Гласуване в пандемия, има ли достатъчно време за организация?

Притеснението на Обществения съвет към ЦИК е за българите в чужбина
26
Гласуване в пандемия, има ли достатъчно време за организация?
Снимка: БГНЕС

Датата за изборите дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите.

Това каза Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК, пред БНР. По думите й датата 4 април е като всяка останала, която би могла да бъде посочена от президента за провеждане на вота.

Още по темата
Според Матева хаос на изборите няма да има.

Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към ЦИК е предложил гласуване по пощата.

Препоръките на Обществения съвет към ЦИК са избирателната комисия да съгласува действията си със здравните власти и да вземе своевременно решение, за да се изработят правила, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори:

Общественият съвет препоръчва да бъдат осигурени предпазни ръкавици не само на членовете на избирателните секции, но и за гражданите, които ще гласуват в тях.

Росица Матева посочи, че производителят на машинните за гласуване дава препоръка те да се дезинфекцират със 75% етилов спирт, което трябва да успокои избирателите, че противоепидемичните мерки ще се спазват.

Общественият съвет към ЦИК ще отправи искане за участие в процеса на установяване и сертифициране на машините.

Според Матева може да се появи проблем с намирането на членове на избирателните комисии заради притеснение от пандемичните условия.

"За да могат всички членове на СИК да участват в обученията, препоръчваме по-рано да се представят списъците от политическите сили, които по закон предлагат членове на СИК, да бъде изискано съгласието на хората, които са включени в списъците, да участват в обучението. Нашето предложение е РИК да направят база данни от хора, които досега са били членове на СИК и имат такова желание, да бъдат обучени, за да има резерв от обучени хора, които могат незабавно да бъдат включени в комисиите", каза тя.

Във връзка с гласуването на карантинираните хора, Росица Матева подчерта, че ЦИК трябва да разпише правила как да става това

"Нашата препоръка е да става това или чрез подвижни избирателни кутии, или в отделни секции, които да бъдат на открито", уточни Матева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде е тая пандемия бе, проверете смъртност и вижте че е по-ниска от преди 10 години