Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
6
 
! Отговори
викайте Пази Боже ! преди 3 години
Щото много българи не можеха да си изядат киселото зеле, а и да си изпият виното и ракията.И не е виновен само Ковид, а така нареченото лечение ... дето ги прати на небето.
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
HIV НЕ причинява спин. 100% от лекувалите се от HIV са развили спин, което е вследствие на пропбутаните експериментални лекарства за химиотерапия, която срива имунитета на "болните". HIV е предшественика на корона по коспиративни изплънения. отне повече от 20 години хората да забравят за този тъй СТРАШЕН вирус HIV , сигурно 20 години ще говорим и за СТРАШНАТА КОРОНА...
8
13
 
40
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Абсолютно е прав Мангърката! Почти всички ще го приболедуват или без да знаят са изкарали вируса докато Бокьо заточва иглите за спринцовките.Отделно ваксината има смисъл само ако се прави като в Израел ,а не кога има днеска ,утре ,след година тогава.
7
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майсторски провал на ваксинирането.
6
9
 
27
 
! Отговори
:( преди 3 години
Нещата повече няма да приключат. Поне веднъж годишно, всяка година, ще се играе пак тази комедия с масовото ваксиниране, като за оправдание вероятно ще се дават все нови и нови МУТИРАЛИ ВИРУСИ, и всяка година стотици милиарди ще се наливат за безполезни противогрипни ваксини, само че вече ТОЛКОВА ВАЖНИ. За да си върнем живота, нали така.
5
20
 
13
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Няма такова нещо като излишни ваксини! Даже преболедувалите трябва да се ваксинират, защото иначе няма сертификат! Такива са указанията на института Роберт Кох-Германия!
4
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарство има.. току магически хората не се оправят... Като най-новото одобрено такова е Remdesivir (над 2000 лекари и специлисти се бяха заровили в книгите и правиха тестове да видят кое лекарство и как би повлияло от същестуващите) Еми това работи и прави чудеса.. Но нали трябва да продаваме ваксини и да лАжем хората...
3
48
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според тази джумерка нещата трябваше да приключат до края на лятото. Лъжец и манипулатор, заради който и други подобни, хиляди загубиха живота си!
2
14
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво !
1
20
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя човек ме кефи, прави на смешни всики в управлението на държавата, заедно с калинките в здравеопазването, които са избутани на преден план.