Вече ще заявяваме документи за имотни сделки по електронен път

Агенция по вписванията предоставя шест нови е-услуги
20 яну 2021 14:25, Анисия Иванова
1
Вече ще заявяваме документи за имотни сделки по електронен път
Снимка: Агенция по вписванията

Шест нови електронни услуги, предоставяни от службите по вписвания, вече са достъпни чрез единния портал https://portal.registryagency.bg/.

С реализирането им се финализира проектът за надграждане на Имотния регистър, който е част от Стратегията за развитие на електронното управление в Република България, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, съобщиха от Агенцията.

"Новите електронни услуги значително ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към АВ. Стартирането им беше обвързано с приемането на необходимите нормативни промени и когато то стана факт, което по време съвпадна и с предсрочно приключилата тази година инвентаризация, Агенция по вписванията своевременно презентира електронните услуги“, подчерта Габриела Козарева, изпълнителен директор.

Новите услуги са: издаване на заверен препис от вписан акт, издаване на незаверен препис от вписан акт, издаване на удостоверение за лице, издаване на удостоверение за имот, издаване на удостоверение за лице за определен период, издаване на удостоверение за имот за определен период.

Всички те могат да бъдат заявени на https://portal.registryagency.bg/. За целта ползвателите трябва да имат регистрация в портала, наличен електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и заплатена държавна такса през системата на Epay.

Незавереният препис потребителите могат да достъпят електронно, в меню "Моите заявления" в единния портал на агенцията. Завереният препис може да се заяви електронно, но се получава само на място в службата по вписвания по местонахождение на имота. В https://portal.registryagency.bg/ може да се направи справка дали исканата справка е готова за получаване.

Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение - електронно в портала, или на място в служба по вписвания.  
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Открихме топлата вода........