Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот

Социолог: Президентът в момента се дистанцира от всички
297
Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Евентуален втори мандат на президента Румен Радев изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори, смята социологът Васил Тончев.

Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично, коментира Тончев пред БНР.

Още по темата
Според него без БСП Радев не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера, подчерта Тончев.

Според него Бойко Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур.

"На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича", коментира социологът.

Според него президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите.

"Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра - да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори, коментира Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но "това не е позиция, която може да доведе до краен резултат".

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

"Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър - на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии", посочи Тончев.

Той отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов "губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант - една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
8
 
23
 
! Отговори
ЛОК преди 3 години
Доста глупости са написани. Какъв Радев за 2-ри мандат?Този, че си ходи завинаги.Изпя си песента.
147
8
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Радев-матрьошка: Това ли сега извади от копи/пейста. Хвърляй зар за номер от списъка за да не се повтаряш.
146
20
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри Страстния преди 3 години
На 05 април ще има официално посрещане на Малката булка от Банкя в Централния софииски затвор .
145
7
 
26
 
! Отговори
Грипен Фигуранта преди 3 години
Празни мераци, на един Празен човек. След няколко месеца ще бъде само още едно мръсно петно в нашата история.
144
7
 
23
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 3 години
Радев е като руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача ***. Отваряш ***, а от вътре изскача Путин...
143
18
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
След малко гледайте Сашо Диков ще разобличи мафията герб. Да видим дали Антон Тодоров като дупитат от герб продължава да продава книгата си ШАЙКАта герб .Ако това е истина значи герберасите са интересуват само от вашите пари а не от вашия интерес ;) Мафията герб ще бъде разобличена. Той показва и как едър земевладелец бяга от мафията герб и еврогейския в САЩ ;)
142
22
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Чебурашка: Не ме разсмивай, Чебурашка. То бива г'лупости, но чак пък толкова...Чети Уикипедия:През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база Максуел, Монтгомъри, Алабама, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във ВА Г. С. Раковски, като първенец на випуска. Доктор на военните науки, като защитава дисертация през 2000г. Завършва Air War College САЩ.
141
3
 
12
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
НЕ РАЗБИРАМ--ТОЙ ПРЕЗИДЕНТА ПОСТОЯННО ГОВОРИ ЧЕ ИМА КОРУПЦИЯИВАНЧЕВА Е ХВАНАТА НА КАЛЪП С БЕЛЯЗАНИ ПАРИ И НЕ Е ОСЪДЕНАПРЕЗИДЕНТА МЪЛЧИКАКВО ПО ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО Е НУЖНО ,ЯВНА ДОКАЗАНА КОРУПЦИЯ ПРИ ИВАНЧЕВА И ВМЕСТО БЪРЗА ПРИСЪДА СЕ МОТАЯТ С ГОДИНИ
140
4
 
20
 
! Отговори
смях в НС преди 3 години
фигуранта втори мандат ?! е айде малко по сериозно де !
139
4
 
19
 
! Отговори
от форумите: преди 3 години
" Фуражката е изпитано предпазно средство срещу проникване на акъл в главата ! "
138
21
 
5
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Радев е президент на народа ,а не на БСП, или която и да е партия !
137
12
 
2
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
Има тук един дежурен гербаджийски *** който публикува серийно г'лупости от копи/пейста си. Кажете му да не се престарава.
136
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанцирал се друг път, сега е с ЦЦ.
135
2
 
19
 
! Отговори
срам за институцията преди 3 години
Червено терсене с чорапи резеде ...
134
11
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До гражданин на София: Гражданин от Долна Малина ли си? И си ходил на обмяна на опит в Горна Диканя? Чети Уикипедия за президента Радев:"През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база Максуел, Монтгомъри, Алабама, САЩ."Ignoratia non est argumentum - Незнанието не е аргумент
133
5
 
17
 
! Отговори
@ @ @ преди 3 години
Експериментът пенсиониран зелен чорап да работи като президент се оказа изключително безсмислен и неуспешен. Време е Фигурантаa да се преквалифицира като пазач на паркинг или охрана на пазар. Ще може да си залепи снимки на бай Тошо и на Путин в кабинката и ще се успокои.
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Време за промянаПонеже не прави нищо.
131
17
 
3
 
! Отговори
джендър преди 3 години
само мекотелите и троловите не са разбрали че Радев печели от раз втори мандат ако поиска мандат със Байдън и Меркел и без тях-и платените соц.проучвания дават над 60% твърдо вот кое не разбрахте
130
3
 
13
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
До 142Стига с лъжата, че Радев е учил в САЩ, просто е би на обмяна на опит!И английският му съвсем не е перфектену, въпреки дългосрочнитебезплатни езикови обучения, организирани от МО.
129
17
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До кръгла нула: Кръгла нула си ти, жалък гербаджийски ***. А президентът Радев има два пъти по-голям рейтинг от бат'ти Бойко.Само г'лупости ръсите.