Швеция, нерде България!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехееей, ми аз значи, като млад пенсионер тогава, ще си получавам пенсията в Евро?Тоест, ако трябва да взимам 1000 лева, ще взимам 500 евро пенсия???
6
7
 
16
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Дания, Швеция, Унгария, Полша, Румъния също не ползват евро и си карат с тяхната валута. Явно не е задължително и наложително.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ще лъсне истината и цяла Европа да види колко вземат нашите пенсионери 150 Евро колкото един емигрирант на запад за един ден