Нов протест в София, а ще ескалира ли напрежението?

Демонстрациите престанаха, но недоволството се е засилило, смятат експерти
25 яну 2021 10:00, Петя Славова
84

Ново напражение между президент и премиер имаше през уикенда. Последва нов антиправителствен протест, който се проведе вчера в центъра на София. Той бе масов, стигна се и до напрежение между демонстранти и полиция.

"Фундаментално нещата не са се променили от есента, когато протестите престанаха, недоволството у хората продължава да присъства, а може да се е засилило предвид икономическата ситуация. Не би ме изненадало протестите да ескалират", коментира политологът Слави Василев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Колегата му - доц. Стойчо Стойчев, припомни, че обикновено в края на януари и през целия февруари има висок социален потенциал. Това са седмиците от годината, в които идват високите сметки за отопление, хората са задлъжнели по празниците и са потиснати от зимните месеци.

По-ранни избори от 4 април не може да има, категоричен бе той. И добави, че отделни партии може да преценят, че до изборите може да нагнетяват напрежение, за да се стигне до негативен вот.

Минимум традиционните 3-3,5 млн. души ще гласуват, смята Стойчев. Според него за избирателната активност ще допринесе и появата на изборите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

"Ако протестът придобие масовост, това определено ще вдигне избирателната активност", смята Василев. По думите му чувството за отвращение към властта или дадена политическа система би могла да бъде инструмент, който да изкара хората от летаргията и да ги накара да гласуват.

Междувременно премиерът Бойко Борисов атакува президента Румен Радев след ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Министър-председателят настоя държавният глава да излезе с позиция по темата.

"Знаем от самото начало на мандата на президента, че е скептичен по отношение на санкции спрямо Русия, свързани с конфликта в Крим. Неговата позиция е, че тези санкции са несправедливи. В този казус се търси същата линия", заяви доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Слави Василев опонира на доц. Стойчев за руската ориентация на Радев. Според него това е мит и позициите на президента не са проруски.

"Премиерът Борисов гледа да избяга от реалността в България, като насочи един проблем, който не е на дневен ред у нас. Навални е проблем, който би могъл да се характеризира като защита на демокрацията. Няма нужда да гледаме Русия и Навални, България има съвсем други проблеми", обясни той.

Политологът доц. Стойчо Стойчев бе категоричен, че контрол и честност на изборите се гарантира с присъствие на застъпниците и наблюдателите, а не с видеонаблюдение, за каквото настоява Румен Радев.

"Целта е във всички 12 000 секции да се хванат две баби, които мърдат листа, за да се употребят като инструмент и да се каже: "Те фалшифицираха изборите", смята той.

Слави Василев отново не се съгласи с мнението му и изтъкна, че голяма част от хората, които са в секционните избирателни комисии, отиват там за парите, които ще вземат. Много често за още 100 лева се обръщат на другата страна, когато трябва да се попълни протокол, даде пример той.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
2
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Тези избори ще бъдат тест за проверка на опозицията. Почти е сигурно, че Бойко няма да може да състави правителство - няма да има достатъчно гласове от "патерици". Ще трябва да се направи експертно или програмно правителство с мандата на някоя от останалите партии. И ако тогава от опозицията се изпокарат кой да води бащината дружина и не могат това да го направят, значи и те не стават - не издържат тестаБез преходно правителство няма да се оттървем от ГЕРБ. Твърде много се срастнаха с държавата
72
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 63Като спора отива е нежелана посока просто лепваш на опонента си етикета "Платен ***" и се считаш за победител, така ли? Много удобно, отпада нуждата да аргументираш твърденията си, да доказваш... а и не можеш, защото изразните ти средства са силно ограничени. Не, не съм ***, но сега всеки, който има собствено мнение се опитвате да го задушите.Няма да стане.
71
4
 
9
 
! Отговори
Ники Милев преди 3 години
След това ще са избори 2 в 1 - президентски с нови парламентарни!!! Е тогава ГЕРБ ще получи новия си 4 годишен мандат, защото управлението на БСП (руските ***) е това, което печели с лекота изборите на ГЕРБ! Слави Мултака, вече ще се е разкрил и за по глуп*вичките хора - как подкрепя мафията на БСП и ДПС, а Костовистите, толкова ще са отвратили собствения си анти-руски електорат - от това, че подкрепят про-руско мафи*тско правителство, че края на годината, отново ще гледат парламента отвън!!
70
1
 
7
 
! Отговори
Ники Милев преди 3 години
Нека има протести на Костови *трепки, жадни за лапачка (финансирани от черепчето) и на руски п*длоги, също жадни за лапачка! ГЕРБ са ОК април-май да се направи правителство Жан и Орешарски (Олигарски) 2 от БСП, ДПС и златното пръстче на Слави Мултитрупа!!! Костовистите, също ще влязат с 5-6 % и ще гласуват в един глас с БСП и проруските мафиотски партиики! 3-4 месеца след това, България ще е пред фалит и хората този път наистина ще излязат по площадите, както винаги при управление на БСП!!!
69
0
 
6
 
! Отговори
asd преди 3 години
От дубайска гледна точка си е екстра протеста с този протестърски щаб. С натискането на няколко копчета на клавиатурата се събират протестиращи пред телевизия, пред министерство - където потрябва. Ще нагнетяват напрежението и после на изборите ще се чудят от къде им е дошъл поредния провал.
68
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Г-Н ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ,сега е време да попиташ,какво ще каже,по този казус,др.борисов,а не да плаче за един доказан престъпник навални.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На *** му затвориха кръчмите и сега излезе на бунт :) като ги отворят ще се приберат споко :))
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засили се финансирането от Дубай и инструкциите от Москва.Идат избори, колкото повече наближават, толкова по-активни ще стават.Аз ви го казах това още когато обявиха, че "засега" спират с протеста: да минат празниците, да покарат ски това онова и някъде един два месеца преди изборите ще почнат. Оттук нататък ще е така а после пак ще блокират и кръстовища. Послед, три четири седмици преди изборите ще почнат пак платените "народни възстания" и така до последния ден.КГБ хватки.
65
4
 
12
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 3 години
Ами радев пак е изкарал дежурните си поддръжници от партия "Възраждане" и "Боец", Борисов го попита какво е отношението му към ареста на Навални и той започна да плюе демокрацията в България, по същия начи по който форумните му привърженици плюят всичко българско щом някой засегне честта на Матушката им ... А иначе масовостта на тези протести стига колкото да напълнят едни площад и то в най-силните дни и вечери на така наречените "Всенародни въстания" ... !!!
64
2
 
7
 
! Отговори
бръм бръм преди 3 години
Комунистите си знаят работата!Непрекъснати протести до самите избори,та на хората да им писне,и да отидат да гласуват!И тогава света да види що е това демокрация и има ли място у нас!Друго е интересно!Колко много хора вярват,че нещо зависи от гласа им!?
63
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Сега протестърите ще започнат да разнасят ковида като дива св--и-ня св-ин-ски грип и след това ще обвинят правителството , че сме на първите места .
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60Не му се връзвай на "програмиста"! Платен е да разнася пропаганда, че в Бг се търсят много кадри, че заплащането е много високо и пр. Само го виж, че по цял ден е по форумите, вместо да работи.
61
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в първото изречение словоредът е?
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмист 51Аман от платени тр.., които се пишат програмисти....
59
3
 
7
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Имаш ли връзка с кораба майка
58
7
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Накратко за българите в чужбина, че разпених доста трапезни "патреоти".Работят за чужд БВП, не плащат данъци тук. Децата им едва говорят български. Постоянно реват че искат нещо от страната си, но не са направили нищо за нея, нито смятат да направят. Голяма част от тях стават проводник на западна либерална идеология.Няма значение къде са, нямат моралното право да гласуват. Да си гласуват там, където са, или да се върнат и тогава да опитват да ни променят.
57
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Друг програмист 56Не виждам доказателства за твърдението ти.
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като искаш българите в ЕС да не гласуват, защо нямаш същото изискване към българите в Турция или Русия например? Много се кефите на тъпотията на Радев всички бесепари, явно защото точите ятагана да управлявате по анадолски. Очевидно е че за вас един българин в Португалия пишещ прекрасни книги за родината е по-малко българин от продавача на Капалъ чарши, който има нужда от преводач за да разбере какво пише в бюлетината!
55
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До българинЩо не питаш в Скопие какви са били? Сигурно ще ги изкарат чистокръвни македонци хаха!
54
1
 
6
 
! Отговори
шоп преди 3 години
Същите ненормалници, след два месеца само, няма да излязат да гласуват. А след три пак ще излзат да протестират.